Przepisy Extra

Pulchna szarlotka

Pulchna szarlotka

Składniki:

Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.

Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać.

Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
279 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
bardzo dobra polecam!!!
pawel [2022-01-23 18:42:40]
No u mnie wyszło takie jak na zdjęciu, ale chętnie poznam inne przepisy, bo lubię wypieki ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2017-09-05 12:18:45]
Bzdura, robiłam z tego przepisu to ciasto wcale takie wysoki nie urosło. Znam lepsze przepisy.
zofia [2017-08-26 11:45:37]
Ojjj... to może ciasto za słabo podpieczone było (zbyt krótki czas lub za niska temperatura), a może też masa jabłkowa była za rzadka... wtedy może zrobić się zakalec.
Dorota [2017-04-19 09:43:19]
Z ciasta na spodzie wyszedł mi ogromniasty zakalec
Iva [2017-02-19 20:44:39]
Dzięki,szarlotka przepyszna robiłem już kilka razy i zawsze wychodzi wspaniała z bitą śmietaną oprószoną lekko cynamonem lub lodami waniliowymi to deser wręcz królewski.
Max [2016-10-08 13:20:56]
Jasne, że mogą być! Smacznej szarlotki życzę :)
Dorota [2016-08-06 22:46:04]
A mogą być jablka papierówki?
xxx [2016-08-06 11:51:55]
no siedzi w piekarniku ...zobaczymy co bedzie z tego:)
kaska79 [2016-04-15 10:28:06]
Dziękuję bardzo :)
Dorota [2015-12-08 22:12:30]
To bardzo się cieszę :)
Dorota [2015-01-21 20:57:43]
wyszło wyśmienicie,i było naprawdę smaczne
Marzenka [2015-01-21 15:34:05]
Dziękuję pięknie :)
Dorota [2014-08-27 00:26:28]
Dziękuję za komentarz i polecam to ciacho z innymi owcami :) Pozdrawiam :)
Dorota [2014-07-08 23:08:08]
Kisiel do jabłek dodajemy w proszku - prosto z torebki - nie gotujemy go. Proszę śmiało pytać, zawsze chętnie odpowiem i pomogę. Powodzenia :)
Dorota [2014-02-13 10:36:40]
Dziękuję pięknie za miły komentarz i cieszę się bardzo, że szarlotka tak zasmakowała :)
Dorota [2013-11-23 19:39:49]
To cieszę się bardzo, że ciasto się udało i pozdrawiam :)
Dorota [2013-10-22 14:01:11]
Można, można :)
Dorota [2013-06-07 10:03:28]
Dziękuję :)
Dorota [2013-06-04 22:39:55]
Bardzo dobry przepis .Ciacho wyszło super .Na wierzch dałam lukier (sok z cytryny +cukier puder). wyszło pysznie. Dziękuję za Pani przepisy i pozdrawiam
Marta [2013-02-28 19:39:19]
Dziękuję :)
Dorota [2013-01-19 22:47:39]
Tak myslę, czy gorąca margaryna jest ok, dlaczego nie ciepła ?
Jadwiga [2012-12-05 22:11:53]
Należy wsypać mąkę, wymieszać (krótko, tylko żeby masa się połączyła), dalej wlać gorącą margarynę i ponownie wymieszać (też krótko). Powodzenia :)
Dorota [2012-11-19 14:08:26]
Dziękuję i cieszę się, że szarlotka się udała :)
Dorota [2012-11-13 10:15:48]
Dziękuję za super komentarz - myślę, że będzie on zachętą dla innych ;) Cieszę się, że ciasto się udało, i że smakowało :) Kroi się rzeczywiście bardzo fajnie i nic się nie kruszy. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-10-02 15:12:01]
To ciasto to istna rewelacja !!! Przepyszne, pięknie prezentuje się i wygląda, rewelacyjnie się kroi. W dodatku przygotowanie tego ciasta to sama zabawa, prościzna, jabłecznik bez zagniatania - fenomen! :) Dziękuje i pozdrawiam!
jabłecznikowa [2012-10-02 12:20:50]
Dziękuję za miły komentarz :) Cieszę się, że przepis się przydał i że szarlotka się udała. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-09-26 11:03:07]
To nie wiem dlaczego tak się stało, być może było krojone jak było jeszcze ciepłe, świeże lub jabłka były soczyste - bardzo płynne - wtedy można dodać więcej kisielu. Pozdrawiam :)
Dorota [2012-05-08 14:19:19]
To super! Cieszę się, że się udała i że smakowała. Wesołych Świąt :)
Dorota [2012-04-07 21:32:11]
Dziękuję :)
Dorota [2012-03-14 13:11:16]
Bardzo się cieszę, że ta szarlotka Wam aż tak smakowała :) Pomysł z czekoladą bardzo mi się spodobał, muszę kiedyś tak zrobić. DZIĘKUJĘ :)
Dorota [2012-03-09 14:54:24]
To nie jest ciasto biszkoptowe, lecz ciasto ucierane (kruche) jest ono gęste, ale można je wylać. Nie jest to takie zwykłe kruche ciasto, które można rozwałkować lub zetrzeć na tarce. Wszystko tutaj jest ok. Ciasto wychodzi ładne, równe i bardzo apetyczne. Pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-17 12:58:29]
Pyszna!
Aneczka [2011-10-01 16:22:00]
Cieszę się, że to ciasto się udaje nawet z innymi owocami. Gratuluję udanych wypieków :)
Dorota [2011-09-21 20:02:58]
Tak, można spróbować zrobić to ciasto z brzoskwiniami. Powodzenia :)
Dorota [2011-08-26 18:55:43]
Jak dodamy żółtka do ubitego białka z cukrem to ubijamy jeszcze przez około 10 minut (trudno mi określić) na puszystą masę ;)
Dorota [2011-07-26 11:36:14]
Tak dokładnie ma być, bo to jest taki rozdaj ciasta (na koniec wychodzi gęste). I jak jajka są wcześniej dobrze ubite, to potem ciasto wychodzi pulchne, a w przeciwnym razie może wyjść zakalec. Pozdrawiam i życzę samych udanych wypieków :)
Dorota [2011-07-26 11:26:41]
Jabłka pokroić na osiem równych części, kroimy od ogonka pionowo w dół. Najpierw na połowę, potem każdą połówkę na pół, i powstałe kawałki też na pół, trzeba policzyć - powinno wyjść 8 części ;) Powodzenia :)
Dorota [2011-05-26 07:59:53]
To bardzo się cieszę i gratuluję udanego wypieku. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-04-18 11:38:37]
Tak, ciasto się uda. Do jabłek ze słoika też należy dodać kisiel, wymieszać i dopiero wyłożyć na ciasto.
Dorota [2011-01-19 10:25:59]
Witam czy ciasto się uda jeśli dam jabłka takie ze słoika kupione w sklepie?
Marcia [2011-01-18 22:38:54]
Nam wyszło super - pulchne, pachnące i naprawdę pyszne! Szybka i prosta w przygotowaniu szarlotka. Polecamy!:)
emiligi [2010-11-15 20:31:35]
Witam ! Jabłka można poddusić z galaretką cytrynową,będą bardziej zwięzłe.Do ciasta biszkoptowego można użyć oleju,zamiast margaryny też będzie super puszyste ciasto.Pól szkl.oleju.Można upiec ciasto biszkoptowe i po przestudzeniu przekroić na pół i przełożyć masą jabłkową[wystudzoną].Ciasto można wzbogacić ugotowanym budyniem,na jabłka układamy przestudzony budyń utarty z masłem roślinnym.Przykrywamy drugim plackiem.Posypać cukrem pudrem.Też pycha!!!
