Przepisy Extra

Gulasz wołowy z pieczarkami i papryką

Składniki:

40 dag wołowiny
3 łyżki oleju
słodka papryka w proszku
pieprz cayenne
rozmaryn
sól
pieprz czarny
10 dag cebuli
2 łyżki oleju
10 dag czerwonej papryki
20 dag pieczarek
ok. 2 szklanki wody
1 listek laurowy
ok. 2 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietanki 30%
natka zielonej pietruszki (suszona)
majeranek

Sposób wykonania:

Wołowinę opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Dodać szczyptę słodkiej papryki w proszku, pieprzu cayenne, rozmarynu, soli i czarnego pieprzu. Wlać olej, wymieszać i odłożyć na 3-4 godziny do lodówki, można na całą noc.

Następnie zrumienić, dodać listek laurowy, wlać wodę, i od momentu zagotowania dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w krótkie paski. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać, osuszyć i również pokroić w krótkie paski. W rondelku rozgrzać olej, przełożyć cebulę z papryką i zeszklić. Pieczarki obrać z skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Dodać do cebuli z papryką, posypać szczyptą soli i czarnego pieprzu. Razem wymieszać i chwilkę smażyć. Na koniec przełożyć do wołowiny. Całość wymieszać i pogotować jeszcze razem przez około 5 minut.

Mąkę pszenną rozmieszać w małej ilości wody i wlać do gotującego się gulaszu. Zagotować i zdjąć z ognia.

Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i zmiażdżyć. Położyć na desce, posypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, aby czosnek puścił sok. Dodać do gulaszu razem ze śmietanką, dodać jeszcze szczyptę natki zielonej pietruszki, majeranku i razem wymieszać.

Podawać na gorąco z ryżem, kaszą, grubym makaronem lub z ziemniakami, i do tego porcja dobrej i zdrowej surówki.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.