Przepisy Extra

Kruche ciasto z karmelem i herbatnikami

Składniki:

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny Kasia
3 pełne łyżki śmietany 18%
Dodatkowo:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533 g)
10 dag masła
1 łyżka rumu
ok. 25 dag herbatników
Polewa:
10 dag gorzkiej czekolady
ok. 2 łyżki masła

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać margarynę i śmietanę. Wszystko razem posiekać nożem i wyrobić ręką. Odłożyć do lodówki na 30 minut.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć ciasto kruche i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180 °C. Po upieczeni ostudzić.

Mleko w puszcze włożyć do garnka, zlać wodą i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez 3 godziny. Od czasu do czasu należy dolewać wody, aby puszka była cały czas zakryta wodą. Następnie puszkę ostudzić i otworzyć (puszkę z mlekiem można ugotować sobie dzień wcześniej). Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać po łyżce karmel z puszki i na koniec dodać rum. Masę wyłożyć na ostudzone kruche ciasto.

Następnie rozłożyć herbatniki i lekko docisnąć. Czekoladę połamać na kawałki, dodać masło i razem podgrzać w mikrofalówce. Dokładnie razem wymieszać, aby masa się połączyła i rozsmarować na herbatnikach.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ja jajek do ciasta nie dodawałam, ważne jest żeby dodać miękką margarynę, wtedy wszystko ładnie się połączy. A jeśli będzie jakiś problem to można dodać 1-2 żółtka. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2012-12-05 09:08:06]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.