Mniszek lekarski - cenny chwast

Mniszek lekarski, popularnie zwany mleczem dla jednych jest znienawidzonym chwastem, a dla innych jedną z najcenniejszych roślin leczniczych. W maju złocąc się na trawnikach daje znak, że to najlepszy sezon na zbiór kwiatów. Ale do celów leczniczych stosuje się także liście oraz korzenie rośliny. Służą one do sporządzania naparów, odwarów, syropów, miodu, nalewek czy wina.

Właściwości lecznicze i zastosowanie

Mniszek lekarski dostarcza witaminę A i C oraz witamin z grupy B. Jest także bogaty w składniki mineralne: głównie potas, magnez, krzem i żelazo. Zawiera karotenoidy, flawonoidy, a także związki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwwirusowym. Biały sok mleczny to źródło garbników, kwasów organicznych i choliny niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania nerwów, a także chroniącej przed otłuszczeniem wątroby.

Mniszek lekarski ma wiele dobroczynnych właściwości. Już w starożytności stosowany był jako środek moczopędny i łagodzący zaburzenia trawienne. Do celów leczniczych stosowane są liście, kwiaty i korzeń rośliny.

Mniszek lekarski ceniony jest przede wszystkim dlatego, że:

  • pobudza wydzielanie żółci i ułatwia jej przepływ;
  • działa moczopędnie;
  • ma silne właściwości oczyszczające i detoksykujące;
  • zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych;
  • działa przeciwzapalnie;
  • łagodzi bóle reumatyczne;
  • pobudza apetyt;
  • usprawnia pracę układu trawiennego;
  • przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi;
  • stabilizuje stężenie glukozy we krwi;
  • wzmacnia układ odpornościowy;
  • jest pomocny w leczeniu chorób skórnych (trądziku, łuszczycy).
  • Mniszek lekarski jest szczególnie zalecany przy schorzeniach woreczka żółciowego i wątroby (zwłaszcza podczas rekonwalescencji po wirusowym zapaleniu wątroby). Jest także pomocny w infekcjach dróg moczowych, zaburzeniach trawienia i problemach reumatycznych.

    Oprócz tego znalazł zastosowanie w kosmetyce - łagodzi podrażnienia, wspomaga leczenie trądziku, wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Jest także składnikiem kosmetyków do higieny intymnej.

    Z czym to się je?

    Liście zbiera się tuż przed kwitnieniem rośliny, korzenie jesienią (we wrześniu i październiku). Mniszek lekarski występuje powszechnie na trawnikach, łąkach i przydrożach. Najlepiej roślinę zbierać w miejscach, które nie są skażone ani wzbogacane nawozami sztucznymi.

    Można z nich później przygotować:

  • napar z suszonych kwiatów jest stosowany w infekcjach górnych dróg oddechowych i przewlekłych nieżytach gardła. Kwiaty wykazują także działanie moczopędne i przeciwzapalne;
  • odwar z korzenia wspomaga trawienie, jest także stosowany w chorobach dróg żółciowych i wątroby, ponieważ wspomaga jej regenerację;
  • sałatka z młodych, świeżych listków jest szczególnie popularna w krajach romańskich. Najczęściej podaje się ją z sosem winegret;
  • sok ze świeżych liści wykazuje działanie oczyszczające i detoksykujące;
  • miód przygotowuje się z płatków mniszka, wody i cukru. Można nim dosładzać herbatę lub dodawać do ciast. Miód mniszkowy skutecznie hamuje kaszel i zwalcza infekcje górnych dróg oddechowych. Działa także wzmacniająco i zalecany jest rekonwalescentom;
  • wino z kwiatów w niewielkich ilościach polecane jest osobom z miażdżycą i cierpiących na choroby naczyniowe;
  • nalewka z kwiatów w medycynie ludowej stosowana była do rozjaśniania przebarwień;
  • kompresy - mniszek stosowany zewnętrznie w postaci kompresów pobudza krążenie i poprawia koloryt skóry.
  • Przeciwwskazania

    Osoby cierpiące na nadkwaśność i wrzody żołądka nie powinny stosować preparatów z mniszkiem lekarskim, ponieważ może one nasilać nieprzyjemne dolegliwości. Natomiast chorzy na niedrożność jelit i dróg żółciowych powinni wcześniej zasięgnąć opinii lekarza.

    Generalnie mniszek należy do grupy najlepiej tolerowanych roślin leczniczych. Warto jednak pamiętać, że u niektórych osób może wywoływać reakcję alergiczną.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-05-07]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 3]
    Komentarze do artykułu:
    Owszem zbierałam kwiaty robilam miodek, póki nie dowiedzialam się że mam na niego alergię. Szkoda, bo bardzo mi smakował, ale zaraz gardło mi puchlo i kaszel mnie męczył.Alergicy maja kiepsko.
    Henryka [2017-05-19 21:07:22]
    sama stosuję syrop z mniszka jest super pomocny przy przeziębieniu i piję napar z korzenia mleczu pomaga również przy leczeniu raka
    ania [2017-05-16 21:44:51]
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.