Fosfor niezbędny do życia

Fosfor jest jednym z makroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Bierze udział w niemal wszystkich procesach życiowych komórek, wraz z wapniem tworzy budulec szkieletu, zapewnia także prawidłową pracę mózgu i nerwów.

Ogólna charakterystyka

Zawartość fosforu w organizmie wynosi przeciętnie 500-700 gramów. To sprawia, że jest on drugim pod względem zawartości pierwiastkiem w organizmie. Aż 85% znajduje się w kościach i zębach, gdzie wraz z wapniem tworzy cement kostny. Reszta natomiast bierze udział w reakcjach biochemicznych.

Zalecane dzienne spożycie dla osoby dorosłej wynosi 700 mg. Należy przy tym pamiętać, że do prawidłowego wykorzystania fosforu niezbędny jest wapń. Najkorzystniejsza proporcja między wapniem a fosforem wynosi 1:1 lub 1,5:1. Niestety jest ona często zachwiana z uwagi na dużą dostępność fosforu w diecie (zarówno w produktach naturalnych, jak i przetworzonych).

Rola w organizmie

Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Pełni w organizmie wiele ważnych zadań, m.in.:

  • uczestniczy w mineralizacji kości i zębów;
  • jest przekaźnikiem energii - bierze udział w uwalnianiu energii z białek, węglowodanów i tłuszczów;
  • jest budulcem mięśni i błon komórkowych;
  • zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mózgu;
  • pomaga zachować prawidłowe pH organizmu;
  • pobudza do działania witaminy z grupy B;
  • reguluję pracę serca;
  • pełni ważną rolę w procesie wzrostu i odbudowy tkanek;
  • bierze udział w wielu reakcjach chemicznych i procesach metabolicznych;
  • jest ważnym nośnikiem informacji genetycznych (jest składnikiem DNA i RNA).
  • Niedobory fosforu w organizmie

    Fosfor jest bardzo rozpowszechniony w produktach spożywczych, dlatego niedobór zdarza się niezwykle rzadko. Jego braki mogą być spowodowane alkoholizmem, źle zbilansowaną dietą lub nadczynnością przytarczyc. Niedobór może upośledzać pracę niemal wszystkich narządów, szczególnie nerek, serca, mózgu i kości.

    Objawem niedoboru fosforu w organizmie jest:

  • ogólne osłabienie;
  • bóle mięśniowe i kostne;
  • nieregularny oddech;
  • demineralizacja kości.
  • Nadmiar fosforu w organizmie

    Zbyt duże ilości fosforu we krwi mogą być spowodowane zaburzeniami pracy nerek, a także nadmierną ilością witaminy D w organizmie. Nadmiar fosforu może przyczyniać się do odwapnienia kości i obniżenia stężenia wapnia we krwi. To w konsekwencji prowadzi do osteoporozy, której towarzyszą częste złamania i skrzywienia kości.

    Naturalne źródła fosforu

    Fosfor jest pierwiastkiem, który występuje w niemal wszystkich produktach spożywczych.

    Produkty szczególnie bogate w fosfor to:

  • ryby;
  • żółtka jaj;
  • sery podpuszczkowe i twarogowe;
  • mleko;
  • mięso i podroby;
  • ziarna zbóż.
  • Fosfor jest także dodawany do żywności przez producentów. Zawierają go zupy w proszku, napoje typu cola, koncentraty spożywcze, wędliny.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-08-02]
    Ocena:
    Brak głosów.
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.