Ryby, rybki, rybeczki

Krótka informacja na temat tego, jakże zdrowego rodzaju mięsa.

Ryby są źródłem:

  • Witamin: A, B i D;

  • Soli mineralnych: fosforu, magnezu, wapnia i jodu;

  • Białka.

Ryby są bardzo zdrowe i niskokaloryczne, wyjątek stanowi tłusty węgorz, bo w zależności od jego gatunku - 10 dag ma aż 70-300 kcal.

Zalecane jest, aby przynajmniej raz w tygodniu zjeść rybę pod dowolną postacią, czy to smażonej w panierce, czy ‘po grecku’, czy w paście rybnej lub też w dowolnej sałatce śledziowej.

Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Dorota [2005-07-30]
Ocena:
3.1/5 [głosów: 2240]
Komentarze do artykułu:
karp lekko podsmażony,przełożony pieczarkami z cebólką i przyprawami w brytfance,duszony okolo 30 min. w piekarniku w temp.180 st. Pycha.
Wojtek [2009-03-23 07:39:31]
Panga to obrzydliwa ryba sprowadzana z Chin, hodowana w złych warunkach. Jej głównym zadaniem jest bycie tanią. Nie ma żadnych wartości. Super rybami są ryby morskie typu dorsz, sola. Są tłuste, ale tłusta ryba morska wnosi do naszego organizmu "pozytywny tłuszcz", który nie szkodzi a wręcz odwrotnie
agusia [2009-01-22 10:09:46]
Panga owszem jest smaczna, ale strasznie tłusta.
Łukcik [2008-12-21 15:18:59]
panga jest rewelacyjna polecam
ewela [2008-11-29 11:14:48]
w zyciu nie zjadlabym wegorza, to jest najbradziej obrzydliwa ryba swiata. Jak mozna jesc rybe, ktora zeruje na padlinie? Milosnikom wegorzy zycze smacznego... :/
Rene [2008-04-16 13:05:47]
około 1 kg rybki podziel na kawałki obtocz w mace i usmaż w garnku podgrzej 3/4 szklanki oleju dodaj 2 lub 3 posiekane cebule dodaj około 500 ml keczupu przesmaż w półmisku ułóż rybkę i polej przygotowanym sosem
beata [2007-10-14 12:17:00]
lubie rybki zwlaszcza rybe po grecku tylko ze dawno nie jadlam zadnej
milki [2007-10-06 08:33:26]
Ryba zrobiona przez Mirkę jest pyszna,dzisjaj próbowalam w Dystrybucji Szczecin Tupperware.
Krysia z Tupperware Szczecin. [2007-06-25 22:44:30]
JA uwielbiam PSTRAGA i LOSOSIA, pycha.
RENIA [2007-01-12 19:09:28]
ja lubie pstrąga ,dużo ziółek ,masełko w środek i pychotka ---tylko musi być z głową ale bez skrzeli do tego cytrynka i jedzonko super
lidka [2006-12-16 21:14:37]
Tuńczyk wygrywa:)) jest pycha, albo smażony albo konserwowy, wedzony tez jest wysmienity
illis [2006-12-16 18:24:56]
panga jest hodowana ryba z okolic azji, a nie jak mowia w sklepach dalekomorska. jest wszystkozerna, pakuja w nia olbrzymie ilosci antybiotykow i innego swinstwa jak w nasze kurczaki.. poszukajcie sobie w necie..
kaska [2006-09-12 21:48:15]
Ja też uważam że panga jest rewelacyjna, ale prosze zwrócić uwagę jak się ją kupuje, bo ostatnio w sprzedaży są filety prasowane i ja na to nie zwróciłam uwagi. Po rozmrożeniu były same cieńkie niteczki. Interweniowałam a otrzymałam odpowiedź że nie powinnam odmrażać. Odpowiedziałam że pangę zawsze odmrażam i nikt nie będzie mnie pouczał jak mam postępować, towar miałam zwrócić ale miałam te nitki na patelni, dlatego ostrzegam nie kupujcie pangi prasowanej tylko filety w całosci.
ina12 [2006-07-05 00:34:57]
rybki usmaz tradycyjnie ,przelusz/ na oleju3 duze cebule pokrojone uprozyc +0.5puszki soku od ananasow /+pokrojone ananasy w kostke i10min.posmazyc na koniec +1 lyzke keczupu przelozyc rybki i podawac na goraco lub zimno smacznego
mirka gostyn [2006-06-30 23:07:53]
Ryby... podobno głosu nie mają... więc są nie doceniane... a warto to zmienić jedzmy więc ich jaknajwięcej... Jedni lubią śledzie inni pangę... a mnie smakuje karp... nie tylko podczas Wigili
Rybak [2006-03-15 10:52:54]
Ryby są super, polecam rybkę pt. panga-jest rewelacyjna.Po rozmrożeniu osuszam filety papierowymi serwetkami solę i pieprzem cytrynowym,potem obtaczam tylko w mące krupczatce i smażę na złoto polecam pycha!!!!!
Małgosia [2006-02-18 20:50:41]
od dziś, zaczynam jeśc ryby, przynajmniej raz w tygodniu. pozdrawiam.
Iwona [2005-11-10 19:01:01]
treściwa i przydatna informacja...szkoda że nie ma nic więcej bo uwielbiam rybki :)
Ajłona [2005-07-31 23:59:43]
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.