smaczny.pl przepisy kulinarne

Najpopularniejsze przepisy na przetwory

Kiszona czerwona kapusta
Czerwoną kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i poszatkować (taką ilość kapusty najlepiej szatkować mechanicznie).
Dżem z dyni i jabłek
Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać 1/4 szklanki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości (przez około 15 minut).
Leczo do słoików na zimę
Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi).
Sałatka z czerwonych buraków i czerwonej papryki
Czerwone buraki ugotować, ostudzić, obrać ze skórki i umyć. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Buraczki z chrzanem
Czerwone buraki umyć, ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Sok z owoców dzikiej róży
Dzika róża ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Do najbardziej znanych jej dobroczynnych właściwości należy: wzmacnianie organizmu, pomoc w walce z przeziębieniem, grypą, nadciśnieniem, chorobami serca, wątroby i układu pokarmowego.
Sałatka z marchewki i cebuli na zimę
Marchewkę umyć, wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 minut. Następnie ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Sałatka z ogórków i kurkumy
Ogórki w skórce pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka.
Sałatka z buraków i marchewki na zimę
Czerwone buraki i marchew umyć i wrzucić w skórce do gotującej się wody. Ugotować osobno (buraki w jednym garnku, a marchew w drugim garnku), następnie ostudzić, obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ogórki kiszone w dużej plastikowej butelce
Dużą plastikową 5 litrową butelkę po wodzie mineralnej umyć i osuszyć. Małe ogórki dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i osuszyć.
Domowy sok jabłkowo-marchewkowy
Jabłka przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i ogonków. Opłukać, osuszyć i pokroić na takie kawałki, aby zmieściły się w sokowirówce.
Sałatka szwedzka
Prosty przepis na najzwyklejszą sałatkę ogórkową... To po prostu plasterki ogórków zamoczone w solance, a po dokładnym odciśnięciu przekłada się je do słoików, dodaje przyprawy i zalewa zalewą.
Mizeria z ogórków na zimę
Co można zrobić jeszcze z ogórków?? Zwłaszcza z tych dużych, które nam zazwyczaj zostają?? Ja mam pomysł - może MIZERIĘ - a dokładniej mizerię na zimę :) W mroźną i białą zimę taki dodatek obiadowy to będzie coś - takie aromatyczne i chrupiące ogóreczki przypomną nam gorące wakacyjne dni :) Przy tej mizerii jest bardzo mało pracy, a efekt jest cudowny - mówię Wam w zimę, albo już jesienią swoją pracę docenicie i w przyszłym roku zwiększycie nieco tę produkcję ;)
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.