Ewa [2010-10-19 10:20:35]
To bardzo się cieszę, że szarotka się udała, no i że smakowała :) Serdecznie pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków :)
Dorota [2010-09-30 09:39:15]
Wypiek udany i to bardzo! Wcześniej pisalam, że wyszedl niski ale to chyba Ja nie postaralam się nad ciastem bo ten wyszedl rewelacyjny:) Pulchna szarlotka wszystkim smakuje a najbardziej mężowi :):):):)
Frużelina [2010-09-29 17:28:20]
Tak, to ciasto na jabłka wylewa się, należy je rozlać na jabłkach i wyrównać łyżką. Poowdzenia :)
Dorota [2010-09-29 09:25:47]
Dorotko chciałam zapytać czy jak już wyłożymy te jabłka na podpieczony spód to ciasto, które ma być na jabłkach ma taką konsystencję, że się go wylewa na jabłka czy jakąś inną?
iza [2010-09-28 15:03:00]
Trzymam kciuki za udany wypiek :)
Dorota [2010-09-27 10:17:39]
Dziś ponownie robię szarlotkę:)
Frużelina [2010-09-26 09:00:02]
REWELACJA !!!!!! Natomiast z tą gorącą margaryną to jakaś nieścisłość, powiedzmy szczerze nie może być gorąca.
ilona31 [2010-09-21 15:16:39]
Myślę, że nic się takiego złego nie stało i zakalca nie będzie - znaczy nie było ;)
Dorota [2010-09-20 09:29:45]
heh ja nie doczytałam i na końcu po dodaniu mąki i margaryny zmiksowałam na wysokich obrotach... ;( Ciekawe czy wyjdzie pulchne czy jednak zakalec... Jak Pani myśli Pani Dorotko?
niuniamaj [2010-09-18 20:01:35]
Bardzo prosta i super pyszna szarlotka. Super!
Żaneta [2010-09-17 17:09:44]
Na początek można spróbować upiec szarlotkę w mniejszej formie, powodzenia :)
Dorota [2010-09-13 09:09:44]
Ta szarlotka wychodzi niska, a co można zrobić żeby ciasta byly wyższe warstwy? Upiec w mniejszej blaszce czy zrobic z podwojnej ilosci skladników?
Frużelina [2010-09-05 13:04:43]
Ciasto jest pyszne. Tylko na drugi raz zrobię z 2kg jabŁek bo z 1 kg wyszlo trochę malo i dodalam puszke brzoskwin i tez bylo smaczne:)
Frużelina [2010-09-05 13:02:34]
Udała się ta szarlotka , choc następnym razem dam wiecej jabłek , polecam innym paniom, :) pozdrawiam
Gabrysia [2010-06-16 19:45:18]
ciasto pyszota :)
krystyna [2010-06-13 21:48:09]
Dziękuję za ciepłe słowa i mam nadzieję, że szarlotka się udała - pozdrawiam :)
Dorota [2010-06-04 15:52:46]
Ale robicie ochote samymi komentarzami, jutro wypróbuje to ciasto ...tez pewnie mi wyjdzie bo wszystkie przepisy pDoroty są super, pozdrawiam:)
Gabrysia [2010-06-01 17:11:33]
Witam, moje przepisy są na stronie www.smaczny.pl. Wszystkie przepisy, które tutaj się znajdują zrobiłam osobiście (wypróbowałam je), dużo przepisów jest od Forumowiczów z naszego forum (www.smaczny.pl/forum) i dlatego podaję Ich za autorów różnych przepisów. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-05-04 16:43:30]
gdzie mogę znaleźć inne Pani przepisy? bo szarlotka była przepyszna !
Asia [2010-05-02 12:35:54]
to jast ciastao z moich marzen [2010-04 -03 14:49:14
martynka [2010-04-03 14:49:59]
te ciasto bylo bardzo ok ,al jabulka wylatywaly bokami ,a tak to jest bardzo dobre moja siostra tez robila ale jaj lepiej wyszedl!!!!
martyna [2010-04-03 14:44:51]
zrobiłam wszystko wg przepisu,ale wyszło mało ciasta i na górze nie zakryło mi całości tylko fragmenty. Zobaczymy jakie wyjdzie
karolina [2010-03-17 17:00:25]
Bardzo się cieszę, że szarlotka smakowała - serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-03-17 13:39:47]
pychotka mowie wam pychotka polecam ....dziekuje Pani Dorotko
betty [2010-03-17 11:16:34]
PYSZNIUTKIE !!!!!!!
anna-n [2010-03-16 21:26:45]
przepyszne
dorota [2010-03-16 18:43:35]
Dziękuję za przepis.Ciasto wyszło wyśmienite.Zrobiłam z podwójnej porcji jabłek.Dzieci się zajadały.Polecam i pozdrawiam
Marlena [2010-03-14 18:43:05]
Szarlotka wyszła wspaniała ,puszysta nic się nie rozpadało niebo w gębie :).Smakowała całej rodzinie mozna ją było jeść i jeść,na pewno będzie często gościć w moim domu . Pozdrawiam !! Polecam ten przepis
keiti [2010-02-05 14:40:08]
Pycha.Zamiast margaryny dałam ok 1/2 szkl. oleju. Ale i tak było pulchniutki i smaczne:-)
Jola [2010-01-29 16:28:27]
Bardzo dobre ciasto , ja też zrobiłam z podwójnej porcji jabłek i jeszcze dodałam cynamon.Polecam wszystkim.
Iwa [2010-01-25 08:16:47]
Pierwsze ciesto, które mi się udało!!! Zawsze to były zakalce...rodzina już mówiła skromnie, że marnuję tylko składniki...a tu proszę, i jak urosło, zastanawiałam sie patrząc na nie, czy to aby ja upiekłam??? dziekuję za przepis, teraz chyba zacznę piec częściej. Pozdrawiam
alessandra [2010-01-09 18:13:23]
no niestety, ciasto na górze srodkiem sie nie upiekło, nie urosło i zakalec spod super, a góra kicha wg mnie ciasto z proszkiem nie moze stac, musi byc wstawiane szybko do piekarnika porazka, szkoda jabłek
iza [2009-12-28 10:10:52]
Dziękuję bardzo za miły komentarz i cieszę się że ciasto smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2009-11-19 16:13:08]
Klaniam sie autorce przepisu,bo ciasto bylo FENOMENALNE....!:) Powiem wiecej....???az za dobre,jeden kawal ...leci za drugim...:) DZIEKUJE:)
basik [2009-11-19 16:00:37]
Piec 15 + 45 minut.
Dorota [2009-10-30 17:58:14]
po prostu super - szybsza wersja szarlotki - ciasto przepyszne, córka po prostu się zajadała nim --- ja dodałam jak poprzedniczki więcej jabłek niz w przepisie i kisiel morelowy + cynamon i rodzynki !!!
majeczka [2009-10-28 18:44:27]
piec 15 +45 minut czy 15+30min?
