smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne (strona 165)

Przekładaniec budyniowy
Masło, cukier i jajka utrzeć. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy.
Makowiec na biszkopcie
Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Żółtka jaj przeznaczonych do masy utrzeć z cukrem, dodać masło.
Karpatka
Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Cycki murzynki
Białka ubić z płaską łyżeczką soli i z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodać mak, kokos, proszek do pieczenia i wymieszać.
Królewiec
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec.
Gulasz z kiełbasy i ziemniaków
Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na tłuszczu. Dodać obrane i pokrojone pomidory lub przecier, kostkę rosołową rozpuszczoną w połowie szklanki goroącej wody i odrobinę cukru.
Kokosanki
Białka ubić następnie dodać cukier, pod koniec ubijania dodać kokos i skórkę z cytryny.
Placek lodowiec
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń w proszku i rozmieszać. Mleko zagotować i wlać żółtka.
Toffi
Masa 1: Masło zagotować z mlekiem. Utrzeć żółtka z cukrem i mąką.
Ciasto z galaretkami
Białka ubić. Dodać cukier, żółtka nadal ubijać. Pod koniec ubijania dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat.
Sernik
Składniki przeznaczone na ciasto wyrobić. Ser zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami dodać ubitą pianę z białek i ser, dalej ucierając.
Sernik dwukolorowy
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wyrobić. Schłodzić. Ser zemleć. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i ser.
Ciasto orzechowe
To sprawdzony przepis na ciasto z orzechami włoskimi i kremem. Dodajmy, że ciasto jest pyszne i słodziutkie.
Pychotka
Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozłożyć na osobnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.