Przepisy Extra

Lambada

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki krupczatki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki soku pomarańczowego (z kartonu)
Masa pomarańczowa:
4 szklanki soku pomarańczowego (z kartonu)
1/2 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
Masa śmietankowa:
1 łyżka żelatyny
1/2 szklanki mleka
1/2 litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć sokiem pomarańczowym.

3 ½ szklanki soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmącić budynie i wlać do gotującego się soku. Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Ostudzić.

Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać mleko z żelatyną i wyłożyć na masę pomarańczową.

Całość polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Edyta w dniu
146 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
ciasto przepyszne polecam tylko śmietanka jakaś mi rzadka wyszła . PYSZOTA :)
Ania [2013-05-02 08:50:43]
Można spróbować masę śmietankową wyłożyć na masę pomarańczową jak jest jeszcze letnia, taka lepka (nie do końca wystudzona). Pozdrawiam i cieszę się, że ciasto Wam smakuje :)
Dorota [2011-09-16 12:27:06]
Ciasto jest pyszne ale nie wiem dlaczego u mnie odchodzi podczas krojenia śmietana od masy pomarańczowej??????
Aga [2011-09-15 17:04:43]
Do soku dodajemy 1/2 szklanki cukru, tak jak jest w podane w przepisie.
Dorota [2011-05-18 08:37:51]
Ja robie to ciasto na cieńkim biszkopcie z mąki pszennej.Nie nasączam biszkoptu. Na to daje(na ostudzony biszkopt) goracy budyń ugotowany na soku pomarańczowym.Jak ostygnie to bita smietane z żelantyna i odrazu obkładam zwykłymi herbatnikami.Następnie polewam całość rozpuszczoną czekoladą.Rewelacja szczególnie na następny dzien gdy herbatniki zmiękną.Można to przyspieszyć maczajac herbatniki (przed nałozeniem na smietanę) przez momecik w soku pomarańczowym .
Justyna [2010-09-15 09:21:11]
ja te ciasto znam od lat i jak czytam te krytyczne niektore komentarze to za zle sie robi..ja do smietany daje nie zelatyne lecz 2 opakowania śmietan -fix i jest efekt rewelacyjny..na dodatek nasaczam tylko sokiem pomaranczowym biszkopt..mniam smakuje rewelacyjnie
basia [2010-05-15 09:25:28]
Pychotka :):):) warto wypróbować ! Kazdy przepis jest super ! Zawsze wszystko się udaje :)
basia [2010-03-29 22:41:10]
Zamiast żelatyny do śmietany można dodać galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wody.Często tak robię i zawsze masa się udaje.
Renia M. [2010-03-09 19:14:46]
bardzo bardzo smaczne
kamil [2009-12-25 13:49:40]
Anita,pewnie dodalas za ciepla zelatyne,zelatyna ma byc ZIMNA.Ja nie daje zelatyny,gdyz nie ma potrzeby.Smietana sama sie trzyma,w koncu to bita smietana:) Ciasto pyszne,tyle razy juz je robilam i za kazdym razem dostaje pochwaly:)
Luiza_25 [2009-10-03 11:24:40]
Super ciasto :) zrobiłam je na weekend majowy każdemu smakowało a co do 18% to właśnie wychodzi bardzo dobrze :)
Elwira [2009-05-14 20:21:29]
dodałam do śmietany żelatynę i ta mi się zważyła,zrobiły sięgrudki,co zrobiłam źle?
anita [2009-05-12 18:31:21]
Można też zrobić ze śmietaną 18%.
Dorota [2009-04-10 22:42:57]
a czy moze byc smietana 18%?
aaggaa [2009-04-10 20:55:41]
Ciasto wyszło wspaniale to będzie hit tych świąt. Łatwe, w miarę niedrogie i wygląda pokazowo:-))
Agusia [2009-04-10 18:49:17]
ciasto rewelacja!!!!!smakuje jak delicje.Rodzinka się zajada.SUPER SUPER I JESZCZE RAZ SUPER.dzięki za przepis.
moczusia [2009-02-27 16:57:56]
ciasto super ;) smaczne, proste i tanie !! polecam :)
młoda [2009-02-26 15:23:07]
ciasto pyszniutkie rozpływa się w ustach mniam mniam
kasia [2009-02-09 09:45:11]
ciasto jest pyszne nie jest trudne w wykonaniu ja do śmietany dodaje 2 smietan-fixy mam wtedy pewnosc ze smietana sie ładnie ubije polecam!!!
magda [2009-01-05 21:19:11]
Ciasto bardzo dobre.Łatwe w wykonaniu.Dokładnie jak na obrazku.
