Przepisy Extra

Łosoś z warzywami na parze

Składniki:

Ryba:
50 dag filetu z łososia (ze skórą)
2 łyżki soku z cytryny
sól ziołowa
pieprz czarny
2 plasterki masła
Warzywa:
30 dag cukinii
15 dag marchwi
10 dag selera
5 dag pora
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
Dodatkowo:
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Filety z łososia opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Następnie oprószyć solą ziołową i pieprzem.

Cukinię opłukać i pokroić w półplasterki (w skórce). Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Seler obrać, opłukać i pokroić w paski. Por opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Szczypiorek opłukać i pokroić. Do dużej miski przełożyć cukinię, marchew, seler, por, czosnek i szczypiorek. Na koniec można dodać szczyptę soli ziołowej i razem wymieszać.

Do specjalnego pojemnika w parowarze włożyć liście laurowe i ziele angielskie. Do pierwszego pojemnika z parowaru przełożyć warzywa, a do drugiego łososie, i na każdym łososiu położyć plasterek masła. Przykryć pokrywką i parować przez około 20 minut.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje. Propozycja obiadowa na wiosnę, lato i wakacje! Coś dla dbających o linię i nie tylko ;)

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.