smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne (strona 160)

Surówka z kapusty pekińskiej
Dietetycy zalecają, aby do posiłków, zwłaszcza głównych dodawana była porcja warzyw.
Klopsiki w sosie pomidorowym
Cebulę obrać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszając smażyć, aż się zeszkli.
Murzynek
Margarynę, cukier, kakao, i wodę zagotować. Masę ostudzić, odlać 1/2 szklanki masy na polewę.
Ciasto budyniowo jabłkowe
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Margarynę utrzeć ze szklanką cukru i z żółtkami na puch.
Placek z kruszonką
Żółtka posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, margaryną, jedną szklanką cukru, cukrem waniliowym i śmietaną.
Sałatka z ananasa i kukurydzy
Kukurydzę ananasa i selera odsączyć z zalewy Ananasa pokroić w cienkie paseczki.
Sernik lekki jak mgiełka
Twarożek wymieszać z kaszą, mąką i proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do serka.
Chleb "ekologiczny"
Wszystko wymieszać, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami formy o wymiarach ok.
Śledzie po wileńsku
Przyprawy zmieszać - najlepiej zemleć w młynku. Śledzie, po wypłukaniu ich w wodzie (żeby nie były zbyt słone), należy ułożyć na talerzu, posmarować przyprawami i pozostawić na noc w chłodzie.
Piernik Krzyśka
Margarynę rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Jajka z cukrem ubić przy pomocy miksera.
Ciasto Krzyśka z owocami
Całe jajka (ale bez skorupek :-) utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną margarynę.
Mrówkowiec
Wymieszać wszystkie składniki. Mak należy dodawać na końcu. Przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok.
Babka z białek
Ubić białka na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodać do niej mak, roztopioną i ostudzoną margarynę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i starte na tarce o dużych oczkach jabłko.
Murzynek z gruszkami
Masło, cukier i kakao rozpuścić w rondelku, dodać olej i 1/3 szklanki wody a następnie ostudzić.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
-