smaczny.pl przepisy kulinarne

Jajka kurczaki

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
3.379310344 stars based on 29 reviews Przystawki

Przedstawiam Wam wesołe kurczaki :) Są one piękną i kolorową ozdobą wielkanocnego stołu :)

Są małe, zgrabne, trochę nieśmiało wyglądają ze skorupki, no bo... trochę się nas obawiają... ;)

Idealne są na świąteczne śniadanie lub kolację. Fajnie i ciekawie prezentują się wśród wielkanocnych sałatek.

To niezwykła odmiana zwykłych jajek i fajny pomysł na wielkanocne jajka :)

Do ich przygotowania nie potrzeba specjalnie dużo czasu, są łatwe, tanie i błyskawiczne do zrobienia. I co ważne zawsze wychodzą super! Czytaj więcej

Do żółtek dodałam majonezu, aby masa dała się ładnie uformować, ale śmiało można go zastąpić jogurtem, musztardą, serkiem bądź chrzanem - wybór mamy duży - to zależy co lubimy ;)

Jajeczne kurczaki cieszą się dużym zainteresowaniem wśród wszystkich domowników i gości - i tych małych i tych dużych ;) Najlepiej zrobić ich dużo, bo każdy chciałby spróbować takiego zabawnie wyglądającego kurczaka :) Gdy tylko je zauważymy na naszej buzi pojawia się uśmiech :)

Smacznych Świąt Wielkiej Nocy!

Jajka kurczaki

Składniki:

1 ½ łyżki majonezu
kurkuma
pieprz czarny
Dodatkowo:
zielona sałata (3 liście)
ziarenka czarnego pieprzu (12 sztuk)
marchewka (1 plasterek)

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo w wodzie z dużą ilością soli, aby ładnie się obierały, a gotować przez około 8 minut, aby żółtka nie były za ciemne. Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać ze skorupek i opłukać.

Z każdego jajka odciąć czapeczkę z białka (1/3 część jajka), a następnie wyciągnąć żółtka. Przełożyć je do miseczki i pognieść widelcem. Dodać majonez, szczyptę kurkumy, soli i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać łyżką na gładką masę i przełożyć łyżeczką do szprycy.

Liście zielonej sałaty opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzyku. Puste większe części białek ułożyć na liściach sałaty, szprycą napełnić puste białka i przykryć odciętą czapeczką. Każdemu kurczakowi z ziarenek czarnego pieprzu zrobić oczy, a plasterek marchewki pokroić w małe trójkąty i zrobić z nich dziobek kurczakom.

Gotowy talerz z kurczakami podać na Wielkanocny stół (można je wcześniej schłodzić w lodówce).

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Proszę bardzo :) Pozdrawiam i również życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych :)
Dorota [2018-03-30 22:30:34]
Dziękuję Dorotko za świetną ozdobę na stół świąteczny ;-) Wesołych świąt Wielkanocnych :-)
Małgosia [2018-03-30 18:49:56]
Dziękuję i zachęcam do przygotowania kurczaków na Wielkanoc, pozdrawiam i smacznego jajka życzę :)
Dorota [2018-03-28 21:18:40]
Bardzo oryginalny i pomysowy przepis na na zachowanie tradycji wielkanocnych i bardzo smaczny
Anna [2018-03-28 14:12:03]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.