Przepisy Extra

Leczo z cukinii i pomidorów

Przedstawiam Wam prosty sposób na pyszne, proste i dosyć szybkie do zrobienia jednogarnkowe danie :)

Potrzeba tu zaledwie parę składników, aby wyczarować to pyszne leczo. Ja wykorzystałam to co miałam akurat w ogródku ;)

Leczo wyszło przepyszne, palce lizać! Wyszedł mi pełny 5 litrowy garnek - wow! :) Czyli obiad na kilka dni lub danie na duże przyjęcie w ogrodzie ;) Bo zamiast kolejnego grilla lub pieczonek można podać też leczo :) Czytaj więcej

Świetnie smakuje z bułeczką, a gdy mamy go mało, to można serwować z grubym makaronem lub jako dodatek do ziemniaków i np. mizerii - to taka inna propozycja obiadowa z wykorzystaniem leczo ;)

Smacznego!

Leczo z cukinii i pomidorów

Składniki:

2 kg cukinii (waga po obraniu z pestek, jeśli są twarde)
1,5 kg pomidorów
½ kg wędzonego boczku
½ kg kiełbasy
30 dag cebuli
5 dag pora
5 ziarenek ziela angielskiego
1 listek laurowy
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
kurkuma
sól
pieprz czarny
3 ząbki czosnku
½ pęczka koperku
½ pęczka zielonej pietruszki
bazylia
majeranek

Sposób wykonania:

Cukinię opłukać i pokroić w dużą kostkę (a jeśli skóra i pestki są twarde to należy je usunąć). Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę.

Wędzony boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Razem przełożyć na patelnię i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Następnie razem z cebulą przełożyć na patelnię z boczkiem i kiełbasą. Wymieszać i smażyć, aż cebula i por się zeszklą.

Do dużego garnka przełożyć cukinię, pomidory i całą zawartość patelni. Dodać ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, kurkumy, soli oraz czarnego pieprzu. Wymieszać, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 20 minut.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na deskę, posypać solą i rozgnieść widelcem, żeby puścił sok. Koperek i zieloną pietruszkę opłukać, osuszyć i pokroić.

Do leczo przełożyć czosnek, koperek, zieloną pietruszkę, szczyptę bazylii oraz rozgniecionego w palcach majeranku. Całość razem wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić jeszcze na około 10 minut. Podawać na gorąco np. ze świeżą bułeczką.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.3333333332 stars based on 12 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.