Kolejna chrupiąca sałatka dla miłośników ogórków i... musztardy :) Ale jakiej?? Sprawdźcie sami ;)
Ta sałatka jest bardzo prosta do zrobienia i szybka w wykonaniu. Kiedy odstawiamy ogórki na 30 minut, ten czas możemy przeznaczyć na przygotowanie słoików i zakrętek, czyli mycie, wyparzanie i wycieranie do sucha... potem sprawnie przekładamy naszą aromatyczną sałatkę do słoików, słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. A ostudzone już słoiki z przepyszną zawartością wynosimy do chłodnej i ciemnej piwnicy, żeby tam dotrwały do mroźnej zimy... brrr Czytaj więcej
A zimną taka sałateczka będzie smakowała cudownie jako dodatek np. do ziemniaczków i schabowych, do tego jeszcze buraczki mogą być i obiadek pycha!
To połączenie plasterków ogórków, cebuli, musztardy francuskiej, koperku, curry... okazało się strzałem w dziesiątkę! Przekonajcie się sami :)
Ja już wiem, że czeka mnie jeszcze powtórka z "produkcji tej sałatki" ;)
Smacznego :)
Ogórki dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki (najlepiej mechanicznie). Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę.
Gałązki kopru opłukać, osuszyć i włożyć do wyparzonych, suchych słoików.
Do miski przełożyć ogórki i cebulę. Dodać olej, ocet, cukier, sól kamienną, musztardę francuską, koperek i curry. Wszystko razem wymieszać i zostawić na około 30 minut. Po tym czasie ponownie wymieszać i przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut.
Z podanych składników wyjdą około 2 słoiki po 900 ml i 1 słoiczek 300 ml przepysznej i chrupiącej sałatki.
Smacznego.