Kiełbasę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie razem z cebulą dodać do kiełbasy, wymieszać i smażyć.
Cukinię i kabaczek obrać ze skórki, oczyścić z pestek (jeśli są twarde), opłukać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, naciąć ostrym nożem, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Kalafior opłukać i podzielić na małe różyczki. Pęczek lubczyku i natki zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić.
Do dużego garnka przełożyć cukinię, kabaczek, pomidory, kalafior i całą zawartość patelni. Dodać ziarenka ziela angielskiego, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy, soli, czarnego pieprzu, cały pęczek lubczyku i połowę pęczka natki zielonej pietruszki. Całość razem wymieszać, położyć na średnim ogniu, a jak się zagotuje, dusić pod przykryciem przez około 20 minut i zdjąć z ognia.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Posypać solą i roznieść widelcem, aby czosnek puścił sok. Na koniec do leczo dodać połowę pęczka natki zielonej pietruszki, czosnek i rozgnieciony w palcach majeranek. Całość razem wymieszać i zostawić na około 10 minut pod przykryciem.
Podane składniki wystarczą na około 15 porcji.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.