smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy na przetwory

Aromatyczne ogórki kanapkowe
Kolejna propozycja z ogórkami w roli głównej ;) Tym razem są to ogórki krojone na długie plasterki i zalane aromatyczną zaprawą z kurkumy, curry, słodkiej i ostrej papryki w proszku - całość pięknie się prezentuje, a jak się przygryzie - to extra smakuje!
Aromatyczny dżem z gruszek
Gruszki obrać, oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokroić w dużą kostkę i przełożyć do rondelka.
Aromatyczny dżem z jabłek i dyni
Pyszny i aromatyczny dżem w Twojej spiżarni. Warto go zrobić :) Jest on łatwy i szybki do zrobienia, pięknie pachnie i świetnie rozgrzewa w zimne i mroźne dni.
Aromatyczny kompot z jabłek
Jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Opłukać, osuszyć i pokroić w grube plasterki.
Aromatyczny sok z czarnego bzu i malin
Owoce czarnego bzu obrać z baldachimów, opłukać i osuszyć. Liście wiśni i malin opłukać i osuszyć.
Borowiki w słoikach
Do garnka wlać wodę, dodać sól i sok z cytryny. Całość razem zagotować, wrzucić oczyszczone borowiki.
Buraczki tarte z papryką na zimę
Buraki ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Buraczki w occie
Buraki ugotować w skórce. Następnie ostudzić, obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Buraczki z chrzanem
Czerwone buraki umyć, ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Buraczki z czosnkiem
Buraki ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Buraczki z kabaczkiem
To bardzo dobre połączenie znanych z pro-zdrowotnych właściwości buraczków i cukinii (kabaczka) oraz cebuli z dodatkiem przypraw.
Cukinia konserwowa
Ten przepis to doskonały sposób na wydłużenie dostępności w kuchni tego smacznego i zdrowego warzywa nawet na cały rok.
Cukinia lub kabaczek w zalewie musztardowej
W jaki sposób zabezpieczyć sobie dostęp do ulubionego przysmaku, jakim dla wielu smakoszy jest cukinia, w okresie, kiedy warzywo to jest trudno dostępne, np.
Cukinia na słodko - w zalewie cynamonowo-miodowej
Cukinia, nazwa tego smacznego i zdrowego warzywa pochodzi z języka włoskiego i znaczy „mała dynia”.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.