smaczny.pl przepisy kulinarne

Najpopularniejsze przepisy na przetwory

Dżem z dyni i galaretki
Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać 1/2 szklanki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości (przez około 15 minut).
Kolorowa sałatka warzywna na zimę
Kapustę opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Mizeria z ogórków na zimę
Co można zrobić jeszcze z ogórków?? Zwłaszcza z tych dużych, które nam zazwyczaj zostają?? Ja mam pomysł - może MIZERIĘ - a dokładniej mizerię na zimę :) W mroźną i białą zimę taki dodatek obiadowy to będzie coś - takie aromatyczne i chrupiące ogóreczki przypomną nam gorące wakacyjne dni :) Przy tej mizerii jest bardzo mało pracy, a efekt jest cudowny - mówię Wam w zimę, albo już jesienią swoją pracę docenicie i w przyszłym roku zwiększycie nieco tę produkcję ;)
Truskawki w syropie
Truskawki konserwowane w cukrze to niezwykle łatwy, tani i szybki sposób na zatrzymanie lata.
Sałatka z młodej kapusty, ogórków i cebuli
Ten przepis kulinarny to sposób na wykonanie zapasu warzyw na okres zimowy. Warzywa po odpowiednim przygotowaniu, czyli oczyszczeniu i rozdrobnieniu należy wymieszać, umieścić w słoikach i pasteryzować.
Kapusta kiszona z marchewką i kminkiem
Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Kiszona czerwona kapusta
Czerwoną kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i poszatkować (taką ilość kapusty najlepiej szatkować mechanicznie).
Leczo do słoików na zimę
Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi).
Sok z czarnego bzu i mięty
To kolejny, sprawdzony przepis na zdrowy sok z czarnego bzu :) Tym razem wzbogacony o smak i aromat orzeźwiającej mięty z własnego ogródka - mniam!
Ocet jabłkowy ze skórek z jabłek
Potrzebne nam będą ekologiczne jabłka (najlepiej z własnego ogrodu lub od sadownika, czy z targu), np.
Sałatka z ogórków i kurkumy
Ogórki w skórce pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka.
Dżem z dyni i jabłek
Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać 1/4 szklanki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości (przez około 15 minut).
Sok jabłkowy z sokowirówki
Jabłka przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i ogonków. Opłukać, osuszyć i pokroić na takie kawałki, aby zmieściły się w sokowirówce.
Dżem z dyni i pomarańczy
Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać szczyptę soli i cukier trzcinowy.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.