smaczny.pl przepisy kulinarne

Ocet jabłkowy ze skórek z jabłek

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
3.88372093 stars based on 43 reviews Przetwory
Ocet jabłkowy ze skórek z jabłek

Składniki:

25 dag skórek z jabłek (z około 2 kg obranych jabłek, samych skórek, bez gniazd nasiennych)
ok. 1/2 litra wody (przegotowanej)

Sposób wykonania:

Potrzebne nam będą ekologiczne jabłka (najlepiej z własnego ogrodu lub od sadownika, czy z targu), np. papierówki, antonówki. Te jabłka bez oprysków będą miały plamki, robaka, narośla na skórce, a to wszystko można odkroić, później umyć, osuszyć i obrać jabłka ze skórek (wykorzystamy tutaj same skórki, a z jabłek można zrobić szarlotkę, kompot lub dżem). A najlepiej zrobić to w odwrotnej kolejności: piekąc szarlotkę, można zrobić ocet jabłkowy, żeby nic się nie zmarnowało ;)

Same skórki przełożyć do czystego i wyparzonego, dużego słoika i zalać letnią przegotowaną wodą. Słoik zakręcić i odstawić np. do szafki lub pod stół kuchenny (tam gdzie jest ciepło i nie za jasno) na około 1-2 miesiące, aż woda przestanie się pienić. Później ocet należy przecedzić i rozlać do mniejszych, wyparzonych wcześniej słoiczków lub butelek i dobrze zakręcić.

Ocet jabłkowy się nie psuje, bo on sam jest konserwantem, a więc można go przechowywać latami ;)

Stosuje się go przede wszystkim jako składnik dressingu do sałatek i surówek.

Jak widać przygotowanie domowego octu jabłkowego jest bardzo proste, należy tylko na niego trochę poczekać ;)

Gotowy ocet jabłkowy ma jasny, złoty kolor, charakterystyczny jabłkowy zapach i cenne wartości odżywcze (witaminy, minerały i enzymy). Przypisuje mu się szereg właściwości zdrowotnych, m.in.: oczyszcza organizm z toksyn, odgrzybia, poprawia krążenie, obniża cholesterol, usprawnia pracę jelit, hamuje apatyt (a to cenna wskazówka dla odchudzających się!), ułatwia przyswajanie wapnia i korzystnie wpływa też na układ nerwowy.

Zwolennicy octu jabłkowego proponują, aby na czczo wypić 1 łyżkę octu jabłkowego rozcieńczonego w 1 szklance wody.

Ocet jabłkowy może być też stosowany zewnętrznie np. do okładów na bóle głowy, przy zwichnięciach, żylakach, oparzeniach słonecznych, niedoskonałościach skóry (trądzik).

Zachęcamy do domowej produkcji :)

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
EXTRA *
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Dziękuję za cenne porady, chętnie wypróbuję :) zwłaszcza tę wodę z octem po ciężkostrawnym posiłku, przyznam się, że tego nie znałam, pozdrawiam! :)
Dorota [2018-09-05 09:20:53]
Ja go po prostu używam do sałatek a po ciężkostrawnym jedzeniu szklanka ciepłej wody z łyżką octu bardzo pomaga mój mąż często octem naciera kaczkę przed pieczeniem jest wtedy fajnie krucha
beattrycze [2018-09-04 14:30:51]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.