Przepisy Extra

Pikle

Pikle to dobry sposób na wykorzystanie w kuchni dużych ogórków zielonych

Przepis wymaga trochę pracy, ale otrzymamy smaczny dodatek do dań obiadowych.

Pikle mogą być wykorzystane jako przekąska.

Z tej ilości ogórków otrzymałam 3 średniej wielkości słoiki, takie po dżemie lub majonezie.

Składniki:

3 kg ogórków
3 łyżeczki soli
¾ szklanki cukru
½ szklanki octu
1 łyżka gorczycy

Sposób wykonania:

Ogórki obrać, po czym przekroić wzdłuż na pół, a następnie wydrążyć łyżką gniazda nasienne.

W ten sposób otrzyma się około 1,5 – 1,6 kg ogórków na pikle.

Tak przygotowane ogórki ponownie przekroić wzdłuż na paski, a następnie na pół.

Pokrojone ogórki umieścić w misce i posypać solą.

Całość dobrze wymieszać.

Pozostawić na całą noc.

Po tym czasie odlać powstałą wodę i ogórki posypać cukrem.

Odstawić na 4 – 5 godzin, a następnie dolać ocet i dodać gorczycę.

Całość wymieszać.

Przygotowane w ten sposób pikle umieścić wraz z zalewą w słoikach.

Pasteryzować ok.15 minut.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
5 stars based on 1 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.