Renia M. [2008-12-28 12:38:49]
własnie upiekłam jest pycha jedna wada szybko znika proste i łatwe POLECAM nawet dla mniej wprawnych wyjdzie 100%
Eva łakomczuch [2008-12-06 12:51:34]
Ciasto wygląda bardzo ładnie. Zrobiłam go z podwójną porcią śmietany i masy pomarańczowej. Upiekłam biszkopt z 6 jajek (na blachę o wym.24x40).Całe ciacho ma wysokość 5 cm i jest pyszne. Polecam.
eliza1971 [2008-11-20 10:38:55]
ja robię podobne ciasto też ze skokiem pomarańczowe. wydaje mi się, że to jest lepsze i będzie smaczniejsze. przy okazji zrobię go.
cisowianka20 [2008-08-10 14:39:47]
ciasto pycha, ja proponuje biszkopt nasączyć sokiem z ananasów i na niego wyłożyć pokrojony ananas a później wylać masę pomarańczowa:) ciasto zrobiłam i wyszła rewelka:) wszystkim smakowało:) pozdrawiam
ania [2008-07-21 12:26:20]
Polecam zamiast soku pomarańczowego z kartonu dać litrowy sok "Kubuś" najlepiej z truskawką i na nim ugotować 3 budynie waniliowe Winiary. Jest dużo lepsze niż z soku z kartonu.
Karolka [2008-07-01 19:25:33]
ciasto jest pyszne.
Uleńka [2008-06-30 21:50:43]
Naprawdę suuuper ciasto.,bardzo pyszne nie jest drogie i nie zbyt pracochłonne.Posmakowałam i skusiłam sie żeby zrobić.Gorąco polecam mniam mniam.
TeresaM [2008-05-26 12:44:42]
bardzo pyszne ciasto:) polecam
ela [2008-02-17 18:57:02]
Ciasto bardzo smaczne, tylko niestety ubita śmietana skwasiła mi się kiedy dodałam mleko z rozpuszczoną żelatyną;/ ale zastąpiłam ją gotowym kremem śmietankowym do tortów, bo akurat miałam pod ręką;)
Magda [2008-02-17 18:54:31]
Bardzo dobre polecam,powinno wyjść każdemu.
Bondzia [2008-02-02 14:01:43]
zamiast budyniu zmiksowałam maliny i dodałam zelatyne a do tego zrobiłąm malinową bitą śmietanę i zaniosłam na sylwestra było pyszne gorąco polecam
OL:* [2008-01-05 11:23:05]
Zrobiłam to ciasto i szczerze mówiąc spodziewałam się czegos lepszego.Nie zachwyciła mnie masa pomarańczowa dla mnie była za mdła.Ciasto ogólnie nie jest najgorsze i proste w wykonaniu jednak nie upiekę go już więcej
sylwia [2007-12-30 19:05:01]
ciasto świetne.zrobiłam na imieniny - goście byli zachwyceni. polecam
Ania [2007-11-24 19:36:49]
dziękuję za rady pani Dorotko;))ale i tak już go nie upiekę i będę chyba jedyna osobą z komentarzem przeciw temu ciachu,bo wszyscy sądzą żę jest oki...wolę pani przepisy,pani wszystko dokładnie sprecyzuje w przepisie a tu trzeba się domyślać,że pół szklanki soku to za dużo do nasączenia biszkoptu,ja dopiero zaczynam swoje popisy w kuchni więc uczę się na swoich błędach:))
ilona [2007-11-23 13:10:38]
Jak biszkopt nie za bardzo nam wyrośnie to nie należy go tak mocno nasączać, wystarczy np. 5 łyżek ponczu. W przeciwnym razie rzeczywiście ciasto jest mokre, źle się wyciąga z formy i ogólnie nie za ładnie się prezentuje.
