Przepisy Extra

Mizeria

Z powodu swoich właściwości ogórek powinien być częstym gościem na naszych stołach. Ma ładny zapach oraz dobry smak. Pomimo tego, że w 96% składa się z wody, pomaga w usuwaniu z organizmu jej nadmiaru. Zawiera również potas, magnez, miedź oraz mangan. Pierwiastki te wspomagają prawidłową pracę organizmu. Warto dodać, że ogórek gasi pragnienie i orzeźwia.

W okresie, kiedy ogórki są łatwo dostępne, zwłaszcza z własnych upraw w przydomowych czy też działkowych ogródków, warto przygotowywać z nich mizerię. To bardzo prosta i szybka w przygotowaniu potrawa z pokrojonych ogórków z dodatkiem śmietany lub maślanki, albo jak w przypadku tego przepisu, gdzie użyto obu tych produktów razem. Mizeria to świetna przystawka do obiadu. Świetnie sprawdza sięw różnych zestawach obiadowych, np: ziemniaki, sadzone jajko i mizeria, ziemniaki, kotlet z kurczaka lub tradycyjny schabowy i mizeria, albo ziemniaki, smażona rybka i mizeria -mniam - każdy z tych zestawów jest pyszny! Czytaj więcej

Smacznego :)

Składniki:

15 dag zielonego ogórka
1 szklanka śmietany 12%
1 szklanka maślanki
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Zielony ogórek (w skórce) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać śmietanę 12%, maślankę i wymieszać. Doprawić przyprawami do smaku. Schłodzić w lodówce.

Podawać z ziemniaczkami i sadzonym jajkiem.

Składniki wystarczą na 2 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
16 opinii | Wyraź opinię
4.2788072416 stars based on 1878 reviews Surówki
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
ja kroje ogórki solę odlewam wodę dodaje śmietanę cukier ocet pieprz
ewelina [2008-11-19 20:27:47]
ja mizerię robię trochę inaczej,a mianowice: kroję ogorki i szczypiorek lub cebulkę w cieniutkie plasterki, do śmietany 18% dodaję ser typu feta(ten z mlekowity),sól,pieprz,ocet imieszam.pyyyyyyycha!
marta [2008-09-16 17:45:50]
ja kroję ogórki w plasterki cienkie, dodaję pieprz, sól, cebulkę, koperek i śmietanę i skrapiam octem - to jest dopiero pyszota ps. zamiast cebulki mozna dodac szczypiorek - będzie delikatniejsza
Iza [2008-09-07 19:22:35]
Ja kroje ogorki w plastry-wczesniej obieram ogorki! Dodaje cukru,soli,pieprzu,jogurt naturalny lub ewentualnie smietane oraz ocet. Pysznosci.
ja [2008-08-19 15:39:21]
U mnie wolą na słodko. wiec jest i słodka [dosłodzona] śmietana. i to całkiem dobre
Asia [2008-05-15 14:49:22]
ja ogorki w plastry kroje do tego szczypiorek lub cebulke i zawsze sos z knora do mizerii i smietane ..pozdrawiam
maria [2008-03-17 22:03:18]
Mizeria to mizeria a nie zupa mleczna z ogórkami.. Ma być więcej ogórków a nie smietany.. A kwestia doprawienia to już indywidualna sprawa.
shera [2007-08-24 18:14:02]
mizeria: ogorki, cebula lub czosnek, koperek, ocet, cukier, smietana, sol, pieprz
MAGDA [2007-06-28 18:12:59]
ja do mizeri daje ocet i sól i nieodlewam wodydodaje śmietany śmietany
anka [2007-05-29 20:49:27]
jak najbardziej!!!do soku spod ogórków dodać jogurt naturalny,koperek,czosnek i sok z cytryny z cukrem!!!polać ogórki!!ja nie mieszam!:)można też łyżeczke winnego octu:)pozdrawiam
Szef Piotrek [2007-02-05 19:43:20]
czosnek,dodajcie starty czosne 100000 razy lepsze...dobra rada
domi [2007-02-04 20:44:02]
ja dodaje soku z cytryny wtedy ma taki kwaskowaty smak pycha !!
Marta [2006-08-06 20:00:25]
A ja zamiast śmietany daję jogurt naturalny. Czasem dosypię dwie łyżki przyprwy do Zazików firmy "Prymat"...wtedy dopiero jest pychotka :)
Yv.. [2006-07-16 23:36:48]
można dodać odrobinę cukru.moja babcia tak zawsze robi.poprostu pyyyycha:)
efka [2006-06-02 19:05:34]
Jak ogórki posolisz idodasz pieprzu puszczą sok to go odlej i dopiero dodaj śmietany. do mizerii daj cebuli.
halina_rytw@wp.pl [2006-06-01 21:22:19]
Ciekawy przepisik-mało kaloryczny -dzisiaj wypróbuje dodam koperku, natki pietruszki i szczypiorku bedzie smaczniejsza mizeria mniam mniam
Beata [2006-05-31 09:49:25]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.