Przepisy Extra

Sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym

Składniki:

30 dag śledzi (matiasów)
30 dag ogórków kiszonych
10 dag cebuli (waga po obraniu)
1 łyżka octu jabłkowego
20 dag jabłka (waga po obraniu)
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek oleju (np. lnianego)
gałka muszkatołowa
tymianek
natka zielonej pietruszki
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Śledzie zalać zimną wodą, dodać kilka kropli octu i moczyć przez około 30 minut w zimnej wodzie (kilka razy w tym czasie wymieniając wodę), na koniec opłukać, osaczyć i pokroić w np. trójkąty lub szerokie paski.

Ogórki kiszone wyciągnąć z zalewy i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę, skropić octem jabłkowym i pognieść delikatnie ręką.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

Do miski przełożyć śledzie, ogórki kiszone, cebulę i jabłka. Dodać olej lniany, szczyptę gałki muszkatołowej, tymianek, natkę zielonej pietruszki oraz czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i odstawić na około 1 godzinkę do lodówki.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.