Przepisy Extra

Jagodowy sernik pod śmietankową chmurką

Sernik to ulubione ciasto wielu wielbicieli słodkich wypieków. Niektórzy nawet uważają sernik za najważniejszy rodzaj słodkich wypieków cukierniczych. I słusznie! Charakterystyczny smak i zapach serników w pełni uzasadnia tak wysoką ich ocenę.

A czy można jeszcze poprawić ich walory smakowe?? Można spróbować...

W tym przepisie do sera dodaliśmy owoce. Warto, aby to były owoce o charakterystycznym i wyrazistym posmaku, które nadałyby masie serowej właśnie takich właściwości. Tego typu owocami są np. czarne jagody, leśne owoce sezonowe, które niestety w stanie świeżym dostępne są tylko w okresie około 2 miesięcy.

Czarne borówki, bo pod taką nazwą są również znane te owoce, świetnie komponują się z serem. Dzięki nim masa serowa nabiera pięknej, fioletowej i bardzo apetycznie wyglądającej barwy... zerknijcie na załączone zdjęcia ;) Czytaj więcej

W tym przepisie na sernik z owocami wierzchnią warstwę ciasta stanowi przepyszna śmietankowa masa, która w niewielkim stopniu zmniejsza intensywność smaku jagód.

Ten sernik to idealne ciasto na lato i na wakacje!

Sernik na kruchym cieście z jagodami i masą śmietankową jest bardzo apetyczny, a ponadto trzeba przyznać, że świetnie się prezentuje. Zapewne z tego powodu błyskawicznie znika ze stołu...

Jest on pieczony w tortownicy, zatem spokojnie może być podany jako letni, wakacyjny tort! To super pomysł - dodam, że sprawdzony :)

Polecamy ten pyszny serniczek i życzymy smacznego :)

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
20 dag masła
3 łyżki śmietanki 30%
aromat śmietankowy
Masa serowo-jagodowa:
1 kg sera (półtłustego)
1 szklanka cukru
5 jajek
3 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag jagód
Masa śmietankowa (chmurka):
½ litra śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
aromat śmietankowy
1 łyżka żelatyny
Do dekoracji:
5 łyżek płatków migdałowych

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać żółtka, miękkie masło, śmietankę i kilka kropli aromatu śmietankowego. Całość razem posiekać, zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Dużą tortownice o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.

Ser zmielić trzy razy w maszynce. Żółtka ubić mikserem, dodać ¼ szklanki cukru i dalej ubijać. Następnie dodawać partiami ser i mąkę ziemniaczaną. Jagody opłukać, osuszyć i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać do masy serowej i razem zmiksować. Białka ubić na sztywną masę, dodać pozostały cukier (¾ szklanki). Przełożyć delikatnie do masy serowej i razem wymieszać. Następnie wyłożyć na podpieczone kruche ciasto, włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez 45 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.

Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać cukier puder, kilka kropli aromatu śmietankowego i razem zmiksować. Na koniec dodać letnią żelatynę (rozpuszczoną wcześniej w ¼ szklance gorącej wody) i zmiksować. Śmietankową masę wyłożyć na upieczony i ostudzony sernik. Wierzch ciasta udekorować płatkami migdałowymi i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2235294116 stars based on 17 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.