Przepisy Extra

Fasolka po bretońsku

Pomimo nazwy, która sugeruje, że fasolka wykonana wg tego przepisu pochodzi z francuskiego regionu Bretania, to jest to jak najbardziej polska potrawa.

Do wykonania tego niezwykle popularnego w Polsce dania, które można zaliczyć do potraw jednogarnkowych potrzebna jest fasola, kiełbasa oraz krojone pomidory lub przecier pomidorowy, które stanowią główny składnik sosu pomidorowego. Ponadto, w skład fasolki po bretońsku mogą wchodzić warzywa oraz aromatyczne przyprawy... Czytaj więcej

Fasolka po bretońsku, to bardzo wyrazista potrawa. Można ją odgrzewać wielokrotnie i mam wrażenie, że za każdym razem jest smaczniejsza :)

Należy pamiętać, że fasola wymaga wcześniejszego moczenia w wodzie przez jeden dzień, dlatego przygotowanie potrawy należy rozpocząć odpowiednio wcześniej.

Polecam i życzymy smacznego :)

Składniki:

40 dag fasoli Jaś
30 dag kiełbasy
20 dag cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
20 dag koncentratu pomidorowego (1 mały słoiczek)
3 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku
majeranek
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Fasolkę Jaś opłukać, zalać zimną wodą (około 1 litra) i zostawić w niej na noc. Na drugi dzień ugotować w tej wodzie fasolkę do miękkości (gotować na małym ogniu pod przykryciem). Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oliwie z oliwek. Czosnek obrać i zmiażdżyć.

Do ugotowanej fasolki dodać usmażoną kiełbasę z cebulą. Koncentrat pomidorowy dokładnie rozmieszać w 1 ½ szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się fasolki. Wszystko zagotować i chwilkę pogotować na małym ogniu, a następnie zdjąć z ognia. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek, słodką paprykę w proszku, majeranek, przyprawę w płynie Maggi, sól i pieprz do smaku.

Gotową fasolkę podawać na gorąco z dodatkiem małych świeżych bułeczek.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Jestem za :)
Dorota [2013-01-02 17:42:32]
Dziękuję za ciekawą poradę, nie słyszałam o tym, ale chętnie spróbuję - pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2012-06-02 14:22:38]
Dziękuję za pomysł z pomidorami z puszki, a boczek to właśnie miałam dodać (taki był plan) ale zapomniałam o nim będąc na zakupach :/ Ale następnym razem zrobię fasolkę według wskazówek, pozdrawiam :)
Dorota [2011-11-24 09:38:31]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.