Niedoceniana dynia

Dynia jest obecna na europejskich stołach od XVI wieku, ale nie jest zbyt popularna i zazwyczaj pomijana w codziennym jadłospisie. A szkoda... bo podobnie jak imponujące są rozmiary dyni, równie imponujące są jej wartości odżywcze.

Źródło zdrowia i młodości

Dynia jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych. Zawiera wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor oraz witaminy A, C, B1, B2, PP. Szczególnie bogata w beta-karoten jest dynia o pomarańczowym miąższu. Beta-karoten należy do grupy silnych przeciwutleniaczy, które niwelują działanie wolnych rodników, opóźniają procesy starzenia się skóry, chronią organizm przed chorobami nowotworowymi. Antyrakowe właściwości mają także pestki dyni, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty. A to jeszcze nie wszystkie zalety dyni. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, 100 gram to około 25 kalorii, przez co jest chętnie wykorzystywana w dietach odchudzających. Miąższ dyni jest również doskonałym źródłem błonnika i pektyn, które pobudzają trawienie, oczyszczają organizm z toksyn, regulują pracę jelit i gospodarkę wodną organizmu. Dynia jest lekkostrawna i zdrowa, dlatego jest jednym z pierwszych warzyw w diecie dziecka. Ze względu na właściwości moczopędne, dynia jest wskazana osobom z dolegliwościami nerek i pęcherza moczowego. Miąższ dyni może być także stosowany jako środek na zaparcia. Zalecany jest także osobom z miażdżycą, ze stwardnieniem tętnic i nadciśnieniem tętniczym. W medycynie ludowej dynia uznawana jest za doskonały środek na schorzenia reumatyczne, a okłady z dyniowej papki jako środek łagodzący oparzenia.

Lecznicze właściwości dyni:

  • wzmacnia system odpornościowy;
  • działa moczopędnie;
  • pobudza trawienie;
  • obniża poziom cholesterolu we krwi;
  • pomaga redukować tkankę tłuszczową;
  • usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii;
  • zapobiega mdłościom i wymiotom;
  • wspomaga przemianę witaminy D w wapń;
  • działa uspokajająco;
  • opóźnia procesy starzenia się skóry;
  • eliminuje wolne rodniki;
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.

Kiedy dynia jest dojrzała?

Sezon na dynie rozpoczyna się w lipcu i trwa aż do pierwszych przymrozków. O tym, że dynia jest dojrzała i nadaje się do jedzenia świadczy pusty odgłos, jaki wydaje, gdy w nią zapukamy. Przy wyborze dyni należy także zwrócić uwagę na skórkę, która powinna być gładka, pozbawiona plam, uszkodzeń i przebarwień. Miąższ natomiast powinien być zbity i jędrny. Warto pamiętać, że im bardziej intensywny jego kolor tym więcej posiada witamin. Jeśli planujemy przechowywać dynię dłużej warto wybierać te z szypułką i dość długą łodyżką, a nigdy te które są ich pozbawione.

Jak przechowywać dynię?

Dynie w całości można przechowywać w suchym, chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu nawet kilka miesięcy. Optymalna temperatura to 10-12 stopni Celsjusza. Leżakujące dynie warto od czasu do czasu obejrzeć czy, aby nie pojawiły się na nich plamy i przebarwienia. Jeśli tak – trzeba je natychmiast przetworzyć. Uwaga! Dynie lekko przemrożone nie nadają się do przechowywania. Pokrojoną dynię można przechowywać w lodówce zwykle 3-4 dni. Ale można ją także pokroić i zamrozić... wtedy będzie cieszyć nasze podniebienia cały rok :) Kulinarne możliwości jakie daje dynia są nieograniczone. Warto zatem by poczciwa „bania” z ozdoby na Halloween przekształciła się w stały element naszej diety.

Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Agnieszka [2011-08-24]
Ocena:
Brak głosów.
Komentarze do artykułu:
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.