smaczny.pl przepisy kulinarne

Makaron z boczkiem, cukinią i jarmużem

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.181818181 stars based on 11 reviews Dania główne
Makaron z boczkiem, cukinią i jarmużem

Składniki:

25 dag makaronu (np. świderki)
1 łyżka oleju (do wody, w której będzie gotował się makaron)
30 dag wędzonego boczku
2 łyżki oleju
15 dag cebuli
75 dag cukinii (waga po obraniu)
pieprz
lubczyk (może być suszony)
10 dag jarmużu (waga już po oderwaniu z ogonków)

Sposób wykonania:

Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, ale z dodatkiem oleju.

Wędzony boczek pokroić w kostkę. Na patelnię wlać olej, rozgrzać, przełożyć boczek i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, wymieszać z boczkiem i smażyć razem, aż cebula się zeszkli.

Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, razem wymieszać i smażyć. W połowie smażenia dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu i lubczyku. Razem wymieszać i smażyć do miękkości cukinii.

Jarmuż dokładnie opłukać, osuszyć, porwać na kawałki i dodać do cukinii. Razem wymieszać, patelnię przykryć pokrywką i całość dusić na średnim ogniu przez około 5 minut. Wymieszać, ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Przełożyć świeżo ugotowany makaron, razem wymieszać i podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.