Przepisy Extra

Makaron z boczkiem i pomidorem

Makaron z boczkiem i pomidorem

Składniki:

25 dag makaronu (np. świderki)
20 dag wędzonego boczku
1 łyżka oleju
10 dag pora
15 dag pomidora (1 średni)
2 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
bazylia
natka zielonej pietruszki
sól
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Makaron świderki ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i odcedzić.

W tym czasie boczek wędzony pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i zrumienić. Por opłukać, pokroić w plasterki i dodać do boczku. Wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć, aż por się zeszkli.

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać, zmiażdżyć i razem z pomidorem dodać do boczku. Wymieszać i smażyć jeszcze przez około 5 minut.

Na koniec na patelnię przełożyć makaron. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, bazylii, natki zielonej pietruszki oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać i podsmażyć jeszcze razem 2-3 minutki pod przykryciem. Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2090909088 stars based on 44 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.