Ewa [2009-10-24 16:43:03]
Właśnie mam dużo jabłek,więc piekę ten rarytas,ale dałam jabłka pokrojone w plasterki na wierzch-bo robię tylko jedną dużą blaszkę-posypałam cynamonem.Pięknie rośnie mi w piecu-a pachnie na całą dzielnicę.Pozdrawiam.Ewa z Belgi
ewastepniewska@interia.eu [2009-10-23 15:44:15]
ciasto pyszne, polecam :D zamiast kiślu daje budyn a jablka tarkuje MNIAM :D
ala [2009-10-10 14:55:39]
pyszne ciasto z kiślem i budyniem coś wspaniałego tomi
tomi [2009-09-29 15:51:13]
Można spróbować dodać jabłka do surowego ciasta i piec w prodiżu, powodzenia :)
Dorota [2009-08-11 19:31:36]
Ciasto powinno wyjść trochę rzadkie (w przepisie pisze, że należy je wylać na blaszkę, a nie wyłożyć). Myślę, że będzie dobrze, pozdrawiam i smacznego :)
Dorota [2009-08-11 16:32:43]
zrobiłam ciasto zgodnie z przepisem i wydaje mi się trochę rzadkie. piekę już pierwszą cześć i obawiam się, czy ciężar jabłek może zgnieśc ciasto? proszę o szybką odpowiedź! pozdrawiam :)
ana [2009-08-11 15:31:33]
czy jabłka można dać na samym początku, do surowego ciasta?? mam tylko prodiż, i nie ma takiej możliwości, żeby po 15 min położyć jabłka i resztę ciasta. pozdrawiam
rene [2009-08-08 17:34:09]
ciasto super lecz do jablek na koniec zamiast kislu dodaje odrobine bulki tartej , wtedy jablka sa twardsze i lepsze , po prostu ciasto sie fajnie trzyma
agnes [2009-08-05 14:08:29]
dzisiaj piekłam ten placuszek i jest przepyszny, dodatkowo ubiłam 5 białek z 100g cukru i 150g kokosu i dałam na jabłka a do jabłek dodałam cynamon i rodzynki, polecam:)
Judyta [2009-08-04 20:13:06]
Mmm...ciasto bardzo smaczne:) Zrobiłam tak jak w przepisie ale jabłuszka bardzo rzadkie wyszły-nie wiem dlaczego?! Ale i tak bardzo dobre!
Ewelina [2009-07-26 13:24:51]
Tak, gorącą margarynę - taki przepis :)
Dorota [2009-06-18 10:40:37]
gorącą margaryne ?
Ania [2009-06-15 18:01:11]
Przepis prościutki a ciasto rewelacyjne... Pyszniutkie!!!
iśka [2009-06-11 17:24:08]
Robiłam ciasto juz kilka krotnie i zawsze jak ktos u mnie siedzial zachwycal sie smakiem. Pyszne ciastko ktore rozpuszcza sie w buzi.... Dziekuje za udostepnienie mi przepisu. Pozdrawiam!
Szilla1 [2009-05-26 09:09:19]
aha,piec 35 minut plus 10 minut spód.Ja miksuję żółtka z margaryną i cukrem , dodaję mąki a na koniec pianę.Wychodzi zawsze dobre
menka [2009-04-17 12:27:25]
ciasto robi się w kwadratowej formie i dodaje nie więcej niż kilo jabłek,powinno być super
menka [2009-04-17 12:23:42]
Ciasto super. Oprucz jablek dorzucilam puszke brzoskwin i jednego banana. Smaczniutkie wyszlo!!!!!!!
;) [2009-04-13 17:27:36]
dziękuję za przepis ciasto wyszło super wszystkim smakowało, zamiast jabłek dałam marmoladę z jabłek.
DZIDZIA [2009-03-26 16:19:25]
ciasto udało mi się za pierwszym razem, a nie jestem w tym dobra. Dziękuję. Teraz będę miała popisowe ciasto dla gości. Pozdrawiam.
Basia [2009-03-18 14:06:36]
Tak, może Pani spróbować z brzoskwiniami, powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2009-03-02 12:44:17]
Pytanie do pani Doroty, czy do jabłek mogę dodać brzoskwinie?
Dominika [2009-02-28 22:21:57]
SZARLOTKA WYSMIENITA! PIEKŁAM JUZ 2 RAZ TYM RAZEM NIE SMAŻYŁAM JABŁEK TYLKO POTARTE JABŁKA ZMIESZAŁAM Z CUKREM I CYNAMONEM NIC WIĘCEJ! REWELACJA!POLECAM !
MARTYNA [2009-02-17 10:07:50]
Można wymieszać łyżką.
Dorota [2009-02-11 23:37:06]
DELIKTANIE WYMIESZAC, a wiec mikserem czy łyzka?
aaaa [2009-02-10 22:59:14]
Nic się z ciastem nie stanie. Margarynę należy podgrzewać na średnim ogniu tak długo, aż się rozpuści (nie powinna wrzeć).
Dorota [2009-02-05 21:54:56]
czy jak wleje ta goraca margaryne to nic sie z tym nie stanie ??????
Edyta [2009-02-05 18:30:10]
upiekłam ją dziś,wyszła super,palce lizać:D właśnie się nią zajadamy,dziękuję za przepis,pozdrawiam
sylwia [2009-02-04 20:48:25]
Być może jabłek było za dużo... proszę włożyć ciasto do lodówki, może to coś pomoże. Pozdrawiam ;)
Dorota [2009-02-03 13:31:09]
Cieszę się bardzo, że skorzysta Pani również z innych moich przepisów. Dziękuję za dobre słowo, no i gratuluję udanego wypieku. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2009-02-03 13:03:09]
pyszne, pulchne, nieziemskie...mój chłopak zjada zawsze całe w 2 dni sam:)już mam za sobą 3 szarlotki i tak jak niektórzy zamierzam wykorzystać więcej pani przepisów bo jest pani niesamowita.dziękuję za przepis:):):)
monika:* [2009-02-01 21:22:46]
Do jabłek dodać cynamonu i na wierzch posypać migdałami i cudne. Już 4. raz robię za każdym razem robi furorę :) Dziękuję za przepis :)
Kamil [2009-01-31 16:45:32]
Nie wiem, co zrobiłam źle - przygotowywałam wszystko dokładnie według przepisu. I ciasto wyszło fajnie - puszyste, wysokie, fajne, właściwie to wygląda tak jak na zdjęciu ;). Ale jabłka wypływają!! Zrobiłam tak, jak miało być - usmażyłam z cukrem, ostudziłam, wymieszałam z kisielem, walnęłam na ciasto, upiekłam. Tak koło 16. Myślałam, że jak ostygnie, to będzie okay, jabłka się zetną. Ale minęły 4 godziny, ciasto zimne, a jabłka się rozwalają...;/. Ukroiłam kawałek - dobre, ale nie da się trzymać, gościom nie podam. Myślicie, że jak zostawię w lodówce, to do rana będzie okay??
