Żelazo dodaje energii i wzmacnia odporność

Zmęczenie, osłabienie, problemy z koncentracją, bezsenność i częste infekcje mogą być objawami niedoboru żelaza w organizmie. Kto jest szczególnie narażony na deficyt tego pierwiastka? Czy rzeczywiście jest dla nas tak ważny i gdzie go można znaleźć, by wspomagał prawidłową pracę organizmu?

Żelazo - ogólna charakterystyka

Żelazo jest składnikiem mineralnym kluczowym dla wielu procesów biochemicznych. Ogólna jego zawartość w organizmie wynosi 4-5 gramów. Blisko 70% żelaza wchodzi w skład hemoglobiny, dzięki której możliwe jest przenoszenie tlenu z płuc do tkanek. Część jest magazynowana w wątrobie, śledzionie i szpiku kostnym. Po utracie krwi zapasy są uruchamiane do produkcji hemoglobiny.

Dzienne straty żelaza wynoszą od 0,5 do 1,5 mg (jest wydalane z moczem, ze złuszczającym się naskórkiem, a u kobiet z krwawieniami miesięcznymi). Żelazo utracone każdego dnia musi być uzupełniane. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi dla dorosłego mężczyzny około 1 mg, a dla kobiety - 1,4 mg. Z pokarmem powinno być dostarczane średnio 15-20 mg żelaza, ponieważ tylko około 10% z tej ilości ulega wchłonięciu w jelitach.

Warto pamiętać, że witamina C ułatwiają przyswajanie żelaza, natomiast wapń zawarty w produktach mlecznych i garbniki w kawie czy herbacie utrudniają ten proces. Niektóre leki również mogą osłabiać wchłanianie żelaza (np. antybiotyki z grupy tetracyklin, środki zobojętniające zgagę, magnez). Większe zapotrzebowanie na żelazo mają dzieci, kobiety w ciąży, karmiące piersią, krwiodawcy, osoby uprawiające sporty wyczynowe, a także osoby cierpiące na niektóre choroby jelit.

Rola w organizmie

Żelazo jest niezbędnym do życia mikroelementem, które pełni w organizmie wiele istotnych zadań:

  • umożliwia transport tlenu;
  • transportuje dwutlenek węgla do płuc, skąd jest wydalany;
  • bierze udział w tworzeniu krwi: erytrocytów i leukocytów;
  • wpływa korzystnie na pracę serca;
  • jest niezbędne do rozwoju i funkcjonowania mózgu;
  • wzmacnia układ odpornościowy organizmu;
  • wspomaga walkę z wolnymi rodnikami;
  • redukuje uczucie zmęczenia;
  • podnosi wytrzymałość organizmu.
  • Niedobory żelaza w organizmie

    Przyczyną niskiego poziomu żelaza może być utrata krwi (menstruacja, stany po operacji), złe przyswajanie tego pierwiastka (alkoholizm, choroby jelit i trzustki, wrzody), nadmierne jego zużycie (ciąża i okres laktacji, okres dojrzewania), a także dieta uboga w żelazo (dieta wegańska). Skutkiem niedostatecznego spożycia żelaza w długim czasie jest anemia (niedokrwistość).

    Niedobory żelaza mogą objawiać się:

  • ogólnym osłabieniem;
  • bólami i zawrotami głowy;
  • kłopotami z koncentracją i zapamiętywaniem;
  • wypadaniem włosów;
  • bladością skóry;
  • zaburzeniami rytmu serca;
  • łaknieniem spaczonym (apetyt na krochmal, kredę, tynk);
  • bolesnymi pęknięciami w kącikach ust;
  • osłabionym układem odpornościowym.
  • Nadmiar żelaza w organizmie

    Zbyt duża zawartość żelaza może odkładać się w wątrobie, trzustce i w innych narządach powodując tzw. hemochromatozę. Nadmiar żelaza może być skutkiem wielokrotnych transfuzji lub zbyt dużego spożycia suplementów. W konsekwencji nadwyżka może przyczyniać się do chorób serca i powstawania zmian nowotworowych.

    Naturalne źródła żelaza

    Żelazo występuje w dwóch postaciach jako:

  • żelazo hemowe łatwo przyswajalne przez organizm (wchłanialność wynosi 20-30%). Jego źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego: czerwone mięso, podroby, jajka;
  • żelazo niehemowe zawarte w owocach i zielonych warzywach jest trudniej przyswajalne. Jego przyswajalność wynosi 3-5%.
  • Na zawartość żelaza w pokarmach wpływ ma sposób ich przygotowania. Podczas gotowania żelazo wytrąca się z produktów i przedostaje do wody. Dlatego te produkty należy gotować jak najkrócej i w jak najmniejszej ilości wody.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-02-20]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 2]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.