Przepisy Extra

Rozgrzewająca zupa jarzynowa z dynią i imbirem

Składniki:

20 dag cebuli
2 łyżki klarowanego masła
20 dag marchwi
4 dag selera (korzeń)
5 gram świeżego imbiru
2 liście laurowe
35 dag dyni (waga po obraniu)
2 ząbki czosnku
curry
tymianek
sos sojowy
sól
pieprz
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Masło klarowane roztopić, przełożyć do niego cebulę i zeszklić. Marchew i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Imbir obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do cebuli dodać marchew, seler, imbir, liście laurowe i wlać 500 ml wody. Wszystko razem wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

Dynię obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Do nowego garnka wlać kolejne 500 ml wody i zagotować. Do wrzącej wody wrzucić pokrojoną w kostkę dynię. Gotować przez około 10 minut (bez pokrywki) na małym ogniu do miękkości.

Czosnek obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka z ugotowanymi jarzynami, a wyciągnąć z niego liście laurowe. Całość zmiksować blenderem. Do zmiksowanej zupy przelać dynię wraz z wodą, w której się gotowała. Następnie dodać szczyptę curry, tymianku i kilka kropli sosu sojowego. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Zupę przelać do bulionówek i udekorować natką zielonej pietruszki. Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Potwierdzam, świetnie rozgrzewa! Do tego bagietkę czosnkową polecam lub zwykłą bułke z masłem czosnkowym - rewelacja, pozdr.
AreK [2019-02-12 12:34:21]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.