smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne (strona 159)

Risotto inaczej
Ryż i jarzynkę ugotować osobno w osolonej wodzie. Gotować ok. 20 minut. Pieczarki pokroić w słupki i wrzucić do wrzącej wody.
Sałatka ziemniaczana
Sałatki ziemniaczane to popularne w naszym kraju dania, które można podawać w zasadzie do wszystkich głównych posiłków w ciągu dnia, a więc na śniadanie, obiad, jak również na kolację.
Sałatka jarzynowa z fasolą
Warzywa ugotować "w mundurkach". Ostudzić i obrać ze skórki. Ugotowane warzywa, obrane jajka, jabłka, ogórki, grzybki i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Pierniczki świąteczne
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce, ostudzić i przełożyć do miski.
Ciasto z masą makowo-orzechową
Przygotować ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, stopniowo dodawać 8 łyżek przegotowanej wody, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier, kakao i na końcu olej.
Tort Młodej Pary
Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć i otrzeć skórkę. Margarynę utrzeć na puszystą masę.
Biszkopt z kremem ananasowym
Jajka ubić, dodać cukier a następnie mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Papryka konserwowa
Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki lub w ósemki i opłukać. Włożyć do czystych i suchych słoików.
Kolorowy sernik na zimno
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, gdy stężeje wymieszać ją z jednym serkiem.
Ciastka z makiem
Masło siekamy nożem z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę i aromat, zarobić ciasto. Pod koniec dodać mak.
Sernik królewski
Z podanych składników wyrobić ciasto i wyłożyć je na blachę. Ser zmielić, utrzeć z cukrem i jajkami, dodając mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.
Trufle kokosowe
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać kokos (20 dag), kakao, aromat i spirytus, nadal ucierając.
Sernik w czekoladowym płaszczyku
Składniki ciasta zagnieść i włóżyć do lodówki. Jajka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło, nadal ucierać i dodać zmielony ser.
Piernik świąteczny
Jajka utrzeć z cukrem i z masłem. Dodać miód i kakao. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i z sodą oczyszczoną.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.