Przepisy Extra

Makaron razowy z grzybami leśnymi

Składniki:

25 dag makaronu razowego (np. penne)
40 dag grzybów leśnych
15 dag cebuli
1 1/2 łyżki smalcu
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
3 łyżki śmietany 18%
zioła prowansalskie
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Grzyby leśne oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić. Wrzucić do wrzącej osolonej wody, gdy się zagotują to odcedzić. W rondelku roztopić smalec. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu. Przełożyć grzyby, dodać szczyptę soli i pieprzu. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut (można podlać wodą, np. 3-4 łyżkami, aby grzyby się nie przypaliły). Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać pod koniec smażenia. Grzyby zdjąć z ognia, dodać śmietanę, szczyptę ziół prowansalskich i natkę zielonej pietruszki. Całość razem wymieszać.

Makaron razowy ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Następnie rozłożyć na talerzach i polać sosem grzybowym. Udekorować natką zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.