smaczny.pl przepisy kulinarne

Schab w boczku z grilla

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3 stars based on 7 reviews Dania główne

Składniki:

55 dag schabu wieprzowego
55 dag wędzonego boczku
10 dag cebuli
Marynata:
3 łyżki oleju
2 łyżki ketchupu łagodnego
1 łyżka ketchupu pikantnego
tymianek
rozmaryn
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa
sól morska ziołowa
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Schab wieprzowy opłukać, osuszyć i pokroić na około 2 cm plastry (wyszło około 5 grubych plastrów), a następnie każdy kawałek przekroić jeszcze na połowę, aby powstały kwadraty. Mięso przełożyć do miski. Dodać olej, łagodny i pikantny ketchup, szczyptę tymianku, rozmarynu, ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej oraz soli ziołowej i czarnego pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać i odstawić na około 30 minut.

Wędzony boczek (spodnią skórę odkroić) opłukać, osuszyć i pokroić ostrym nożem na około 5 mm plastry (wyszło 10 plastrów). Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w szerokie piórka (czyli na około 10 części).

Na plasterku boczku położyć kawałek schabu, a obok niego położyć piórko cebuli i całość spiąć kilkoma wykałaczkami, tak aby powstała tzw. roladka. Przygotowane roladki włożyć do miski po marynacie, całość skopić jeszcze kilkoma kroplami oleju, przykryć i włożyć na noc do lodówki. A na drugi drugi dzień, na godzinę przed grillowaniem roladki wyciągnąć z lodówki.

Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować przez około 25 minut, obracając w trackie grillowania kilka razy. Podawać z sosem czosnkowym i grillowanymi warzywami.

Z podanych składników wyjdzie 10 roladek.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.