Vivulka [2009-01-29 19:49:52]
uwaga-wyszło (chociaż podczas robienia miałam wrażenie, że wyszło mi za rzadkie)!!! a piszę to jako naprawdę antytalencie do pieczenia, dodałam więcej jabłek ok. 2 kg (sugerując się uwagami) ale chyba trochę przesadziłam, wystarczyło by ok 1.5 kg. ale ciasto bardzo dobre, dzięki za przepis
szef kuchni:) [2009-01-28 10:43:03]
Ciasto bardzo dobre, ale następnym razem zrobię z podwójnej porcji, bo wyszło mi trochę niskie. Smakowo chyba wole tradycyjną szarlotkę z kruchego ciasta, ale to się szybciej i przy mniejszym wysiłku robi, więc pewnie będę je często piec :). Pozdrawiam.
Ewa [2009-01-23 13:00:21]
Bardzo się cieszę, że szarlotka się udała :) Będę trzymać kciuki za kolejne ciasta i dziękuję za dobre słowo ;) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2009-01-21 23:34:05]
Ciasto wspaniałe.nic dodać nic ująć.Wyszło jak z obrazka.Ja też jestem zachwycona Pani przepisami i robię je po kolei.Pozdrawiam
Basia [2009-01-17 14:39:03]
po tylu pozytywnych komentarzach postanowiłam że spróbuję upiec tą szarlotkę...i upiekłam wyszła super,pychotka,upiekłam wczoraj koło 20stej a dziś rano zostały już tylko 2 kawałki,jednym słowem rodzinka zachwalała.z tego pośpiechu zapomniałam dodać kisiel cytrynowy...aha i warto dodać 2 kg jabłek,upiekłam za dużej blaszce i super urosło.polecam gorąco tą szarlotkę i dzięki za super przepis
Aga [2009-01-11 14:49:16]
ja właśnie piekę tę szarlotkę, mam nadzieje że się uda bo przepis był prosty.Dodałam tylko pianę z 2 białek na wierzch.
monis [2009-01-09 16:18:09]
Ciasto świetne,ale nie miałam mąki ziemniaczanej wiec dałam 2 szklanki zwykłej.A jabłka starłam na tarce.PYCHA!!!
Basia12 [2009-01-05 12:34:30]
ciasto jest dobre i pulchne ale zalecałabym podwójną ilość jabłek(2 kg) nie jest suche nie robi się żaden zakalec łatwy w wykonaniu rodzince smakowało
Eva łakomczuch [2009-01-01 21:33:09]
Witam, skuszona ogólnym zachwytem postanowiłam upiec i ja, ale ciasto takie sobie -wręcz przeciętne. Wyszło suche (no może na drugi dzień nieco namokło -to zasługa jabłek), ale z pewnością nie pyło "pulchne". Być może to wina przepisu, który jest mało precyzyjny! Osobiście wolę składniki wg wagi, a nie objętości. Wbrew pozorom to bardzo ważne... Jabłek spokojnie można dodać podwójną niż zalecana ilość.
Asieńka [2008-11-25 19:16:13]
bardzo dobry przepis,wszystko wyszło przepysznie,też uważam że trzeba dodac więcej jabłek ,i to pokrajonych w grubsze kawałki,cynamon ok.jak ktos lubi,dobrze jest aby się nie przypaliło od spodu blachę wyłożyć papierem do pieczenia
wojtek [2008-11-19 18:16:46]
właśnie zrobiłam:) pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gosiek :) [2008-11-13 17:47:32]
bardzo dobre ciasto pulchne polecam
ewa [2008-11-11 18:39:07]
Ja jestem również dumna z siebie, ponieważ tj. może moje 3 ciasto w życiu i jest wyśmienite. Bardzo prosty przepis, szybko się robi. Pzychylam się do opinii o większej ilości jabłek. Dodałam także cynamon. Polecam na ciepło z lodami i bitą śmietaną:) do tego kawka. Pyszności:)mniam,mniam
GosiaRuda [2008-11-11 15:23:00]
wyszła nawet niezła,w smaku bardzo dobra,tylko chyba troszkę zakalec ale tego się nie czuje. na duża blachę jednak potrzeba tych składników więcej.Robiłam tą porcję + 1/2 z drugiej porcji,czyli 3/4.A jabłek było ok.2,25 kg.
asieńka [2008-11-10 20:02:22]
Bardzo dobra szarlotka, piekłem ją już cztery razy i za każdym razem mi wychodzi .Myślałem że po dodaniu kostki palmy będzie trochę za tłusta ale wyszła wyśmienicie.
Jurek nie z Bażin [2008-11-10 19:15:15]
rzeczywiscie, nie "puchate", a suche
bartek [2008-10-26 18:04:59]
szarlotka jest przepyszna:)))) nigdy tak dobrego ciasta nie jadłam, jestem dumna, bo jest to nieliczne ciastko, które wyszło spod moje ręki i smakowało wszystkim dookoła. Ale ja dodałam więcej niż kilogram jabłek i jeszcze było za mało:((
Eliziątko [2008-10-25 13:52:15]
Gratuluję udanego wypieku i również pozdrawiam ;)
Dorota [2008-10-22 20:24:33]
moja pierwsza szarlotka i wyszla obłędna:)ja tam łasuchem nie jestem ale moj chłopak zachwycony dziekuje za przepis p.s rowniez dalam wiecej jablek a wybor kisielu to kwestia gustu pozdrawiam autorke p.Dorote
ziolzia [2008-10-22 20:16:21]
Ciasto przepyszne:):)Dodalem 1.5kg jablek i wedlug mnie wyszlo jeszcze lepsze:):)POLECAM!!
Tomek [2008-10-22 14:38:02]
Skuszona i zachwycona tyloma wspaniałymi komentarzami postanowiłam wypróbowac przepis. Piekę ciasta od kilkunastu lat, niestety tym razem nie wyszło :( Nie urosło ani o milimetr, jest zakalec, ciasto jest twarde jak ubita ziemia. Wracam do sprawdzonego przepisu na szarlotkę na kruchym cieście :)
Edyta [2008-10-22 11:32:51]
ciasto jest pyszne ale... ja dodalam do jablek sliwki i 2 brzoskwinie,wsz.razem poddusilam i oczywicie kisiel ciasto rewelacja!!!!!!!!!,dalam przepis corci,dzieki pozdrawiam
kstr.N.Y. [2008-10-15 04:00:53]
Pokazałem żonie że piekarnik w nowej kuchni działa.Upiekłem pierwsze ciasto w życiu.Dodałem wiecej jabłek,posypałem gorzką czekoladą i przybrałem sporą ilością kremu.Wyszło wspaniale - żona przestała się odchudzać .Dzięki za przepis...
mirek [2008-10-10 11:53:18]
no nareszcie dobrnelam do konca kom. Ciasto jest super zgadzam sie z 99% piszacych,ja wymieszalam troche jablek sliwek i 2 nektarynki +kisiel zurawinowy pychotka, robi sie tez blyskawicznie pozdrawiam,dzieki za przepis
kstr.N.York [2008-10-09 18:57:30]
Pyszne ciasto!!! Polecam dać więcej jabłek.
Aga [2008-10-04 18:47:04]
Bardzo dobre ciasto. Robiłam na dużej tortownicy, z braku brytfanki, ale proporcje były ok. Dodałam tylko dużo więcej jabłek. No i piekłam chyba z godzinę bo górna warstwa strasznie blada była i nie mogła się dopiec (choć była tylko z 1/3 ciasta, bo więcej poszło na dół). Ale to już chyba wina piekarnika. Na szczęście się dopiekł i jest mięciutki również na drugi dzień. Teraz co chwilę chodzę po dokładkę:)
Ela [2008-10-02 10:57:47]
Tak, można też dodać brzoskwiniowy.