Dorota [2007-11-21 12:16:43]
Pani Dorotko pomocy!!!upiekłam to ciasto zachęcona wyglądem..i stwierdzam,że ten przepis na biszkopt to porażka...masy udały mi się na 5,co z tego jak nasączyłamn ten biszkopt pół szklanki woda i był za mokryciasto oceniam na -4
ilona [2007-11-20 09:58:44]
Pychotka. Polecam udekorowac ciacho nektarynką. Taki miły owocowy akcent świetnie sie komponuje z masa pomaranczowa:)
Kasiunia [2007-09-30 09:12:26]
Szybkie, proste i smaczne:-) polecam;-)
Monika [2007-09-28 18:06:56]
ciasto jest poprostu przepyszne:):):):):) niedrogie i łatwe do zrobienia suuuper przepis:):):):):)
Wiolcia [2007-09-15 18:03:22]
Bardzo smaczne.Polecam
Becia [2007-09-07 21:03:43]
Hmm... chyba raczej nie da się już uratować zwarzonej śmietany. Czasami jak zwarzyła mi się śmietana - to przyczyną tego było to, że śmietana była "lekko" przeterminowana lub zbliżał się jej termin ważności. Teraz na to bardzo uważam, i jak na razie masy śmietankowe wychodzą mi bez problemu (odpukać ;))
Dorota [2007-08-27 21:13:38]
czy da sie uratowac zwarzona smietane?
anka [2007-08-25 20:23:04]
ciasto dobre ale polecam zwykły biszkopt z mąką pszenną
zzzz [2007-06-05 09:32:52]
zamiast zelatyny mozna dodac 3 lyzki galaretki :D polecam
sun [2007-05-21 13:06:27]
Ciasto wysmienite,proste w wykonaniu.Ja do śmietany zamiast żelatyny dodałabym rozpuszczoną galaretkę.Poprostu pycha.Gorąco polecam.
Renia [2007-05-20 16:59:19]
osobiście nie robiłam ale jadłam u siostry ciotecznej. BARDZO DOBRE!!!
GOSIA [2007-05-05 21:01:29]
polecam wszystkim .supeeeeeeeerrrrrrrrr
Bożena [2007-05-05 19:55:59]
najlepsze ciasto na świecie
kama [2007-04-07 12:30:22]
Ciasto pyszne gdyby nie to ze smietana troszke sie rozplywa. no ale pewnie za mało zelatyny:) dałam 1 łyzeczke ale naprawde potrzeba 2:)) pozdrawiam:):):)
gm [2007-04-06 14:32:09]
jest pyszny.
kamila [2007-03-05 15:04:05]
Ciasto w smaku były pyszne, ale masa wyszła rzadka, ciasto się rozwalało. Bita smietana o.k, ale nastepnym razem dodam troche wiecej cukru. Pozdrawiam.
OlGA [2007-02-12 13:11:01]
bardzo smaczne zaczełam je robić w sobotę wieczór a w niedzielne popoludnie juz go nie było :)))
oleśka [2007-02-07 10:51:17]
Przepyszne i łatwe w wykonaniu :) Serdecznie polecam :)
Iwona :) [2007-02-06 12:53:12]
naprawde rewelacja tylko biszkopt urusl wysoki lecz przekroilam go i zrobiłam biszkopt masa biszkopt smietana ale i tak jest bardzo pyszny polecam wszystkim
julka [2007-01-30 21:41:11]
Hmm,ciacho palce lizac:) wszystkim smakowało,tylko smietanka mi sie zwazyla jak miksowalam:( ale na szczescie mialam zapasowa.Aha i biszkopt nasaczylylam sokiem wymieszanym z alkoholem:)-to dopiero pychotka.Pozdrawiam
Poziomka [2007-01-21 22:31:54]
super ciacho, na urodziny je zrobilam, to kazdy potem chcial przepis. Palce lizac!!!
babs [2007-01-18 20:46:11]
chyba do śmietany dodałam za mało żelatyny.ale ogólnie super
jola [2007-01-12 23:33:57]
smaczne
judyta [2007-01-09 21:45:18]
Ciasto po prostu rewelacja ze względu na smak, wygląd i proste wykonanie . Polecam!
