Przepisy Extra

Ogórki w zalewie octowej z rodzynkami

Składniki:

5 kg ogórków
1 1/2 łyżki soli
Do każdego słoika:
kwitnący koniec kopru
1 ząbek czosnku
4 ziarenka pieprzu
1 łyżeczka rodzynek
Zalewa:
3/4 litra wody
1/2 litra octu 10%
1/2 kg cukru

Sposób wykonania:

Ogórki obrać ze skórki, opłukać i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół lub więcej części. Posypać solą, wymieszać i odstawić na 30 minut. Następnie odcedzić z soku.

Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, całość razem wymieszać i zagotować. Następnie zalewę ostudzić.

Koper opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Do czystych i suchych słoików włożyć koper, czosnek pokrojony w plasterki, ziarenka pieprzu i rodzynki. Następnie włożyć ogórki i zalać zalewą (na ogórki również można położyć kilka rodzynek).

Dokładnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na około 8 słoików po 700 ml.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
8 opinii | Wyraź opinię
4.2288 stars based on 250 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
No to super! Bardzo się cieszę i życzę smacznego :)
Dorota [2016-09-22 10:23:31]
Bardzo smaczne,dzisiaj jeszcze dorabiam więcej :)
Janka [2016-09-21 16:07:02]
Dużo octu jest, bo jest też dużo ogórków - aż 5 kg :)
Dorota [2016-08-08 15:49:50]
Każdy przepis jest inny, tutaj podany był taki czas pasteryzacji, i ja tak zrobiłam - ogóreczki wyszły palce lizać :) Oczywiście, można ciutkę zmniejszyć ten czas - powodzenia :)
Dorota [2016-08-08 15:35:31]
Czy 20 minut to nie za długo?
Hania245 [2016-08-08 14:01:55]
Wydaje mi się że za dużo octu
Iwona [2016-08-07 09:28:19]
Tak, takie były proporcje, też tak zrobiłam - a w zimę będzie degustacja ;)
Dorota [2012-11-14 10:51:37]
Czy na pewno w zalewie ma być o,5 litra octu ?. Tak przed chwilą zrobiłam.
Kasia O [2012-09-04 17:22:29]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.