Dorota [2008-09-29 12:05:25]
Bardzo pyszne ciasto, polecam wszystkim
Aga [2008-09-25 13:07:03]
a czy moge dodać kisiel np brzoskwiniowy?
natalka [2008-09-24 12:55:17]
a mi nie uroslo :(a robilam wszystko jak w przepisie.wyszedł placek ale tez smaczny:)
mnymny [2008-09-24 10:25:56]
ciasto rewelka! Polecam,smaczne i pięknie się kroi....
Hania [2008-09-23 12:27:27]
Rewelka! Wyszło nawet na Syberii... Mniam :)
Ania z Irkucka [2008-09-20 16:54:41]
ciasto rewelacja-poprostu pycha ;))
anula [2008-09-16 18:43:06]
cisto wyszlo super chyba to zalezy od piekarnika ale u mnie 45 min to za duzo juz po 30 min bylo gotowe bardzo dziekuje za przepis prosty łatwy i przyjemny w 1 h mam pyszny placek na podwieczorek
ewelina [2008-09-09 09:20:02]
Dzień dobry, można to ciasto zrobić bez kisielu, a można też w zamian dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Życzę udanego wypieku i pozdrawiam ;)
Dorota [2008-09-06 01:09:01]
Dzien dobry Pani Dorotko, cz mozna to ciasto piec bez kisielu (nie ma tu czegos takiego); jesli nie, to czego dodac w zamian? Pozdrawiam serdecznie.
Iwona [2008-09-04 11:21:45]
Pyszne ciasto i proste w przygotowaniu :) Polecam wszystkich! nie jadłam jeszcze tak dobrej szarlotki :)
Katarzyna:) [2008-08-29 20:34:37]
Ciast super, wprawdzie mam za dużą brytwankę i wyszło trochę płaskie ale żaden zakalec! Bardzo dobre, właśnie go konsumuję.
Gosiula [2008-08-28 17:26:57]
musze pochwalic piekne ciasto wyszlo daro pozdrawiam
daro [2008-08-27 22:31:14]
Dodajemy kisiel w proszku.
Dorota [2008-08-27 22:12:49]
ale jak ten kisiel wsypac ? zrobic go czy sam proszek?
margaret [2008-08-23 16:26:19]
Zawsze byłam zerem, jeśli chodzi o pieczenie ciast, ale tym razem myślałam, że mi sie uda!Niestety jak zwykle wyszedł mi zakalec!Niby robiłam wszystko tak jak trzeba!!Spód ładnie wyrósł, ale wogole nie upiekło sie ciasto z góry, choć trzymałam je w piekarniku bardzo długo!
mamaTomka [2008-08-21 10:08:14]
Na suchej patelni i na małym ogniu. Powodzenia ;)
Dorota [2008-08-19 22:58:04]
na czym podpiec jabłka i cukier????
magda [2008-08-19 20:11:02]
Tak, można dodać masło. Powodzenia ;)
Dorota [2008-08-02 10:47:02]
czy zamiast margaryny mozna dodac maslo?
marcia [2008-08-02 09:54:10]
ja robie podoba szarlotke,jablka robie w ten sam sposob.tylko ze na zwyklym biszkopcie.tez jest niezle!
g [2008-07-04 18:06:42]
Ciasto jest fantastyczne, dodałam jabłka ze słoika kupione w Lidl-u. Pychotka!!!!!!!!!!!
Gonia [2008-06-29 21:03:14]
Najlepsze ciasto z jabłkami jakie jadłam Bardzo dziękuję za możliwość skorzystania z przepisu - Pozdrawiam
Gośka [2008-04-26 15:05:57]
upieklam przed chwilką, wyszło bardzo smaczne
Lila [2008-04-13 18:14:07]
jest przepyszne,dodaje buduń i rodzynki do jabłek
elka [2008-04-05 18:01:36]
Pysia ciastuszko...ale naprawdę spokojnie można dać więcej jabłek...wyszło nam piękne (jak na 1 raz hehe) troszeczkę się tylko przyrumieniło z dołu...ale było bardzo wyborne :)
Magda i Marcin [2008-03-14 19:49:30]
Ciasto pyszniutkie. Wyszło jak trzeba, nawet podobne do tego na zdjęciu :-) Ale rzeczywiście, jeśli ktoś lubi bardzo owocowe ciasta to można dać więcej jabłek, np. 1,5 kg zamiast 1, choć mi odpowiada takie jakie jest. Dziękuję za łatwy przepis na pyszne ciasto. Pozdrawiam.
Sylwia [2008-03-10 22:06:12]
Tak, mogą też być jabłka ze słoika. Powodzenia ;)
Dorota [2008-02-23 00:26:25]
pyszne ciasto,zrobiłam dzisiaj i wyszło mi wyśmienicie,tak jak na obrazku,palce lizać.
asia [22.02.2008] [2008-02-22 19:22:42]
czy mogą być jabłka ze słoika.
asia [2008-02-22 13:40:11]
ciasto jest przepyszne niam niam paluszki lizac ci co im niewychodzi to niech sie za ta szarlotke niebiora niech poprostu popatrza na zdjecie pychotka
ewka [2008-02-07 21:44:22]
Ciasto wychodzi rzadkie. Ważne jest aby było włożone do gorącego piekarnika (a piekarniki są różne i być może należało go nagrać do większej temperatury niż 180 st. C. - gdy temperatura jest za niska ciasto nie rośnie i mamy zakalec).
Dorota [2008-01-29 00:15:47]
porazka,nie wyszlo mi ,mam wrazenie za malo w nim maki!!!!takie rzadkie ma byc ?konsystence mialo jak biszkopt .....calosc wyladowala w koszu choc dodalam wiecej z 3 lyzki maki!!!!!
carola [2008-01-24 19:50:05]
własnie zrobilam ta szarlotke, i przyznam ze jest wysmienita;) tylko za bardzo ciasto mi uroslo i jest za malo jabłek. dziękuje za przepis:)
anius [2008-01-24 18:02:28]
Jest się czym zachwycać!!!
Irena [2008-01-02 21:31:26]
ciasto dobre tylko ja na nastepny raz dodam wiecej jablek
Magdalena [2007-12-25 08:42:22]
pyszne ciasto.warto!!!!!!!
zaneta [2007-12-24 19:53:29]
odkąd przeczytałam ten przepis i upiekłam chyba około roku temu - wszystkim bardzo smakowało i od tej pory często piekę . Zawsze wychodzi pulchne i wysokie i nie przejmuję się tym czy składniki są temperatury pokojowej lub prosto z lodówki. Zawsze się udaje . Dzięki .
wiktoria [2007-12-23 21:32:44]
,Pychotka:)
asior1987 [2007-11-12 16:31:27]
Na dole wyszedl mi zakalec, mimo,iz podpiekłam ciasto jak w przepisie. Góra wyrosła jak trzeba. Jabłka wsiakły całkowicie w dolną warstwe. Bardziej jest to biszkopt niz szarlotka.
cherokee [2007-10-24 09:47:00]
To ciasto to rewelacja.Ono rozpływa się w ustach.Suuper (a jestem wybredna).Uwielbiam je tak samo jak Milky Way-a
Marta*** [2007-10-12 15:40:22]
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało. Serdecznie pozdrawiam ;)
Dorota [2007-10-01 19:38:51]
Wyrazy uznania pani Dorotko:)wspanialy przepis!!ciasto udalo sie,jest przepyszne mniam mniam:)
ilona [2007-09-29 14:58:36]
Ciasto PYCHA!!! Strzal w dziesiatke.
