Przepisy Extra

Torcik truskawkowo-galaretkowy

Przedstawiamy łatwy do wykonania w domu torcik z dodatkiem świeżych truskawek, przekładany masą śmietankową oraz przykryty warstwą herbatników. Wymienione składniki uzupełniają galaretki o różnych kolorach i smakach :)

Ten kolorowy torcik - można powiedzieć przekładaniec, całkiem ładnie się prezentuje i równie dobrze smakuje.

Można go podać jako tort dla letnich i wakacyjnych solenizantów lub jubilatów - świetnie sprawdza się w swojej roli :)

Ciasto to cieszy się także powodzeniem podane do niedzielnej kawusi, a dobrze schłodzone smakuje wybornie - nawet w największy upał! Czytaj więcej

Do tego wszystkiego przepis jest łatwy i prosty do wykonania. A jeśli nie chce nam się piec biszkoptu, to śmiało można go zastąpić tutaj herbatnikami - wtedy będziemy mieli truskawkowo-śmietankowe ciacho na zimno! Mniam :)

Przygotowanie przepisu należy rozpocząć na jeden dzień przed podaniem, ponieważ gotowy torcik powinien 24 godziny chłodzić się w lodówce...

Zachęcamy do wykonania tego prostego przepisu na torcik z truskawkami. Wy i Wasi goście będziecie zadowoleni!

Smacznego :)

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa truskawkowo-galaretkowa:
½ kg truskawek
2 galaretki agrestowe
Masa śmietankowa:
½ litra śmietany 30%
2 ½ łyżki cukru pudru
1 ½ łyżki żelatyny
Ponadto:
2 opakowania herbatników (20 dag)
1 galaretka truskawkowa

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki i rozłożyć na biszkopcie. Galaretki agrestowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Tężejące wylać na truskawki.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na masę truskawkowo-galaretkową.

Następnie rozłożyć herbatniki i zalać je tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną wcześniej w 1 ½ szklance gorącej wody. Gotowy torcik włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
16 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
ŚWIETNY TORCIK NAPRAWDĘ. polecam;)
KUCHARECZKA;) [2010-07-08 19:08:00]
Pyszny torcik! U mnie wszyscy się nim zachwycali :) zrobiłam mamie na imieniny i była w siódmym niebie ;) Polecam wszystkim!
Angelot [2010-06-15 09:16:25]
Zrobilam go z bananami,bo nie mialam truskawek.Wyszedł PYCHOTA!!!!
Justyna [2009-09-21 23:29:39]
Ja zrobiłam jako ciasto, przepyszne....
Ola [2009-06-12 14:46:21]
Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam ;)
Dorota [2009-03-10 17:14:31]
ja zrobiłam to w formie ciasta zamaias torciku przepis super polecam!!
marta [2009-03-10 13:38:54]
przepyszne ciasto:) polecam!
m [2009-02-28 15:02:27]
Witam, pieczemy niski biszkopt, nie przekrawamy go i dajemy tylko na spód blaszki. Powodzenia ;)
Dorota [2008-11-03 10:11:38]
witam.mam tylko jedno pytanie?co zrobic z druga polówka biszkoptu???nie wiem kiedy mam przykryc tort druga polowa?dziekuje
rafal [2008-11-03 01:25:27]
tort jest przepyszny:) smakował wszystkim gościom:)
mati [2008-10-14 21:35:12]
Gratuluje! Placek wyśmienity. Polecam
Zosia [2008-08-31 10:19:40]
Dziekuje za rade. Ciasto udane, zniknelo w mgneiniu oka :)
anix [2008-08-13 23:59:32]
Witam, ten tort jest tak wysoki jak wysoka jest tortownica, czyli ma około 6 cm wysokości. Truskawki można zastąpić innymi owocami jak np.: brzoskwiniami, ananasami, czereśniami, wiśniami, jagodami, mandarynkami. Mogą być też truskawki mrożone, tylko przed dodaniem do ciasta należy je odmrozić. Powodzenia ;)
Dorota [2008-08-03 23:48:35]
Witam, chce upiec to ciasto na urodziny, mam pytanie czy jest to wysoki tort czy raczej niski? Czy truskawki mozna zastapic innymi owocami jezeli tak to jakimi? CZY trukawki moglyby byc mrozone? prosze o szbka odp Z góry dziekuje
anix [2008-08-03 16:55:06]
Witaj Elu :) Tak - torcik jest lekki i orzeźwiający, i co ważne jest łatwy w przygotowaniu. Teść miał urodziny i wymyśliłam dla niego taki torcik na szybko. Dziękuję za pochwałę i pozdrawiam ;)
Dorota [2008-07-19 10:26:39]
Dorotko bardzo kusząco wygląda ten torcik,musi być lekki i orzeżwiający. Gratuluję pomysłu i pozdrawiam.
apsik [2008-06-29 15:00:48]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.