smaczny.pl przepisy kulinarne

Likier z kwiatów czarnego bzu

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
2.909090909 stars based on 33 reviews Alkohole

Składniki:

35 dag kwiatów czarnego bzu (około 30 całych baldachimów)
1/2 litra wody
35 dag cukru
5 goździków
1/2 litra spirytusu

Sposób wykonania:

Kwiaty czarnego bzu zerwać w słoneczny dzień z krzewów rosnących z daleka od ruchliwej drogi (Uwaga! Nie powinno się obrywać wszystkich kwiatów z jednego krzewu). Następnie całe baldachimy rozłożyć na białej kartce, aby wyszły wszystkie żyjątka. Białe kwiaty obrać z łodyg (można odciąć nożyczkami).

Cytryny i pomarańczę umyć, wyszorować i sparzyć. Następnie pokroić w plasterki (końcówki cytryn odrzucić).

Wodę zagotować z cukrem i goździkami. Następnie ostudzić.

W dużym czystym i suchym słoju układać na przemian kwiaty czarnego bzu, plasterki cytryn i pomarańczy. Całość zalać ostudzonym syropem z goździkami. Słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Raz dziennie zawartość słoja wymieszać wyparzoną drewnianą łyżką.

Następnie przecedzić, wycisnąć kwiaty i plasterki z soku. Przelać do dużej czystej i suchej butelki. Dodać spirytus i wymieszać. Zakręcić i odstawić do barku na 2-3 miesiące.

Na zdrowie.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.