smaczny.pl przepisy kulinarne

Najpopularniejsze przepisy na przetwory

Mizeria z ogórków na zimę
Co można zrobić jeszcze z ogórków?? Zwłaszcza z tych dużych, które nam zazwyczaj zostają?? Ja mam pomysł - może MIZERIĘ - a dokładniej mizerię na zimę :) W mroźną i białą zimę taki dodatek obiadowy to będzie coś - takie aromatyczne i chrupiące ogóreczki przypomną nam gorące wakacyjne dni :) Przy tej mizerii jest bardzo mało pracy, a efekt jest cudowny - mówię Wam w zimę, albo już jesienią swoją pracę docenicie i w przyszłym roku zwiększycie nieco tę produkcję ;)
Sok z czarnego bzu i mięty
To kolejny, sprawdzony przepis na zdrowy sok z czarnego bzu :) Tym razem wzbogacony o smak i aromat orzeźwiającej mięty z własnego ogródka - mniam!
Ogórki kiszone w dużej plastikowej butelce
Dużą plastikową 5 litrową butelkę po wodzie mineralnej umyć i osuszyć. Małe ogórki dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i osuszyć.
Kolorowa sałatka warzywna na zimę
Kapustę opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Leczo do słoików na zimę
Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi).
Kiszona czerwona kapusta
Czerwoną kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i poszatkować (taką ilość kapusty najlepiej szatkować mechanicznie).
Rozgrzewający syrop z czarnego bzu
Owoce czarnego bzu obrać z baldachimów (najlepiej w jednorazowych rękawiczkach. Uwaga!
Sałatka z marchewki i cebuli na zimę
Marchewkę umyć, wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 minut. Następnie ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Sałatka z młodej kapusty, ogórków i cebuli
Ten przepis kulinarny to sposób na wykonanie zapasu warzyw na okres zimowy. Warzywa po odpowiednim przygotowaniu, czyli oczyszczeniu i rozdrobnieniu należy wymieszać, umieścić w słoikach i pasteryzować.
Sałatka z ogórków i kurkumy
Ogórki w skórce pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka.
Szybka sałatka z cukinii i papryki
Sałatka to niezbędny dodatek do drugiego dania na obiad. Dotyczy to zwłaszcza dań mięsnych lub rybnych.
Sałatka z marchewki i czerwonej papryki
Marchew ugotować w skórce i ostudzić. Następnie obrać ze skórki i pokroić w plastry.
Czerwona kapusta kiszona z jabłkami
Większość z nas kisi tylko białą kapustę, ewentualnie z dodatkiem czerwonych buraków.
Domowy sok jabłkowo-marchewkowy
Jabłka przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i ogonków. Opłukać, osuszyć i pokroić na takie kawałki, aby zmieściły się w sokowirówce.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.