Anna O [2007-01-01 12:24:29]
Może śmietana była za mało ubita, albo można dodać już do ubitej śmietany więcej żelatyny (nie 1 łyżkę jak jest w przepisie lecz 2 lub 2 1/2 łyżki). Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-28 16:11:54]
Hej upieklam ciasto jest przepyszne :):)tylko nie wiem dlaczego po pokrojeniu go masa smietanowa lekko zsuwa sie (moze komus tez cos takiego zdazylo sie i powie mi czy cos zle zrobilam)
Edyta [2006-12-27 19:18:31]
Piekłam te ciasto pierwszy raz specjalnie na te święta. Ciasto wyszło rewelacja i wszystkim smakowało :)
Justyna [2006-12-25 00:02:51]
Placek jest naprawdę pyszny. Dałam 1 l soku z czerwonych pomarańczy i przydało by się właśnie 3 budynie to ta masa był by sztywna, a śmietany dałam trochę mniej 400 ml i tak wyszło jej bardzo dużo. Jest w sam raz, ani nie jest za słodkie ani za kwaśne. Jest super Polecam go.
Megi [2006-12-23 21:15:38]
Jest SUPER DOBRE!!!
lola [2006-12-22 05:36:56]
Ciasto super! Tylko jak dla mnie troche za slodkie. Na swieta wyprobuje z sokiem wisniowym i mniejsza iloscia cukru. A co do rozwazan o kremowkach i sniezkach to ja polecam rame creme fine nie jest droga a zawsze wychodzi i nie jest taka sztuczna w smaku jak sniezka z torebki. Pozdrawiam!
esi [2006-12-20 20:18:55]
Nie dodam pycha nie dodam rewelacyjne ale dodam poprostu najlepsze naj naj :))
jjuullkkaa [2006-12-17 21:56:29]
jest bardzo smaczne, szybkie w wykonaniu. Wszystkim domownikom bardzo smakowało. Polecam.
Barbara [2006-12-17 20:52:51]
pycha :) tyle ze biszkopty jadłam lepsze :) a ogolnie fajniutki :)
Asiek [2006-12-16 11:11:00]
CIASTO JEST PRZEPYSZNE,piekłam kilka razy. Ostatnio na gorący budyń położyłam herbatniki i dopiero śmietanę, efekt super.
apsik [2006-12-11 14:25:31]
ciasto pychotka:) najlepsze na drugi dzień po wyjęciu z lodówki.zachęcam do spróbowania
marta [2006-12-03 20:46:19]
Ciasto jest pyszne i sie świetnie udaje nawet proste w przygotowaniu :) Moj chłopak był zachwycony :) Zamiast śmietany 30% dalam dwie śniezki ubite z mlekiem jeszczce lepszy efekt daje a gore posypalam kakaem wygladało prawie jak z cukierni . Polecam !!!
Marcia [2006-12-02 19:13:43]
Zrobilam go wczoraj i wyszedl rewelacyjny,wyglad ma dokladnie taki sam,jest niedrogi i przede wszystkim pyszny:))Z tym,ze ja dalam wiecej cukru,tak do smaku i 3 budynie i zsiadlo sie super,gore posypalam tarta czekolada:)Oby wiecej takich przepisow
Luiza [2006-11-12 11:48:27]
no poprostu cudowne ja dałam 4 budynie i było pycha a nawet drugi raz zrobiłam z sokiem porzeczkowym równierz wspaniałe POLECAM!!!
ola [2006-10-31 09:05:17]
Witam zrobiła dzis to ciasto ale jak do soku dodałam ten rozmieszny budyń to zrobiły się grudki a mieszałam cały czas a tak to ok
miki [2006-10-19 20:13:44]
Wierzch tego ciasta polałam gotową polewą czekoladową (można taką kupić np. w sklepie spożywczym). Polewę w opakowaniu moczyłam przez ok. 10 minut w gorącej wodzie pod przykryciem, a gdy była już roztopiona odcięłam róg opakowania i polewałam nią ciasto, robiąc paski jeden przy drugim wzdłuż i wszerz ciasta, co w końcowym efekcie dało ładne kwadraciki ;) Powodzenia ;)
Dorota [2006-10-19 18:07:11]
Czasochłonne ale warto poświęcić czas. Wygląda wyśmienicie i tak samo smakuje
aguskak [2006-10-15 20:24:23]
a co zrobić żeby tak ładnie cienko polać polewą czekoladową.Czym ją nakładać?
