smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy na Wielkanoc (wielkanocne)

Adwokat inaczej
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać mleko w proszku i zmiksować. Następnie powoli wlewać spirytus i wodę, cały czas miksując.
Anielskie mleczko
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Aromatyczna babka z białek i dyni
Co można zrobić z białek, które zazwyczaj nam zostają, bo żółtka są użyte np. do kruchego ciasta.
Aromatyczny karczek szpikowany czosnkiem
Przedstawiam Wam ładny kawałek mięsa, który pachnie cudnie i smakuje wspaniale :) Pracy za dużo przy tym karczku nie ma, wystarczy go naszpikować czosnkiem - można dać go więcej lub mniej, to zależy jak bardzo go lubimy ;)
Aromatyczny schab w sosie
Ze schabu to zazwyczaj smażymy kotlet schabowe, a może warto zrobić coś innego?? Np.
Babeczki z makiem
Mąkę pszenną przesypać do miski. Dodać do niej suchy mak, cukier i proszek do pieczenia.
Babka budyniowa na Wielkanoc
Prosty przepis, szybkie wykonanie, a efekt przepyszny. Piękna dekoracja i extra babka na świąteczny stół jest gotowa - smacznego! Wesołego Alleluja :)
Babka cytrynowa
Wielkanocna, cytrynowa baba - na Wielkanoc musi być! A ta jest wspaniała i mocno cytrynowa :)
Babka czekoladowo-orzechowa
Orzechy zemleć (kilkanaście odłożyć do dekoracji), uprażyć na suchej patelni. Do mąki pszennej dodać proszek do pieczenia, miękkie masło, posiekać, wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić jaja i ucierać.
Babka górnicza
Miękką margarynę, jajko i cukier utrzeć na gładką masę. Dodać kakao, mąkę pszenną, kwaśne mleko i sodę oczyszczoną.
Babka jabłkowa z mielonym lnem
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Babka kawowa
Prosty przepis na słodką, apetyczną babkę z kawową nutką i mlecznym lukrem :) Ten wypiek to nic innego jak kawa i ciastko w jednym ;)
Babka light z pomarańczowym akcentem
Fajny i słodki sposób na wykorzystanie białek z jajek, które często nam zostają..
Babka makowo-kokosowa
Białka ubić, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitej piany dodać mak, wiórki kokosowe, roztopioną i ostudzoną margarynę, proszek do pieczenia i mąkę pszenną.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.