Baska z Kanady [2007-09-25 01:29:19]
Dziękuje za odp.;) Postanowiłam je upiec...właśnie jest w piekarniku. Dziękuje za wszystkie przepisy;) Pzdr.
Majka [2007-08-24 17:04:19]
To ciasto smakuje raczej jak kruche ciasto ucierane. Jak dla mnie jest pyszne ;)
Dorota [2007-08-24 14:21:05]
Hmmm ładnie wygląda;) a to ciasto to pewnie jak biszkopt smakuje??pzdr.
Majka [2007-08-23 21:18:15]
ciasto pychotka słodziutkie i pulchniutkie
jurek łasuch [2007-08-23 21:04:48]
Ciasto rewelacja, ale proponuję dodać do podsmażanych jabłek aromat pomarańczowy, rodzynki i cynamon, zapach jest boski i lepiej smakuje. Pozdrawiam!
ania [2007-07-31 14:14:19]
ciacsto pycha troche wiencej jablek a do drugiej polowy ciasta dodalam kakao ciasto pycha
malgosia [2007-07-25 18:24:25]
pychota muwie wam polecam tą szarlotke jest naprawde pyszna palce lizać
bożena [2007-07-21 22:14:17]
Jabłka należy podsmażyć w rondelku z cukrem, podobnie jak dżem. Powodzenia :)
Dorota [2007-07-19 14:02:09]
Jablka podsmazyc na tluszczu, czy w rondelku (podobnie jak dzem) ?
kk [2007-07-19 13:58:14]
jak nie lubie piec tak to ciasto wyszło mi znakomite.pysznośc , a przede wszystkim łatwe w wykonaniu
ewa [2007-06-16 19:43:40]
Rewelacyjny smak, łatwa w wykonaniu. Polecam!!!
Goska2712 [2007-06-08 23:30:19]
Ciasto i przepis rewelacja , szybkie i proste do wykonania , ze stołu znika bardzo szybko , polecam jeśc na ciepło / letnie / z dodatkiem bitej śmietany - pychotka !!!
marzena [2007-05-24 12:57:15]
ciasto pycha , poprostu superrr cala rodzinka sie zachwycala nim jakie dobreeee dziekuuje Dorotka za przepisss
Betka [2007-05-14 16:15:01]
Ciacho super.Jabłka dodaję bez kisielu,przesmażone z cynamonem,cukrem i odrobiną soku z cytryny.I chociaż lubię piec i piekę sporo ciast, ten przepis z pewnościa dodam do moich ulubionych i wypróbowanych.
Magdalena [2007-05-09 11:42:46]
Ciasto pyszne, lepsze na drugi dzień. Jak wytrzyma.
Stenia [2007-04-29 13:34:03]
To moje pierwsze ciasto i wyszlo calkiem niezle.Ciasto dla mojego Wuzelka-Elemelka!Pyyycchhhaaa!!!:)
Monika [2007-04-28 18:36:43]
pychotka ale moj dziadzio lepsze robi:P:P lepiej wygladaja:P:P:Pale i tak dobre:):):)
Agusia [2007-04-26 16:09:12]
Jest nawet dobre
Dorotka [2007-04-04 17:16:08]
Dziękuję, cieszę się, że mogłam pomóc. Będę się starać żeby tych przepisów było jeszcze więcej. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-03-23 09:32:48]
dziękuję za odpowiedź pani Dorotko i napiszę jeszcze,że pani przepisy są rewelacyjne.Oby ich było jeszcze więcej.
lidka [2007-03-22 16:33:50]
Pokroić jabłko w ósemkę tzn. pokroić go "w pionie" na 8 w miarę równych części, czyli dzielimy jabłko na połowę, te połówki też dzielimy na połowę i otrzymamy ćwiartki, które też dzielimy na połowę, w ten sposób otrzymamy jabłko pokrojone na 8 części, czyli pokrojone w ósemkę. Powodzenia ;)
Dorota [2007-03-22 10:18:15]
pokroić w ósemkę tzn.jak,bo nie bardzo wiem?Proszę o odpowiedź.
lidka [2007-03-20 16:52:19]
bardzo mi smakowało dziękuje za przepis
Beata [2007-03-07 21:29:28]
Pierwszy raz robilam szarlotke - wlasnie sie zajadam :) pyyyycha - Dorotko dzieki za ten przepis - rewelacja, ciasto pulchne, nie za niskie, nie za wysokie - poprostu idealne. Ciekawe co za chwile mezus powie jak jej sprobuje :)
natalia [2007-03-06 17:12:27]
Tak, jajka też powiny mieć pokojową temperturę, nie powinno się wyciągać jajek prosto z lodówki i od razu dodawać ich do ciasta - bo to pierwszy krok do powstania zakalca. Można dodać też mniej margaryny. Powodzenia ;)
Dorota [2007-03-05 21:05:18]
ciasto pieswsza klasa polecam wszystkim i sama napewno bede piec bardzo czesto szybkie w wykonaniu i latwe !
teresa [2007-03-05 10:01:02]
skladniki o temp.pokojowej?tzn jajka tez?i tak sobie mysle czy w tym przepisie nie jest za duzo margaryny bo ten zakalec wyglada jakby byl za tlusty a tym samym za ciezki...juz nie wiem sama,to ciasto jest tak pyszne ale kolejny zakalec zniecheca...
Natalia [2007-03-04 22:24:54]
Ważne jest, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Można też spróbować upiec tę szarlotkę w wyższej temperaturze lub piec ją trochę dłużej.
Dorota [2007-03-04 02:04:33]
ja robilam 3razy i 3razy wyszedl mi zakalec!!!Dlaczego?Robie wszystko zgodnie z przepisem moze ktos mi napisze jak robi to ciasto dokladnie krok po kroku!!!Ale mimo tego i tak jest bardzo smaczne.
Natalia [2007-02-28 11:15:40]
Ciasto wyszlo mi wysmienite
Ewa [2007-02-24 21:07:53]
Tak, można spróbować zastąpić mąkę ziemniaczaną mąką kukurydzianą. Powodzenia ;)
Dorota [2007-02-19 16:24:21]
wyszła doskonale bardzo m i całej rodzinie smakowało
dawid 15 lat [2007-02-19 12:38:21]
pytanie czy moge zastapic make ziemniaczana maka kukurydziana? mieszkam w stanach i w mojej okolicy nie ma polskiego sklepu
ania [2007-02-18 10:34:14]
Właśnie zrobiłam to ciasto,stoi w piekarniku i sie piecze.Ciekawa jestem co wyjdzie, bo przed polaniem drugiej warstwy ciasta starkowałam jeszcze trochę jabłek, poniewaz uznałam ze tych bedzie za mało. I jakos mało tej drugiej czesci mi został...Za 40 minut bede wiedziała co z tego bedzie.Ale dla mego męża na pewno będzie smakowało...On wszystko chwali co zrobię:-)
Julcia [2007-02-17 20:32:31]
ciasto pieklam juz dwa razy , raz mi wyszlo wysokie a drugim razem niskie , ale i tak bardzo mi makowalo . Polecam.