AGA [2006-10-15 13:55:27]
Wspaniały! Właśnie sie nim zajadam :) Nie za słodki, łatwy do zrobienia, NIE DROGI, poprostu bomba :)
Chaciska [2006-10-14 16:54:24]
pycha bardzo smaczny
aga [2006-10-11 21:36:29]
Ciasto super. Wygląda jak z cukierni, smakuje jeszcze lepiej!
Dorosia [2006-10-07 20:34:49]
ciasto superek .wszyskim smakował polecam!!!!!!!
alicja [2006-10-06 11:08:32]
Ciasto suuuuuuuuuuper!!!!!!!!!!! Polecam wszystkim.
sylwia [2006-08-04 11:35:11]
ciasto jest dobre zamjast smietany urzyłam 2 snieżki i dałam 3 budynie
asia [2006-07-04 17:19:19]
super wygląd!!!!!!:-)
ekspertka [2006-06-30 11:40:37]
uwarzam ze to ciasto jest bardzo ale to brardzo dobra
kanik [2006-06-03 17:41:43]
heh, zrobiłam ten placek wg przepisu iiiiii oczywiscie wszystkim smakował, a tak w ogóle to wcale nie jest drogi, bo zamiast śmietanki kremówki mozna dodać zwykłą sniezke i tez będzie ok:);):):) więcej takich przepisów....
Początkująca [2006-05-16 09:21:00]
to ciacho jest pyszne , zamiast kremówki użyłam "śnieżki" i dałam 3 budynie palce lizać
Bacha [2006-05-03 12:40:00]
dla mnie pycha , upiekłam na święta, szybko i prosto się wykonuje polecam
danida [2006-04-21 21:32:11]
zamiast śmietany kremówki daję 2 bite śmietany śnieżki z 2 rozpuszczonymi w szklance wody galaretkami brzoskwiniowymi wychodzi taniej
basia [2006-04-11 19:59:20]
Zrobiłam to ciasto kilka dni temu. Wyszło znakomicie. Cała rodzina była zachwycona. Polecam każdemu. Prosty przepis i nie drogi. PYCHOTA!!!!!!!!
Iwona [2006-04-07 14:29:11]
super smakowło calej Rodzinie . ciasto to dolączylo do naszych ulubionych wypieków
Skiba [2006-04-05 18:58:03]
zrobiłam to ciasto po tylu komentarzach pozytywnych spodziewałam sie że ciacho będzie rewelacyjne a tu rozczarowalam sie nic specjalnego takie sobie .
madzia [2006-04-02 15:38:01]
REWELACJA!!! Zostało natychmiast pożarte przez domowników.
yasmina [2006-03-28 15:46:40]
Pyszne ciacho, moje koleżanki były zachwycone. Nie tylko świetnie smakuje, ale sam wygląd jest zachęcający.
Beata [2006-03-26 09:19:53]
ciasto super super pyszne
wiola [2006-03-20 17:05:46]
Cieszę się, że ciasto się udało i że strona się podoba :) Życzę kolejnych udanych wypieków :)
Dorota [2006-03-11 21:38:54]
Ciasto rewelacyjne!!!!!!!!!!! Polecam.!!!!!!!!!!!!!!!!Masa 1 wyszła super!Zrobiłam tylko swoją polewę.Kolejny wspaniały przepis który wypróbowałam.Gratuluję strony Pani Dorotko!Pozdrawiam. Idę po kolejny kawałek lambady.
gosia [2006-03-11 18:29:28]
placek jest pyszny ale do masy 1 musialam dodac wiecej budyniu bo masa byla zarzadka ale i tak jest rzadka:) mysle ze trzeba dodac zelatyne! a wogole zamiast tej masy moznaby bylo zrobic gesty kisiel i wyszloby na to samo!!! :)
Weronika [2006-03-08 15:11:16]
ciasto bardzo dodre świetnie dobrane składniki
kaśka [2006-02-21 12:21:52]
cudowne ciast rozplywa sie w ustach!!
kafetka [2006-02-03 17:55:06]
Pierwszy raz zrobilam je pół roku temu.Jest pyszne.teraz robię je raz w tygodniu.Wszystkim smakuje.POLECAM!!!
