smaczny.pl przepisy kulinarne

Krewetki w kuchni

Krewetki, choć małe, dają szerokie pole do kulinarnego popisu. Ich delikatne mięso można przyrządzać na wiele sposobów i podawać w różnej formie - jako danie główne, składnik sałatek lub przystawek zarówno na zimno, jak i ciepło. Wbrew pozorom dania z ich udziałem są łatwe i szybkie w przygotowaniu. A zatem... do dzieła!

Jak kupować krewetki?

W zależności od tego, jakie krewetki (świeże czy mrożone) decydujemy się kupić musimy zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

Kupując:

  • krewetki świeże
  • Świeże krewetki są uważane za największy rarytas, ale trudno je kupić. Pełnia sezonu przypada między początkiem sierpnia a końcem października. Przy zakupie świeżych krewetek należy zwrócić uwagę czy ich ciało nadal jest złączone ze skorupką. Powinny być także pozbawione czarnych plamek, które świadczą o rozpoczęciu procesu psucia się mięsa. Pancerzyk powinien być błyszczący, w kolorze właściwym dla danego gatunku. Świeże krewetki wyróżniają się zapachem słonej wody. Nie powinny pachnieć amoniakiem.

    Gdy kupimy świeże krewetki, pamiętajmy, że w lodówce nie powinny być przechowywane dłużej niż dwa dni, bo ich mięso jest nietrwałe. Możemy trzymać je w lodówce na najniższej półce, umieszczone w miseczce z lodem;

  • krewetki mrożone, surowe
  • Krewetki surowe, które nie zostały poddane jakiejkolwiek obróbce termicznej charakteryzują się szarą barwą. By przedłużyć ich trwałość, najczęściej są mrożone. Ich świeżość można ocenić m.in. na podstawie glazury, czyli warstwy lodu, którą są pokryte. Powinna mieć jednakową grubość na całej powierzchni krewetki i być przejrzysta. Warto wiedzieć, że większe krewetki lepiej znoszą mrożenie;

  • krewetki mrożone, obgotowane
  • Najczęściej spotykane w Polsce to właśnie krewetki mrożone, które zostały poddane obróbce termicznej. Można je rozpoznać po kolorze - są pomarańczowe lub bladoróżowe. Lepiej wybierać krewetki nieobrane. Krewetki mrożone należy rozmrażać w lodówce lub wkładając je do zimnej wody. Nie należy natomiast rozmrażać krewetek w temperaturze pokojowej, w mikrofalówce ani w ciepłej wodzie.

    Jak przyrządzać krewetki?

    Cały sekret przygotowania krewetek tkwi w krótkim gotowaniu lub smażeniu. Długotrwała obróbka cieplna sprawia, że stają się suche, twarde i gumowate. Krewetki zawsze wrzucamy do wrzącej wody. Świeże gotujemy 3-5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem przypraw. Mrożone gotuje się 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie aromatyzowanej sokiem z cytryny lub octem winnym oraz z dodatkiem ziół. Można dodać tymianek, bazylię, estragon lub kolendrę.

    Częścią jadaną jest tylni segment, czyli ogon. Pancerzyk można natomiast wykorzystać do ugotowania wywaru do sosu. Usunąć należy głowę i przewód pokarmowy, czyli ciemną nitkę, która biegnie wzdłuż grzbietu.

    Kulinarny zawrót głowy

    Mięso krewetek jest niezwykle delikatne. Niektórzy twierdzą, że w smaku przypomina drób, ale pozostawia lekko rybi posmak. Krewetki często podawane są w formie przystawki, jako dodatek do sałatek, makaronu lub ryżu. Można je gotować, dusić, smażyć, grillować, a nawet marynować. Te niewielkie skorupiaki dają nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Wbrew pozorom - dania z ich udziałem są łatwe i szybkie w przygotowaniu.

    Najprostszym sposobem przyrządzania krewetek jest ich obgotowanie w wodzie z dodatkiem soku z cytryny i aromatycznych ziół. Duże krewetki tygrysie najlepiej smakują grillowane lub smażone w całości. Popularne są smażone na maśle lub oliwie. Z rozmrożonych i osuszonych krewetek wystarczy usunąć pancerze i wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię, skropić sokiem z cytryny i przyprawić według upodobań, na przykład czosnkiem lub chili. Mniejsze krewetki można natomiast dodać do sałatek, past kanapkowych, koreczków czy koktajli. Można je także zapiekać w cieście.

    Krewetki świetnie komponują się z:

  • ziołami: kolendrą, bazylią, oregano, estragonem, tymiankiem;
  • przyprawami: curry, chili, imbirem, czosnkiem;
  • owocami: cytrusami, ananasem, awokado;
  • kokosem, sezamem;
  • mlekiem kokosowym, sosami i dipami na bazie majonezu, jogurtu lub sosu sojowego;
  • drobiem.
  • Krewetki mogą stanowić doskonałe urozmaicenie i wzbogacenie naszej diety.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-08-09]
    Ocena:
    4.5/5 [głosów: 2]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter

    Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

    Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

    Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
    -