smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne (strona 163)

"Gołąbki" inaczej
Kapustę drobno posiekać, przełożyć do dużego naczynia, dodać mielone mięso, kaszę mannę, surowy ryż, jajka i przyprawy.
Ogórki w zalewie musztardowej
Ogórki umyć, pokroić na "ósemki", na plasterki, lub zostawić w całości. Włożyć do słoików.
Kruche ciasto z rabarbarem
Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i aromat waniliowy.
Babka makowo-kokosowa
Białka ubić, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitej piany dodać mak, wiórki kokosowe, roztopioną i ostudzoną margarynę, proszek do pieczenia i mąkę pszenną.
Torcik miodowy
Składniki ciasta zagnieść, podzielić na 4 części i upiec osobno każdy placek. Im wcześniej placki są upieczone tym ciasto jest lepsze.
Cytrynka
Masło przeznaczone na ciasto roztopić, dodać drobno pokruszone herbatniki, cukier i połączyć.
Szarlotka z kremem francuskim
Z podanych składników wyrobić ciasto, włożyć do lodówki na 1 godzinę, a następnie wyłożyć na blachę.
Bananowiec
Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 23-25 cm) wyłożyć biszkoptami. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i wystudzić.
Babka czekoladowo-orzechowa
Orzechy zemleć (kilkanaście odłożyć do dekoracji), uprażyć na suchej patelni. Do mąki pszennej dodać proszek do pieczenia, miękkie masło, posiekać, wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić jaja i ucierać.
Ciasto brzoskwiniowe z kokosem
Zrobić biszkopt, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 12-15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć budyń przygotowany w następujący sposób: Na 3 szklankach soku z brzoskwiń (jeśli soku jest za mało należy dopełnić wodą) ugotować budyń.
Sernik śmietankowy na zimno
Dno dużej tortownicy wyłożyć biszkoptami. Ubić śmietanę, dodać do niej tężejącą cytrynową galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody.
Torcik jogurtowy
Torcik jogurtowy na biszkoptowym cieście z dodatkiem owoców. To bardzo uniwersalny przepis.
Szarlotka tortowa
Połączyć i zagnieść składniki ciasta. Podzielić na 3 części. Każdą część rozłożyć na dużej tortownicy i piec osobno ok.
Tort biszkoptowo-orzechowy
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier i żółtka, następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.