Makrela - jako ryba o wybornym smaku

Makrela to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb morskich dostępnych na rynku. W Polsce najczęściej spożywana jest makrela atlantycka, której długość dochodzi do 50 cm. W kuchni ryba ta jest wysoko ceniona ze względu na swoje walory smakowe i zdrowotne.

Makrela jest doceniana przez smakoszy i zwolenników zdrowej kuchni. Można podawać ją na zimno – w postaci past, sałatek i galaretek oraz na ciepło – w postaci zapiekanek. Można ją również smażyć i grillować.

Makrela jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 (w 100 g makreli jest ich 3,5 g). Kwasy te są niezwykle cenne dla naszego organizmu, gdyż są pomocne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób:

  • przeciwdziałają zmianom miażdżycowym;
  • łagodzą reumatoidalne zapalenie stawów;
  • zmniejszają ryzyko zawału serca i zatoru w mózgu;
  • dzięki nim we krwi powstaje mniej skrzepów;
  • hamują procesy zapalne i zbytnie kurczenie naczyń krwionośnych;
  • zapobiegają otyłości i cukrzycy typu II;
  • łagodzą dolegliwości astmy i łuszczycy;
  • zmniejszają stężenie trójglicerydów i niekorzystnego cholesterolu LDL;
  • mogą uchronić przed nowotworem (zwłaszcza piersi);
  • łagodzą choroby wątroby;
  • zapobiegają przedwczesnym porodom;
  • obniżą podatność na depresję i poprawiają nastrój;
  • łagodzą wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
  • Makrelę zaleca się szczególnie osobom cierpiącym na choroby serca, aby rybi tłuszcz je chronił i wspomagał cały układ krążenia.

    Makrela jest również naturalnym i bogatym źródłem koenzymu Q10, który to:

  • opóźnia proces starzenia się;
  • jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i komórek mózgu;
  • poprawia metabolizm mięśnia sercowego;
  • zwiększa odporność;
  • wpływa na przyśpieszenie metabolizmu;
  • dodaje cerze blasku oraz sprawia, że staje się ona gładka, świeża i promienna;
  • zapobiega chorobie wieńcowej i chorobom serca;
  • chroni komórki przed działaniem wolnych rodników;
  • podnosi poziom energii.
  • Niestety wraz z upływem lat (od około 25 roku życia) ilość koenzymu Q10 w organizmie człowieka maleje, dlatego warto i powinno się go uzupełniać.

    Makrela zawiera również witaminę A, B1, B2, D, E, PP, beta-karoten, jod (potrzebny do prawidłowej pracy tarczycy), fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, sód i selen (który jest odpowiedzialny za naszą odporność). Ryba ta jest także cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka o wysokiej wartości odżywczej. 100 gram makreli zawiera 222 kalorie.

    Ryby wędzone są znacznie trwalsze do przechowywania. Przechowując je w lodówce warto chronić inne artykuły przed intensywnym zapachem. W tym celu warto włożyć je do plastikowego pojemnika i szczelnie zamknąć.

    Według statystyk zjadamy mało ryb, a szkoda... bo np. tłusta ryba makrela jedzona regularnie (1-2 razy w tygodniu) pozwoli cieszyć się doskonałą pamięcią, lepszym wzrokiem, zdrową cerą, spokojnym snem, mocnym sercem, niskim ryzykiem zachorowania na nowotwór oraz zdolnością intelektualną mimo upływu lat. Dodaje nam sił witalnych i energii. Mnie ona przekonała, a Was?

    Cena wędzonych makreli nie jest za wysoka, więc raz w tygodniu taką rybkę można śmiało skonsumować – smacznego :)

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Dorota [2011-01-31]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 4]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.