Iwona [2007-02-13 07:57:26]
Ciasto bardzo dobre !!! Polecam
Iza z Chicago [2007-02-09 23:37:39]
Ciasto pyszniutkie, chociaż nie wyszło zbyt wysokie, ale ogólnie pychotka, wszystkim bardzo smakowało!!! Polecam ten przepis!!!
OLGA [2007-01-26 19:52:14]
Dla mnie najlepsza szarlotka jaką jadłam i prosta w wykonaniu. Miodzio!! Również użyłam podwójnej porcji jabłuszek.
Anulka 00 [2007-01-26 19:44:50]
Bardzo dobre. Zrobiłam wg przepisu na blaszce 36x25. Wzięłam tylko półtora kg jabłek, reszta składników jak w przepisie. Ciasto wyszło dokłądnie jak na zdjęciu Doroty. Pulchniutkie, super. Jabłka trzymają się w kupie. Nic nie wypływa. Dzięki za przepis.
wanda [2007-01-06 16:23:12]
zrobiłem te ciasto dzis po raz pierwszy wyszło przepyszne dziękuje za przepis
patryk20 [2006-12-24 13:20:29]
świetnie smakuje ale na większą blachę trzeba 1/3 więcej składników:) pyszny
:))) [2006-12-16 18:43:52]
ja juz robiłam to ciasto 2 razy i za pierwszym razem wyszło wyśmienite ale drugim razem nie było juz takie pulchne. nie dodaje wogóle kisielu a jabłek około 2 kg, ale i tak jest to najlepsza szarlotka!!!!dzieki za przepis!
marta_h [2006-12-14 10:42:22]
Do ubitych jajek (białek z cukrem i żółtkami) należy dodać wymieszane wcześniej mąki i proszek (tj. mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia), roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać. Życzę udanego wypieku ;)
Dorota [2006-12-04 15:03:56]
Jestem nowicjuszką w pieczeniu. to moje pierwsze ciasto. Kochane napiszcie mi, co mam robić jak ubije już białko, dodam cukru i żółtka dalej ubijając i co dalej. Do miski z jajkami wsypuje wymieszane mąki czy inaczej? Bo w przepisie nie jest to sprecyzowane.
Ania [2006-12-03 17:39:20]
Ja pokroiłam jabłka w kostke i wymieszałam z ciastem i razem to wszystko upiekłam. Ciasto było pyszne. Polecem
Aga [2006-11-23 10:09:45]
Dobre, piekłam,ale trzeba włożyć podweójną porcję jabłek żeby nie było takie suche. Rzeby wyszło pulchne trzeba dodać trochę wody
Sylwuśka [2006-11-16 10:21:46]
Ciasto jest wysmienite polecam!!!!!!!!!!!!!
Nela [2006-11-11 18:34:57]
bardzo dobre ciachao, polecam wszystkim...
Sylwia [2006-11-01 18:38:14]
szarlotka naprawdę pyszna, znika w 5 minut z talerza, ale tak jak wcześniej już inni pisali ja też dodałam podwójną porcję jabłek. a pozostałe składniki tak jak w przepisie. Polecam
Betty [2006-10-14 19:35:59]
yy.. te ciasto jest naprawde rewelacyjne !! nie ma co.. :P i na drugi i nawet 3 dzien jest pyszne.. :P ale to trzeba miec dar do tego zeby umiec je zrobic.. a nie.. :P jest przeprzeprzepyszne..:P pierwszy raz w zyciu robilam szarlotke i uwazam ze ten przepis jest rewelka. Pozdrawiam Autora/ke.. :)
Kasienka [2006-10-05 18:51:04]
Ten przepis jest rewelacyjny. Upiekłam ciasto z półtora porcji w blaszce 25 na 36, ale mysle że wystarczyła by pojedyńcza porcja spokojnie - ciasto miało grubosc 5 cm. Jabłek wzięłam 2 kg i wcale ich nie gotowałam tylko starłam na tarce i lekko wycisnęłam dodałam 2 kisiele i trochę cynamonu i więcej cukru niz w przepisie tak do smaku jak kto lubi. Napewno wychodzi pulchne. Normalnie pulchnotka!!!
KATARZYNA [2006-09-29 16:45:24]
Da się zjeść ale bez rewelacji, bardzo zwyczajne. Dużo zależy od rodzaju jabłek które zastosujemy. Robiłam je kilka razy, najlepsze wychodzi z "Antonówką", trzeba dać też trochę więcej cukru i moim zdaniem cynamon (dodaje ciastu wyrazu). Niektóre jabłka źle się smażą i potem wypływają z ciasta, tak jak pisała Asia. Mnie też tak się zdażyło, ale z Antonówką nie. Piekłam też w małej podłużnej blaczce - wtedy trzeba dać połowę porcji składników bo inaczej klapa. Ta szarlotka jest raczej sucha niż pulchna.
Inja [2006-08-17 14:50:06]
o rany ciasto wyszło mi niskie a jabłka wypływają aj aj aj
asia [2006-08-12 17:12:41]
Ciasto przepyszne i co najważniejsze łatwe w przygotowaniu-bo nawet mi się udało!!!Dorota przepisy świetne:)
okti [2006-07-04 10:56:36]
nie szkodzi że na drugi dzień jest troche suche. Przy moim mężu żadne ciasto nie wytrzyma, dłużej niż 3 godziny.Właśnie idę robić.
violka [2006-03-25 17:04:29]
Ciasto wyszło bardzo smaczne. Nastepnym razem zrobie tylko z podwojnej porcji.
Moooniaa [2006-03-04 14:51:42]
Rodzinka zachwycona tyle ze ja robilam od razu z podwojnej porcji bo moja blaszka jest duza. Ciasto naprawde godne polecenia.
Gosi@ [2006-02-10 19:11:38]
wlasnie wyjęłam je z piekarnieka zastosowalam podwojna porcje produktow na ciasto i dalam zamiast 1 kg jablek 2 kg uroslo jest bardzo duże i apetyczne jak ostygnie to napisze czy jest dobre
ania [2006-02-08 16:36:43]
ciasto wyszlo bardzo niskie , nie tak jak na zdjęciu
miba [2006-01-31 12:48:32]
Witam!!!Ostatnio zrobiłam to ciasto i udało się. Naprawde bardzo dobre. Jednak na dużą blachę polecam podwójną liczbe składników.
slonce [2006-01-22 15:45:34]
właśnie dzisiaj upiekłam żadna rewelacja jak ciacho,można dodać jakiś aromat bo jest trochę jałowe.
Bożena [2006-01-21 21:49:44]
Pierwszy raz robiłam ciasto korzystając z przepisu z internetu i ku mojemu zaskoczeniu wyszło mi jednak uważam , że powinno się dac więcej jabłek!
