Przepisy Extra

Piernik z dynią w słodkiej oprawie

Piernik to taki specyficzny rodzaj ciasta. Charakterystyczny przekrój oraz brązową barwę i co najważniejsze smak i zapach, uzyskano dzięki dużej zawartości aromatycznych przypraw korzennych oraz słodkiego miodu. Ponadto ciasto piernikowe nadaje się do długiego przechowywania. Tę cechę, która jest niewątpliwie jego zaletą, piernik również zawdzięcza przyprawom, oraz temu, że jest stosunkowo twardy i suchy. Czytaj więcej

Zamieszczony tutaj przepis na piernik to taka zmodyfikowana wersja oryginału. Zastosowano w nim mąkę gryczaną oraz drobno potartą dynię, a także dodano mielony len. Składniki te zastosowano w celu podniesienia wartości odżywczych piernika. Pomimo takiego składu, piernik upieczony wg tej receptury nadal smakuje i wygląda jak tradycyjny wypiek. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu, bo warto.

Składniki:

Piernikowe ciasto z dynią:
50 dag dyni (waga po obraniu)
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki miodu naturalnego
3/4 szklanki mąki gryczanej (12 dag)
1 szklanka mielonych orzechów włoskich (8 dag)
1/2 szklanki mielonego lnu
5 łyżeczek przyprawy do piernika
1 łyżeczka imbiru (mielonego)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
1/2 szklanki mleka
aromat pomarańczowy
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
Polewa czekoladowa z nutką pomarańczy:
10 dag gorzkiej czekolady
10 dag masła
4 łyżki wody (przegotowanej, letniej)
4 łyżki cukru
aromat pomarańczowy
Dodatkowo:
ok. 60 dag dżemu brzoskwiniowego (najlepiej nisko-słodzonego, 2 średnie słoiki)
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Dynię obrać, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Mąkę gryczaną wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi, mielonym lnem, przyprawą do piernika, imbirem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy jajecznej dodać miód naturalny, sypkie produkty, olej z pestek winogron, mleko, kilka kropel aromatu pomarańczowego oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wszystko razem wymieszać i wylać do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 170 °C.

Na ostudzony piernik z dynią wyłożyć dżem brzoskwiniowy.

Do rondelka przełożyć połamaną na kostki gorzką czekoladę, dodać masło, wodę, cukier oraz kilka kropel aromatu pomarańczowego. Całość podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż masa się połączy. Gotową i lekko ostudzoną polewą czekoladową polać piernik. Na suchej patelni zrumienić wiórki kokosowe i udekorować wierzch piernika.

Piernik można też podawać w wersji niskokalorycznej – bez dżemu, polewy czekoladowej i wiórków.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję, a ten sezam to fajny pomysł :)
Dorota [2014-01-16 08:06:35]
Zamiast mąki gryczanej można dodać mąkę pszenną, a zamiast mielonego lnu mielone orzechy. Dodaję mielony len do ciasta dla innego, lepszego i "zdrowszego" smaku - jeśli tak można powiedzieć ;)
Dorota [2013-12-20 23:56:54]
Jaką mąkę zamiast gryczanej ? W jakim celu mielony len oraz czym go zastapić ?
Dorota W. [2013-12-18 10:09:54]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.