Przepisy Extra

Sałatka śledziowa z jabłkiem i orzechami

Składniki:

30 dag filetów śledziowych (około 3 płaty)
pieprz
cynamon
5 dag pora
ocet balsamiczny
10 dag jabłek (waga po obraniu)
sok z cytryny
2 dag orzechów włoskich
¾ szklanki oleju

Sposób wykonania:

Filety śledziowe (matiasy) zalać zimną wodą i moczyć przez około 1 godzinę, następnie wypłukać, osuszyć i pokroić w ukośne paski. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Dodać kilka kropli octu balsamicznego i wymieszać. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać kilka kropli soku z cytryny i wymieszać. Orzechy włoskie pokroić.

W przezroczystej salaterce układać warstwami wcześniej przygotowane składniki: połowę matiasów, posypać je szczyptą pieprzu i cynamonu, następnie rozłożyć połowę pora, jabłek i orzechów włoskich. Dalej pozostałe matiasy, posypać je szczyptą pieprzu i cynamonu, potem pozostały por, jabłka i na koniec orzechy włoskie. Całość zalać olejem i włożyć do lodówki na około 24 godziny (lub więcej, aby się przegryzły).

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.