Przepisy Extra

Jagody w sosie własnym

Borówki czarne, to popularne owoce leśne, dostępne na terenie całej Polski. W zależności od regionu owoce te znane są pod różnymi nazwami, najpopularniejsze to jagody, czarne jagody oraz czernica.

Jagody z powodu swoich cennych właściwości mają szerokie zastosowanie w kuchni oraz w medycynie.

W kuchni stosowane są jagody świeże, suszone, mrożone i pasteryzowane. Jak widać jagody można wykorzystywać pod różnymi postaciami w ciągu całego roku. To ważne, ponieważ czarne jagody są smaczne i mają właściwości prozdrowotne, dlatego warto mieć zapas tych owoców w swojej domowej spiżarni :) Czytaj więcej

Poniżej prezentujemy przepis na przechowanie jagód przez dłuższy czas. Jego wykonanie jest niezwykle proste, a pasteryzowane w ten sposób czarne jagody będą jak znalazł w czasie, gdy brak jest świeżych owoców czernicy.

Dzięki tak zakonserwowanym owocom możemy się nimi cieszyć nawet w środku, mroźnej i śnieżnej zimy :)

Takie jagody nadają się do ciast, do deserów, do obiadów (klusek, makaronów, kompotów). Wybór mamy duży :)

Zachęcamy do skorzystania z tego przepisu. Życzymy powodzenia, a potem smacznego :)

Składniki:

40 dag jagód
4 dag cukru

Sposób wykonania:

Jagody obrać z liści, dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie przełożyć do czystych i suchych słoików (przekładając je cukrem). Słoiki szczelnie zakręcić i odstawić na 3 godziny.

Następnie pasteryzować 15 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na 2 słoiczki po 300 ml.

Takie jagody w zimie można użyć do ciast, deserów, koktajli, kompotów, dań z makaronem lub słodkich zapiekanek.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.