Przepisy Extra

Ogórki w miodzie

Jeśli macie jeszcze ogórki, a nie wiecie co można z nich zrobić, to ja podsyłam Wam super przepis na apetyczne zielone plasterki w słodkiej marynacie, czyi ogórki w miodzie :)

Są przepyszne i bardzo szybko się je robi.

Świetnie sprawdzają się jako dodatek do drugiego dania lub jako przekąska na każdej imprezie :)

Smacznego!

Składniki:

1 kg ogórków
Słodka zalewa:
1 litr wody
1 ½ szklanki cukru
½ szklanki octu 10%
1 ½ łyżki soli (himalajskiej)
4 łyżki miodu (naturalnego)
Przyprawy:
3 ząbki czosnku (duże)
3 gałązki kopru
3 liście malin
1 ½ łyżeczki gorczycy
3 kawałki chrzanu (o długości 2 cm każdy)

Sposób wykonania:

Ogórki dokładnie umyć, opłukać i pokroić w około 2 cm plastry. Do każdego dużego słoika (wcześniej wyparzonego i wysuszonego) włożyć przekrojony na połowę ząbek czosnku (w łupinie, nie obieramy go), opłukną i osuszoną gałązkę kopru, liść maliny, ½ łyżeczkę gorczycy oraz kawałek chrzanu. Do tak przygotowanych słoików włożyć plasterki ogórków.

Do garnka wlać wodę, dodać cukier, ocet, sól i miód. Całość razem zagotować i gorącą zalewą zalać plasterki ogórków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut.

Składniki wystarczą na około 3 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2903225804 stars based on 62 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.