smaczny.pl przepisy kulinarne

Najlepsze przepisy na przetwory

Sok owocowy na zimę
Jabłka przekroić, oczyścić i w skórce pokroić na grube plasterki. Śliwki opłukać i wypestkować.
Konfitura jabłkowo-malinowa
Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokroić w dużą kostkę i przełożyć do garnka.
Mus z gruszek i malin
Gruszki przekroić, wyciąć gniazda nasienne i opłukać. Pokroić w dużą kostkę (w skórce) i przełożyć do garnka.
Dżem agrestowo-jagodowy
Agrest oczyścić z szypułek i ogonków, a następnie opłukać i osuszyć. Jagody przebrać, opłukać i również osuszyć.
Dżem morelowy z ananasem
Lato się kończy... warto więc pomyśleć o słodkich przetworach z moreli :) Pełny słońca dżem morelowy z kawałkami soczystego ananasa.
Sok malinowy z cynamonem
Sezon malinowy w pełni - to robimy słodkie syropy na zimę :) Sok malinowy jest uniwersalny - można go podawać, i dużym i małym ;)
Sok z aronii z wiśniową nutką
Przedstawiam prosty i łatwy sposób na pyszny, domowy i zdrowy sok z aronii z dodatkiem wiśniowego aromatu.
Syrop z mniszka z dodatkiem sody oczyszczonej
Kwiaty mniszka lekarskiego zerwać w słoneczny dzień w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg (najlepiej w maju i to w południe, wtedy kwiaty są dobrze rozkwitnięte).
Sok malinowy
Maliny oczyścić, opłukać i osuszyć. Przesypać do garnka i zlać gorącą wodą. Położyć na piecu i zagotować.
Dżem z truskawek i bananów
Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i przekroić na połowę, a duże truskawki na cztery części.
Ogórki z curry i imbirem
Ogórki opłukać, odciąć końcówki i pokroić w skórce w plasterki. Zwykłą i czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka.
Pomidorowa papryka
Kolorową paprykę, oczyścić, umyć i pokroić w grube paski. Sok pomidorowy wlać do dużego garnka.
Jagody w sosie własnym
Borówki czarne, to popularne owoce leśne, dostępne na terenie całej Polski. W zależności od regionu owoce te znane są pod różnymi nazwami, najpopularniejsze to jagody, czarne jagody oraz czernica.
Kapusta kiszona z jabłkiem i suszoną żurawiną
Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Jabłka opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na duże kawałki, nie obierając ze skórki.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.