Filety z łososia opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Następnie oprószyć solą ziołową i pieprzem.
Cukinię opłukać i pokroić w półplasterki (w skórce). Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Seler obrać, opłukać i pokroić w paski. Por opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Szczypiorek opłukać i pokroić. Do dużej miski przełożyć cukinię, marchew, seler, por, czosnek i szczypiorek. Na koniec można dodać szczyptę soli ziołowej i razem wymieszać.
Do specjalnego pojemnika w parowarze włożyć liście laurowe i ziele angielskie. Do pierwszego pojemnika z parowaru przełożyć warzywa, a do drugiego łososie, i na każdym łososiu położyć plasterek masła. Przykryć pokrywką i parować przez około 20 minut.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje. Propozycja obiadowa na wiosnę, lato i wakacje! Coś dla dbających o linię i nie tylko ;)
Smacznego.