Kuchnia meksykańska - ostra mieszanka smaków

Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej zróżnicowanych kuchni świata. Meksyk to bowiem kraj wielu kultur, języków, obyczajów, tradycji, ale także smaków. Ogromna spuścizna Indian oraz silne wpływy europejskie tworzą iście wybuchową mieszankę. Trudno jednoznacznie wskazać wiodące smaki, ale na pewno wspólną cechą meksykańskich potraw jest wyraźny smak i aromat.

Mieszanka kultur, obyczajów i smaków

Kuchnia meksykańska to wielka różnorodność dań, przypraw, aromatów i smaków. Łączy w sobie wpływy kuchni hiszpańskiej, prekolumbijskiej i europejskiej. Pierwotnie kuchnia ta bazowała na fasoli, kukurydzy, chili, pomidorach, a także rybach i mięsie indyczym. Później stopniowo wzbogacano ją o przywożoną przez Hiszpanów i Francuzów pszenicę, wołowinę, cebulę i czosnek. W wyniku tego połączenia powstały nowe dania i przepisy, ale dla ogromnej większości Meksykanów kukurydza, fasola, papryka i chili są nadal podstawą diety.

Charakterystyczną cechą kuchni meksykańskiej są aromatyczne, pikantne mieszanki ziół i przypraw, które nadają potrawie smak i aromat, ale także pełnią rolę konserwantów i pobudzają osłabiony w czasie upałów apetyt. Najczęściej jednak nie przyprawia się potraw, a jedynie sosy, które się do nich dodaje. Narodowym trunkiem Meksyku jest tequila sporządzana z soku z agawy. Pije się ją z solą i cytryną (biała tequila) lub pomarańczą (żółta tequila).

Meksykańska kuchnia to ogromna różnorodność, na którą wpływ ma klimat, położenie geograficzne i różnice etniczne. Poszczególne regiony Meksyku to charakterystyczne składniki, potrawy i smaki.

W kuchni północnego Meksyku wyraźnie widać wpływy graniczącego z nim Teksasu. Stąd określenie kuchni tex-mex. Północne rejony są mało urodzajne, a warunki klimatyczne dość surowe. Dlatego ludność tych regionów nauczyła się hodowli bydła, przetwarzania mleka i przechowywania żywności. Kuchnia północnego Meksyku charakteryzuje się prostotą i łagodnością. Dominują dania pożywne, zwykle jednogarnkowe lub z grilla, przygotowywane z mało zróżnicowanych składników. Najbardziej znane są tutaj tortille z mąki pszennej, grillowane lub suszone mięsa, burrito de machaca, czyli placek pszenny z wołowiną, fasola, machaca con huevos (suszona wołowina z jajkami) czy crema de queso - zupa serowa. Kuchnia północnego regionu Meksyku jest jednak nisko ceniona w innych częściach kraju.

Kuchnia centralnego Meksyku to mieszanka kulturalna i kulinarna. Tutaj właśnie spotykają się wpływy indiańskie i europejskie. W kuchni często wykorzystywane są owoce i warzywa (szczególnie pomidory), rozmaite gatunki fasoli, gorzka czekolada, a także ryby i owoce morza. Regionalne specjały to np. smażone ziemniaki i smażone żeberka wieprzowe.

Na kuchnię południowego Meksyku składa się kuchnia charakterystyczna dla wschodniego i zachodniego wybrzeża. Z racji swojego położenia kuchnia ta obfituje w ryby i owoce morza. Popularne są także owoce egzotyczne chętnie dodawane do sałatek i deserów. Kuchnia południa jest mocno zróżnicowana. W regionie Yucatan dominują smaki słodkie, natomiast w Oaxaca pikantne, np. tamale, czyli smażone liście kukurydzy, z mięsnym lub serowym farszem i pikantnym chili. Wśród dań kuchni południowego Meksyku można znaleźć także mrówcze jaja, pająki, pasikoniki. Tutaj bowiem najsilniej zachowały się gusta Majów i Azteków.

Charakterystyczne przyprawy

Elementem, który łączy wszystkie meksykańskie potrawy jest bez wątpienia ich wyraźny, pikantny smak oraz intensywny aromat, który zawdzięczają licznym przyprawom:

  • chili;
  • pieprz cayenne;
  • czosnek;
  • cebula;
  • papryka słodka;
  • oregano;
  • kminek;
  • kolendra;
  • goździki.
  • Najpopularniejsze potrawy kuchni meksykańskiej

    Kuchnia meksykańska słynie z wyraźnego, intensywnego smaku i aromatu, kolorowych dań oraz bogactwa przypraw. W kuchni prym wiedzie fasola, kukurydza, pomidory, papryka, a także grillowane mięsa (wołowina, drób) i ryby.

    Najbardziej znane potrawy to m.in.:

  • tortilla - cienki placek z mąki pszennej lub kukurydzianej. Tortilla to podstawa wielu dań kuchni meksykańskiej;
  • burrito - tortilla pszenna z zawiniętym farszem (najczęściej wołowiną, fasolą);
  • tacos - tortilla kukurydziana wypełniona mięsnym lub warzywnym farszem;
  • nachos - kawałki tortilli zapiekane z żółtym serem;
  • enchiladas - zawijane w rurki tortille nadziewane farszem i zapiekane pod warstwą sosu i żółtego sera;
  • chili con carne - rodzaj gęstego gulaszu z mielonego mięsa wieprzowego, fasoli i pomidorowego sosu;
  • quesadilla - tortilla zapiekana z serem i dodatkami;
  • mole poblano - ciemny, gęsty sos z suchej papryczki chili, orzechów, kakao i przypraw;
  • guacamole - sos na bazie awokado;
  • salsa - sos z pomidorów, cebuli i papryczki chili.
  • Dla miłośników dobrego jedzenia, Meksyk to jeden z najbardziej interesujących krajów świata.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-01-17]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 3]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.