smaczny.pl przepisy kulinarne

Kapusta mieszana z grzybami

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.428571428 stars based on 7 reviews Dania główne
Kapusta mieszana z grzybami

Składniki:

1 ½ kg białej kapusty
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek jałowca
1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
15 dag cebuli
2 łyżki smalcu
50 dag grzybów leśnych
2 ząbki czosnku
½ pęczka natki zielonej pietruszki
lubczyk
tymianek
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Białą kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać i poszatkować. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i ziarenka jałowca. Zagotować i od momentu zagotowania gotować pod przykryciem przez około 15 minut, a następnie odcedzić (trochę wody na dnie garnka można zostawić).

Ziemniaki obrać ze skórki i opłukać. Wrzucić do wrzącej wody, ugotować, odcedzić, przełożyć do kapusty i razem pognieść tłuczkiem.

Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić i zeszklić na smalcu. Grzyby opłukać, osuszyć, pokroić, dodać do cebuli, wymieszać i dalej razem smażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę, dodać do grzybów z cebulą, razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.

Następnie przełożyć do kapusty z ziemniakami, dodać opłukaną i posiekaną natkę zielonej pietruszki, szczyptę rozgniecionego w palcach lubczyku, tymianku i majeranku. Na koniec całość razem wymieszać oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać na gorąco np. z kotletami mielonymi.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.