smaczny.pl przepisy kulinarne

Pieczeń wołowa w sosie

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.375 stars based on 8 reviews Dania główne
Pieczeń wołowa w sosie

Składniki:

85 dag wołowiny
10 dag cebuli
3 łyżki oleju
1 liść laurowy
10 ziarenek czarnego pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
pieprz cayenne
pieprz czarny
1 ząbek czosnku
ok. ½ litra wody
2 łyżki mąki pszennej

Sposób wykonania:

Wołowinę opłukać i osuszyć. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Ułożyć na mięsie i polać olejem. Dodać listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, szczyptę pieprzu cayenne, soli i czarnego pieprzu. Przyprawami natrzeć mięso, włożyć do rondla, przykryć pokrywką i włożyć na noc do lodówki.

Na drugi dzień z mięsa zdjąć cebulę, a mięso obsmażyć z każdej strony. Później przełożyć cebulę, dodać czosnek (obrany z łusek i przekrojony na połowę). Całość razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Następnie zalać wodą, zagotować i dusić na małym ogniu przez około 90 minut.

Gdy wołowina będzie już miękka wyciągnąć ją z powstałego sosu. W małej ilości wody rozmieszać mąkę pszenną, wlać do sosu i zagotować. Na koniec dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku.

Wołowinę pokroić w plastry, rozłożyć na talerzach i polać sosem. Podawać z ulubioną kaszą, ryżem, ziemniakami, kluskami lub makaronem.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.