smaczny.pl przepisy kulinarne

Kulinaria - Artykuły kulinarne

Wypieki na Święta Bożego Narodzenia
Te Święta są chyba najbardziej lubiane przez Polaków. Szczególny nastrój panuje w naszych domach od Wieczerzy Wigilijnej, potem Pasterka i kolejne dni, często w gronie rodziny i przyjaciół.
Jak przygotować potrawy na Wigilię?
Okres przed Świętami Bożego Narodzenia to czas szczególnie wytężonej pracy, dla tych którzy zajmują się w naszych domach ich przygotowaniem.
Zamrażanie i chłodzenie produktów spożywczych w domu
Do wykonania zamrażania i chłodzenia w warunkach domowych wykorzystuje się zamrażarki i lodówki.
Domowe sposoby konserwacji żywności
W celu zabezpieczenia produktów spożywczych przed zepsuciem, a tym samym zachowaniem wysokiej jakości oraz wartości odżywczych stosuje się różne metody konserwacji.
Kanie - grzybowa odmiana schabowego
Kania to popularny grzyb jadalny z rodziny pieczarkowatych, znany również jako czubajka kania.
Dynia w kuchni - nieograniczone możliwości
To niezwykle uniwersalne warzywo przybyło do Europy w XVI wieku. Wcześniej, dynię uprawiano w Ameryce Południowej, gdzie ceniono ją głównie za jej właściwości lecznicze, uważano także, iż jej spożywanie pozwala zachować młodość i urodę.
O pewnym Greku, który zdobył serca Polaków
Znacie Mistrza Kuchni, który w pewnym momencie przerywa swoje kulinarne SHOW, aby… zatańczyć Zorbę z zebranymi wokół ludźmi? Znacie Mistrza Kuchni, który swoimi dowcipami powoduje iż ludzie płaczą – i to wcale nie z powodu obieranej obok cebuli? Jeżeli nie to już teraz przeczytajcie więcej o Teo Vafidisie, człowieku który sprawił iż Polacy pokochali grecką kuchnię!
Pasteryzacja - najlepszy sposób utrwalania przetworów
Pasteryzacja, czyli ogrzewanie produktów do temperatury 85-95 stopni Celsjusza to najlepszy sposób utrwalania domowych przetworów.
Zasmakuj w chińskiej kuchni
Kuchnia azjatycka na stale zadomowiła się w Polsce. Przede wszystkim dlatego, że jest zdrowa, smaczna, a potrawy przyrządza się wyjątkowo szybko.
Jak można utrwalić przetwory?
Domowe przetwory są bezkonkurencyjne... Po pierwsze są znacznie tańsze od tych ze sklepu, a po drugie – zdrowsze, bo nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników.
Jarzębina na sezonowe przeziębienia
Jarzębina kwitnie w maju, ale najpiękniej wygląda jesienią, a to za sprawą jej intensywnie czerwonych owoców.
Zastosowanie kolendry
Kolendra jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych i leczniczych. Stanowi istotny składnik wielu mieszanek przyprawowych.
Czym zastąpić sól?
Sól spożywana w nadmiernych ilościach powoduje nadciśnienie tętnicze, obrzęki, choroby nerek i układu krążenia.
Sekret udanego przepisu na kiszone ogórki
Sezon na przetwory w pełni. Jedną z metod utrwalania żywności jest kiszenie - tradycja stara jak świat.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.