MALAMU [2006-01-30 09:47:35]
ciasto super:) zrobilam je na urodziny..kolezanki z pracy...zachwycone:)
mini [2006-01-29 14:27:19]
wygląda ładnie - w smaku jest takie sobie to moje zdanie każdy ma inny gust
pipi [2006-01-20 10:16:29]
wlasnie dotarlam do tego przepisu.ciasto jest fantastyczne.polecam wszystkim lasuchom.moj maz byl wniebowziety.
anka zahn [2006-01-19 19:12:04]
ciasto można upiec też z sokiem z czarnej porzeczki lub mandarynkowym i na krem położyć kawałki mandarynek
bożena18012006 [2006-01-18 15:57:15]
Mąka krupczatka to pewien rodzaj mąki, który jest szczególnie zalecany do biszkoptów, babek i ciastek. Mąkę tą można zastąpić maką pszenną. Pozdrawiam :)
Dorota [2006-01-13 18:05:09]
Mam małe pytanie... co to jest ta mąka krupczatka?
Asieńka;) [2006-01-13 17:52:16]
bardzo szybkie ciacho i dośc tanie,ale na drugi dzień śmietana oddziela sie od masy,ale mimo wszytko i tak pyach :)
magda [2006-01-12 22:25:03]
Ciasto udało się doskonale. Jest lekkie i nie za słodkie. Naprawdę pycha. Polecam gorąco.
Agaa [2006-01-09 18:39:46]
Gorąco polecam!!!!!!!!!!jest pyszne i łatwe
mozzo [2006-01-06 13:41:47]
Potwierdzam sugestię Beaty. Budyniu trzeba dać więcej. Żelatyny też dałam więcej i było OK! CIasto jest przepyszne. Masa z budyniem jest lekko kwaskowata, a masa śmietankowa i polewa słodkie. Wszystko razem daje wyśmienitą całość. Polecam! Jest super!
tasia [2005-12-28 13:01:10]
To jeszcze raz ja,placek jest ok:to co pisałam o budyniu to fakt!Ale do ubitej kremówki starczy 1 łyżka żelatyny(bo dwie troszkę zadużo)Sory.Placek na drugi dzień jest świetny PYCHA polecam.....
Beata [2005-12-12 14:16:46]
Acha jeszcze zamiast polewy na wierzch placka starkowałam czekoladę było świetne!
Beata [2005-12-11 22:30:29]
Ciasto jest bardzo pyszne!Właśnie je dzisiaj zrobiłam i wszystkim smakowało:)mimo że trochę się rozlatywało..Moim zdaniem powinno być 3 budynie na 4 szklanki soku,a żelatyny do ubitej kremówki powinniśmy dać do 1/2 szkl mleka 2 łyżki to wtedy będzie ok..Mimo to placek jest świetny:) :)
Beata [2005-12-11 22:28:18]
Zamiast polewy na wierzch mozna ułożyć herbatniki w czekoladzie i udekorować bitą śmietaną
Beata [2005-12-09 13:06:31]
wyszło płaskie, rozlatywało się i nie wyglądało zbyt apetycznie... nie polecam
munta i ewunta [2005-11-23 21:11:48]
Ciasto jest bardzo smaczne. Polecam wszystkim !!
ika [2005-11-23 17:54:19]
bardzo smaczne, mocno owocowe, nawet tesciowi smakowalo, ktory jest bardzo wybredny, tylko ja daje wiecej smietany. goraco polecam
anka23 [2005-11-12 12:10:33]
Ciasto jest znakomite, robię je już jakiś czas z tym, że do masy budyniowo-pomarańczowej dodaję pomaranczowy napój w proszku Drink lub Tang. Spróbujcie, naprawdę warto. Pozdrawiam.
Ela [2005-11-01 21:12:03]
Ciasto jest tanie i smaczne,wg. przepisu wychodzi wspaniale,dziekuje i polecam!
madzia [2005-10-18 13:15:58]
ciasto extra.polecam je moim znajomym.
alicja [2005-10-07 14:28:33]
Placek znakomity.Wszystkich smakowało.
jagoda 4.10.2005 [2005-10-04 13:04:39]
Ciasto rewelacja!!!!!!!!!!!
