smaczny.pl przepisy kulinarne

Najlepsze przepisy na przetwory

Syrop z mniszka z dodatkiem sody oczyszczonej
Kwiaty mniszka lekarskiego zerwać w słoneczny dzień w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg (najlepiej w maju i to w południe, wtedy kwiaty są dobrze rozkwitnięte).
Dżem agrestowo-jagodowy
Agrest oczyścić z szypułek i ogonków, a następnie opłukać i osuszyć. Jagody przebrać, opłukać i również osuszyć.
Dżem morelowy z ananasem
Lato się kończy... warto więc pomyśleć o słodkich przetworach z moreli :) Pełny słońca dżem morelowy z kawałkami soczystego ananasa.
Sok z aronii z wiśniową nutką
Przedstawiam prosty i łatwy sposób na pyszny, domowy i zdrowy sok z aronii z dodatkiem wiśniowego aromatu.
Sok malinowy
Maliny oczyścić, opłukać i osuszyć. Przesypać do garnka i zlać gorącą wodą. Położyć na piecu i zagotować.
Dżem z truskawek i bananów
Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i przekroić na połowę, a duże truskawki na cztery części.
Konfitura z malin
Maliny oczyścić, opłukać i osuszyć. Następnie przełożyć do garnka, dodać cukier i wodę.
Kapusta kiszona z jabłkiem i suszoną żurawiną
Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Jabłka opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na duże kawałki, nie obierając ze skórki.
Jagody w sosie własnym
Borówki czarne, to popularne owoce leśne, dostępne na terenie całej Polski. W zależności od regionu owoce te znane są pod różnymi nazwami, najpopularniejsze to jagody, czarne jagody oraz czernica.
Ogórki z ziołami prowansalskimi
Ciekawa sałatka ogórkowa z dodatkiem ziół. Fajnie wygląda! To sałatka dla miłośników ziół, dla miłośników nowych smaków oraz dla Tych, co nie wiedzą już co zrobić z ogórkami, bo te się rozszalały i rosną, i rosną ;) Udanych zapraw i smacznego :)
Dżem z zielonych pomidorów
Co fajnego można zrobić z zielonych pomidorów?? Aaaaa... może dżem?! ;) Tak, tak, dobrze przeczytaliście - dżem z zielonych pomidorów :)
Ogórki z curry i imbirem
Ogórki opłukać, odciąć końcówki i pokroić w skórce w plasterki. Zwykłą i czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka.
Kiszona czerwona kapusta z jabłkami
Czerwoną kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i poszatkować (taką ilość kapusty najlepiej szatkować mechanicznie).
Farsz do szarlotek
Jabłka obrać i oczyścić. Następnie opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
-