Przepisy Extra

Ryż z jabłkami

Składniki:

4 woreczki ryżu (4 x 10 dag)
ok. 60 dag jabłek
½ szklanki cukru
½ szklanki wody
cynamon
cukier waniliowy
masło

Sposób wykonania:

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i lekko ostudzić. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka, dodać do nich cukier, cynamon i wlać wodę. Smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając i ostudzić.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wyłożyć do niego 1/3 ryżu, połowę jabłek, posypać cynamonem, następnie wyłożyć 1/3 ryżu, resztę jabłek, posypać cynamonem i na wierzch resztę ryżu. Na górę zapiekanki położyć 1 łyżkę masła. Całość posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Naczynie włożyć do piekarnika i zapiekać około 40 minut w temperaturze 150 °C. Podawać na ciepło.

Smacznego.

Dodane przez Natalia w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To są smaki mojego dzieciństwa, a teraz jeszcze moim dzieciakom czasami dodaję gruszę do tych jabłuszek - też pycha - spróbujecie :)
OlgaS. [2019-02-12 22:11:23]
SUPER ................ MNIAM mniam
[2010-04-12 15:02:41]
Palce lizac.Pychota!!!!!!!!!!!
sylwia [2010-02-06 21:04:24]
Polecam smaczne!
bogusia92 [2009-11-11 14:15:59]
Cieszę się, że smakował - serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2009-10-21 17:48:27]
Pyszny !!!
carla [2009-10-21 17:04:10]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.