smaczny.pl przepisy kulinarne

Sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.44 stars based on 5 reviews Sałatki

Składniki:

30 dag śledzi (matiasów)
30 dag ogórków kiszonych
10 dag cebuli (waga po obraniu)
1 łyżka octu jabłkowego
20 dag jabłka (waga po obraniu)
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek oleju (np. lnianego)
gałka muszkatołowa
tymianek
natka zielonej pietruszki
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Śledzie zalać zimną wodą, dodać kilka kropli octu i moczyć przez około 30 minut w zimnej wodzie (kilka razy w tym czasie wymieniając wodę), na koniec opłukać, osaczyć i pokroić w np. trójkąty lub szerokie paski.

Ogórki kiszone wyciągnąć z zalewy i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę, skropić octem jabłkowym i pognieść delikatnie ręką.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

Do miski przełożyć śledzie, ogórki kiszone, cebulę i jabłka. Dodać olej lniany, szczyptę gałki muszkatołowej, tymianek, natkę zielonej pietruszki oraz czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i odstawić na około 1 godzinkę do lodówki.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7730 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.