smaczny.pl przepisy kulinarne

Najpopularniejsze przepisy na przetwory

Kapusta kiszona z marchewką i kminkiem
Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Dżem z dyni i jabłek
Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać 1/4 szklanki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości (przez około 15 minut).
Sok z owoców dzikiej róży
Dzika róża ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Do najbardziej znanych jej dobroczynnych właściwości należy: wzmacnianie organizmu, pomoc w walce z przeziębieniem, grypą, nadciśnieniem, chorobami serca, wątroby i układu pokarmowego.
Leczo do słoików na zimę
Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi).
Sałatka z zielonych pomidorów
Pyszna, szybka i łatwa do zrobienia sałatka z zielonych pomidorów. Zapewniamy - będzie zimą skarbem w Twojej spiżarni.
Dżem z dyni i galaretki
Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać 1/2 szklanki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości (przez około 15 minut).
Grzyby marynowane
Wrzesień to miesiąc, w którym cała Polska wyrusza do lasu na grzyby. W kuchni cenione są głównie za smak.
Sałatka z buraków i marchewki na zimę
Czerwone buraki i marchew umyć i wrzucić w skórce do gotującej się wody. Ugotować osobno (buraki w jednym garnku, a marchew w drugim garnku), następnie ostudzić, obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Buraczki z chrzanem
Czerwone buraki umyć, ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Sałatka z zielonych pomidorów i marchewki
Zielone pomidory, to po prostu pomidory niedojrzałe. Jednak takie pomidory stanowią bardzo dobry produkt do wykorzystania np.
Sałatka z marchewki i cebuli na zimę
Marchewkę umyć, wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 minut. Następnie ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Podgrzybki w zalewie octowej
Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu.
Sok z owoców czarnego bzu i limonki
To banalnie prosty do przygotowania bardzo zdrowy sok, dlatego warto zrobić go samemu w domu.
Sok jabłkowy z sokowirówki
Jabłka przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i ogonków. Opłukać, osuszyć i pokroić na takie kawałki, aby zmieściły się w sokowirówce.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
-