Gosia [2005-12-08 23:54:05]
ciasto godne polecenia,właśnie dziś je wypróbowałam,udało się,smakowało,cóz więcej trzeba,pokrojone na talerzu wygląda b.apetycznie polecam
ela [2005-11-25 20:05:38]
wyszło nie pulchne ale twarde- nie smakowało mi
sysia [2005-11-24 10:18:57]
na serio może być ale na większą blaszkę polecam podwójny przepis
anka [2005-11-19 10:44:43]
Do jabłek należy dodać sypki kisiel, a następnie razem wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto.
Dorota [2005-11-15 19:29:38]
czy kisiel mam dodac sypki, no posypac jabłka czy ugotowany dodac?
kaja [2005-11-10 20:31:49]
ciasto jest bardzo pyszna polecam je osobiście
Daro [2005-11-03 19:12:21]
Bardzo dobre robi sie szybko i wyszło pulchne pycha:-):-)
Ewa [2005-10-31 12:26:42]
Troche suche, a pozatym trzeba je piec w małej formie :(, ale pozatym całkiem smaczne i wyszło mi pomimomo braku talentu.
asia [2005-10-25 14:46:02]
Jabłka należy wyłożyć na gorące podpieczone ciasto.
Dorota [2005-10-17 10:57:06]
To musi być naprawdę pyszna szarlotka skoro tyle ludzi ją chwali.Proszę mi powiedzieć czy jabłka wykładać na gorące podpieczone ciasto czy ostudzone?
Ulka [2005-10-15 11:35:54]
Ciasto jest REWELACYJNE!!!!!!! Zostałam nawet podejżano o to że kupiłam je w cukierni a nie upiekłam sama :)
Słodziutka [2005-10-05 19:47:51]
Ciasto jest niezłe,ale mimo że robilam dokładnie wg przepisu i użylam blachy o tych samych wymiarach co w przepisie,ciasto nie jest tak wysokie jak na zdjęciu.Potwierdzam, co wcześniej już niektórzy pisali,że w przepisie jest za mało jabłek.Szarlotka mogła by być równiez bardziej wilgotna.
kristiana [2005-09-11 11:28:26]
Albo ten przepis jest zle napisany albo po prostu to ciasto ma byc zakalcem!!! Wcale nie jest pulchne a musze przyznac, ze do nowicjuszy w kwestiach pieczenia nie naleze. Jestem zawiedziona :-(((
Cinia [2005-09-03 19:58:20]
bardzo dobre ciasto - proste w wykonaniu - robiłam raz z jabłkami i kisielem cytrynowym a wczoraj ze śliwkami węgierkami jabłkami i kisielem truskawkowym polecam super
medejros [2005-09-02 11:41:50]
Rany, a kto Ci kazał dodawać kisiel do ubitej piany!? kisiel dodaje się do jabłek!!!, żeby się ładnie ścisnęły! I nie wszystkim gościom wszystko smakuje! Naprawdę!
Monika [2005-08-30 15:19:16]
Nie dajcie się zwariować. Gościom smakuje zawsze i wszystko. Nie dodawajcie kisielu do piany bo wychodzi okropna guma do żucia a nie daje się połknąć. Okropne !. Tak zrobiłam i diabli wzięli urok smakowy całej szarlotki. Na prawdę !
Gabrysia [2005-08-28 14:08:08]
ciasto "palce lizać", wszystkim smakuje! Daję tylko więcej jabłek i polecam kisiel jabłkowy zamiast cytrynowego.
monika [2005-08-27 11:12:56]
bardzo dobre ciacho. wszystkim smakowało. zrobię je jeszcze napewno, tylko dodam więcej jabłek.
anna [2005-08-26 12:04:01]
Ciasto przepyszne. Jak na moje początkowe umiejętności piekarskie udało się naprawdę super. Jeden dzień i po ciastku. Przepyszne. napewno zrobię je jeszcze.
anetka [2005-08-22 08:46:01]
dobre, szybko sie robi ale na duzą blaszke polecam zrobic z podwójnej porcji
Boni@ [2005-08-20 21:03:43]
Ciasto naprawde wspaniale, ja kisiel dodalam ale wisniowy (taki byl pod reka) i smakowalo tez bardzo dobrze. Poniewaz mam raczej duza blaszke to zrobilam z podwojnej porcj no i nastepnym razem dodam duzo, duzo wiecej jablek. Ciasto naprawde polecam :)
Gosia [2005-08-19 09:09:48]
dobre ale pulchne jak gorące na drugi dzień suche i jabłek jest za mało pozdrawiam
ania320 [2005-08-16 11:45:18]
Ciasto jest naprawdę dobre zasłyuguje na miano puchatego, zrobiłam je na blaszce o wymiarach 25 na 35 cm. jabłek użyłam dwukrotnie więcej i lekko odcisłam, połąper ciachoczyłam z kisielem, nie smażyłam. Super ciacho.
Kaśka [2005-08-15 11:12:44]
ja na taka szarlotkę wykładam ubitą smietanę i posypuję starta czekoladą, lub wykładam krem budyniowy i na to polewa czekoladowa. Pycha obywie wersje.
dana2005 [2005-08-11 16:29:31]
Ciasto pierwsza klasa.Upieklam na imieniny, gosciom bardzo smakowało,mi równiez:) dziękuje za przepis i polecam!Ja zamiast kisielu cytrynowego dalam wisniowy bo innego nie mialam..ale na serio wyszlo super!!:)
Anusia [2005-07-26 13:05:43]
Dzieki bardzo =]=] wkrotkce napisze jak sie udalo ciacho =]=]
PaulinkaRuless [2005-07-25 08:46:03]
Podane składniki wystarczyły mi na blachę o wymiarach ok. 25 na 36 cm. Natomiast w przypadku blaszki 30 na 40 cm można zostać przy aktualnych składnikach, wtedy ciasto będzie minimalnie niższe lub zwiększyć składniki tylko o połowę, bo w przypadku podwojenia ilości składników ciasto wyszło by zdecydowanie za grube. Pozdrawiam :) i życzę powodzenia
Dorota [2005-07-24 23:12:13]
KOCHANI!! napiszcie mi jak mozecie czy podane skladniki wystarcza na to by ciasto zrobic na tradycyjnej blasze o wymiarach ok 30na 40 cm??? czy mam brac podwojnma losc skladnikow?? p.s.. Dorota twoje przepisy sa GAeNiAlnE!!;] robie kazdy po kolei=]=]
PaulinkaRuless [2005-07-24 21:24:29]
nie przepadam za szarlotkami ale ta jest naprawde pycha... zrobilam je na swoje urodziny zamiast 3 lyzki cukru dalam szklanke do nadzienia... ale goscie i tak bardzo je chwalili... bardzo polecam ....
słodka [2005-06-27 21:26:17]
Pyszne ciasto! Gorąco polecam :)
Marta [2005-06-04 11:20:07]
Zajebiste ciasto :) Palce lizac P.S zamiast cytrynowego kisielu polecam truskawkowy :)
Dzej & Bargiel [2005-05-01 04:14:50]
ciasto wyszło wspaniałe, smakowało całej rodzince, to najlepsza szarlotka jaką dotychczas upiekłam, palce licać!
Wiola [2005-01-15 19:42:47]
dobre, ale bez przesady..i troche za mało jabłek..
pati [2004-12-29 23:58:49]
pyszne ale mi niewyszło takie pulchne
ula [2004-11-08 19:42:27]
to jest najlepsze ciasto jakie jadłem
taodor [2004-11-06 19:08:43]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.