smaczny.pl przepisy kulinarne

Najlepsze przepisy na boże narodzenie (bożonarodzeniowe)

Rosół z karpia
Taki rosołek to fajna sprawa, właściwie w smaku dużo się nie różni od tego tradycyjnego ;)
Świąteczny keks z bakaliami
Słodki, wilgotny i aromatyczny wypiek na Boże Narodzenie z dużą ilością bakalii - czyli mowa o keksie :)
Łopatka wieprzowa w cytrynowo-miodowej marynacie
Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i związać nitką (jeśli jest taka potrzeba). Wycisnąć sok z cytryny i dodać do niego płynny miód, oliwę z oliwek, musztardę, ostrą paprykę w proszku i sól.
Czerwona kapusta w świątecznym wydaniu
Przedstawiam Wam fajny i sprawdzony przepis na przepyszną czerwoną kapustkę :) Trochę krojenia przy niej jest, ale naprawdę warto się na nią skusić.
Dietetyczny klops z jajkiem
Przepisy kulinarne, w których głównym składnikiem są różne rodzaje mięsa, to jedna z najczęściej występujących potraw na naszych, polskich stołach.
Zaskakująco dobre i kolorowe śledzie
Bardzo ciekawy przepis kulinarny na śledzie. Można nawet zaryzykować twierdzenie, że to bardzo wytworny przepis na śledzie matiasy - mniam :)
Pierogi z kapustą i grzybami
Do mąki pszennej dodać jajka, olej i wrzącą wodę. Razem wymieszać i zagnieść ciasto (powinno być luźniejsze niż ciasto na makaron).
Złoty miodowiec
Masło przełożyć do garnka, dodać miód i podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się roztopią, a następnie ostudzić.
Orzechowy przekładaniec z dynią i galaretką
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.
Śledzie w oleju na kolorowo
Prosta, kolorowa i przepyszna sałatka ze śledziem :) Jest ona bardzo łatwa i błyskawiczna wręcz w przygotowaniu.
Rozgrzewająca domowa herbata z imbirem
Imbir cienko obrać ze skórki, opłukać i pokroić w małą kostkę. Jedną łyżeczkę pokrojonego imbiru (około 4 g) włożyć do szklanki razem z jednym woreczkiem herbaty.
Sernik na herbatnikach w polewie czekoladowej
Ser zmielić w maszynce do mięsa trzy razy. Przełożyć do miski, dodać żółtka, budyń cytrynowy w proszku, mąkę ziemniaczaną, roztopione i ostudzone masło oraz skórkę z cytryny i sok (cytrynę wcześniej należy umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach, a sok z cytryny przecedzić przez sitko) i na koniec całość zmiksować.
Piernik z kremem z kaszy manny
Do rondelka przełożyć miód, śmietanę i masło. Całość podgrzewać, cały czas mieszając, aby masa się połączyła, ale nie zagotowała.
Biszkopt z zieloną masa jogurtową i galaretką
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.