Basia [2005-10-01 07:59:31]
ciasto bardzo fajne, ładny wygląd, a jeszcze lepszy smak. Polecam wszyskim. Wmiare tanie.
Hildegarda [2005-09-24 19:43:28]
W tym placku jest wszystko to co lubię: biszkopt, coś kwaskowego oraz bita śmietana. Można zamiast soku dodać zmielone brzoskwinie (wcześniej ugotowane lub z puszki). Tak poza tym bardzo oryginalny :)
Sylvi [2005-09-18 13:13:12]
ciasto jest swietne, naprawde zrobilam go 2 razy i bede robila jeszcze trzeci raz:) bo wszystkim bardzo ale to bardzo smakowalo:)
EMI [2005-09-15 17:56:47]
Bardzo dobre ciasto.Polecam.
Wielbicielka tej strony. [2005-09-11 08:14:08]
Ciasto jest super. Jeśli się zrobi zgodnie z przepisem. Polecam to nic trudnego a warto!!!
Ania [2005-09-06 14:58:52]
Super przepis, bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto wyśmienite. Gorąco polecam. Pozdrowienia dla wszystkich Pań Domu!
Jola [2005-09-03 21:20:41]
Sok pomarańczowy ma być z kartonika.
Dorota [2005-08-25 10:03:15]
ten sok ma być taki z kartonika czy wyciśnięty z pomarańczy???
mirka [2005-08-25 00:12:27]
Ciasto jest wyśmienite, bardzo polecam :))
Monia [2005-08-22 21:03:51]
Tak, mąkę krupczatkę można zastąpić mąką pszenną. Do tego ciasta najlepiej nadaje się śmitana 30% lub 36% (może być z kubka, kartonika lub woreczka).
Dorota [2005-08-22 14:17:41]
Czy moze byc normalna maka pszenna??,a smietana to taka slodka z kartonika czy kubka tez moze byc tak?Nie musi byc koniecznie kremöwka.
maus [2005-08-21 14:30:59]
Ciacho jest pychotka.Mniam mniam polecam:)))
Marzena [2005-08-20 15:30:28]
Bardzo fajne sa te wszystkie przepisy ale mam prosbe poniewaz jestem wegetarianka chetnie bym korzystala zprzepisow bez miesnych a bardzo bym sie chciala dowiedziec czy moze ma ktos przepisy z gotowana soja itp.
Danuta z Wroclawia [2005-08-20 13:40:42]
Super ciasto!!! Smaczne i nie wymagajace duzego nakladu pracy!!! Polecam!!!
Anka [2005-08-19 22:07:42]
zrobiłam to ciasto, rodzinka zachwycona - pyszne i w dobrej cenie; szkoda, że dla mnie zbyt kaloryczne;
Bogna [2005-08-19 18:43:08]
CIasto super !!!polecam
Dorota [2005-08-19 15:33:55]
ciasto wysmienite wyprubowane i co najwazniejsze nie drogie polecam z cala odpowiedzialnoscia
wika [2005-08-19 12:42:59]
W sumie do ciasta potrzeba 4 i 3/4 szklanki soku pomarańczowego. 3/4 szklanki do nasączenia biszkoptu, a 4 szkalnki do zrobienia masy: 3 i 1/2 szklanki soku należy zagotować z cukrem, a w pozostałym soku (czyli w 1/2 szklanki) rozmącić budynie i wlać do gotującego się soku.
Dorota [2005-08-19 12:08:32]
Ciasto jest przepyszne!Polecam:)))
iskierka [2005-08-19 11:01:43]
Ja zamiast soku używam jabłek ok 1kg obrane, pokrojone ,przesmazone na prawie dżem i zmiksowane na paste a potem dodaję żelatynę ok. 1 łyżki stołowej,lekko przestudzę i wykładam na ciasto, dalej zgodnie zprzepisem
Basia [2005-08-19 07:50:31]
dziewczyny chyba przesadzacie,przecież kremówka nie jest droga
EWA [2005-08-19 00:52:50]
Chyba chodzi ci o drogą śmietane kremówkę. Bo przepis wydaje mi się nie drogi i wypróbuje go .
magdalena [2005-05-17 20:00:16]
jest zbyt drogi
pati [2004-05-26 13:56:09]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.