smaczny.pl przepisy kulinarne

Surówka z czerwonej kapusty, jabłuszka i pora

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.15231788 stars based on 151 reviews Surówki

Prosta, chrupiąca i zdrowa surówka do zrobienia w zaledwie kilka minut. Urozmaici i doda smaku wszystkim daniom. Ziemniaczki, kasza, czy ryż plus mięsko z sosem z tą surówką smakują wręcz wyśmienicie :)

Wystarczy kilka zwykłych warzyw, a efekt super. Raz na jakiś czas warto skusić się na surówkę z czerwonej kapusty. Ma ona ładny, przyciągający purpurowy kolor i fajny smak.

Zachęcam do wykonania i życzę smacznego chrupania!

Składniki:

40 dag czerwonej kapusty
ocet jabłkowy
15 dag jabłka (waga po obraniu)
5 dag pora
3 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
natka zielonej pietruszki (suszona)
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Przełożyć do miski, dodać szczyptę soli, kilka kropel octu jabłkowego, wymieszać i odstawić na około 15 minut.

W tym czasie obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach jabłko. Por opłukać i pokroić w cienkie plasterki.

Do czerwonej kapusty przełożyć jabłko i por. Dodać olej, musztardę, szczyptę rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, majeranku oraz świeżo mielonego czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i odstawić na około 15 minut, na koniec wymieszać i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
-