Przepisy Extra

Jagody w sosie własnym

Borówki czarne, to popularne owoce leśne, dostępne na terenie całej Polski. W zależności od regionu owoce te znane są pod różnymi nazwami, najpopularniejsze to jagody, czarne jagody oraz czernica.

Jagody z powodu swoich cennych właściwości mają szerokie zastosowanie w kuchni oraz w medycynie.

W kuchni stosowane są jagody świeże, suszone, mrożone i pasteryzowane. Jak widać jagody można wykorzystywać pod różnymi postaciami w ciągu całego roku. To ważne, ponieważ czarne jagody są smaczne i mają właściwości prozdrowotne, dlatego warto mieć zapas tych owoców w swojej domowej spiżarni :) Czytaj więcej

Poniżej prezentujemy przepis na przechowanie jagód przez dłuższy czas. Jego wykonanie jest niezwykle proste, a pasteryzowane w ten sposób czarne jagody będą jak znalazł w czasie, gdy brak jest świeżych owoców czernicy.

Dzięki tak zakonserwowanym owocom możemy się nimi cieszyć nawet w środku, mroźnej i śnieżnej zimy :)

Takie jagody nadają się do ciast, do deserów, do obiadów (klusek, makaronów, kompotów). Wybór mamy duży :)

Zachęcamy do skorzystania z tego przepisu. Życzymy powodzenia, a potem smacznego :)

Składniki:

40 dag jagód
4 dag cukru

Sposób wykonania:

Jagody obrać z liści, dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie przełożyć do czystych i suchych słoików (przekładając je cukrem). Słoiki szczelnie zakręcić i odstawić na 3 godziny.

Następnie pasteryzować 15 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na 2 słoiczki po 300 ml.

Takie jagody w zimie można użyć do ciast, deserów, koktajli, kompotów, dań z makaronem lub słodkich zapiekanek.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.42 stars based on 20 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.