Schab wieprzowy opłukać, osuszyć i pokroić na około 2 cm plastry (wyszło około 5 grubych plastrów), a następnie każdy kawałek przekroić jeszcze na połowę, aby powstały kwadraty. Mięso przełożyć do miski. Dodać olej, łagodny i pikantny ketchup, szczyptę tymianku, rozmarynu, ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej oraz soli ziołowej i czarnego pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać i odstawić na około 30 minut.
Wędzony boczek (spodnią skórę odkroić) opłukać, osuszyć i pokroić ostrym nożem na około 5 mm plastry (wyszło 10 plastrów). Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w szerokie piórka (czyli na około 10 części).
Na plasterku boczku położyć kawałek schabu, a obok niego położyć piórko cebuli i całość spiąć kilkoma wykałaczkami, tak aby powstała tzw. roladka. Przygotowane roladki włożyć do miski po marynacie, całość skopić jeszcze kilkoma kroplami oleju, przykryć i włożyć na noc do lodówki. A na drugi drugi dzień, na godzinę przed grillowaniem roladki wyciągnąć z lodówki.
Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować przez około 25 minut, obracając w trackie grillowania kilka razy. Podawać z sosem czosnkowym i grillowanymi warzywami.
Z podanych składników wyjdzie 10 roladek.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.