smaczny.pl przepisy kulinarne

Śledzie z cebulą w oleju i musztardzie

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.097222222 stars based on 72 reviews Sałatki

Pyszna, prosta i szybka do zrobienia sałatka śledziowa. Potem należy ją włożyć na 2 dni do lodówki, żeby składniki się przegryzły. Śledzie idealne na świąteczny stół, a także na każdą imprezę - małą i dużą :)

Składniki:

70 dag matiasów
30 dag cebuli
2 łyżki octu 10%
12 łyżek musztardy (np. sarepskiej)
12 łyżek oleju

Sposób wykonania:

Matiasy zalać zimną wodą i zostawić w niej na 60 minut. Następnie opłukać i pokroić w ukośne paski. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Polać octem i razem wymieszać (palcami).

Do miski wyłożyć połowę matiasów, posmarować połową musztardy, wyłożyć połowę cebuli i polać połową oleju. Następnie wyłożyć pozostałe matiasy, musztardę, cebulę i olej. Całość delikatnie docisnąć, aby olej zakrył cebulę. Miskę nakryć folią spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki na 2 dni.

Śledzie podać na świąteczny stół.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.